«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

"ΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΡ" του Ζόρζ Σιμενόν, στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ".


Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα με την ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μυθιστοριογράφου και μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου Ζώρζ Σιμενόν θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων της "Λέσχης Ανάγνωσης" της "Διεξόδου" το μυθιστόρημά του "Οι αρραβώνες του κυρίου Ίρ".
Ο κύριος Ίρ είναι ένας συνηθισμένος, μοναχικός και σχεδόν ασήμαντος άνθρωπος που ζει σε ενα διαμέρισμα της Βιλζουίφ στο Παρίσι. Η καθημερινότητά του είναι θλιβερή και μελαγχολική και το μόνο που της δίνει έναν ξεχωριστό τόνο είναι η θέαση της νεαρής γειτόνισσάς του, της Αλίς.
Η θυρωρός της πολυκατοικίας δεν συμπαθεί τον ομολογουμένως ακοινώνητο κύριο Ίρ τον οποίο θεωρεί ύποπτο για την δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας, το κακοποιημένο πτώμα της οποίας βρέθηκε στο διπλανό οικόπεδο. Για τον λόγο αυτόν τον κατασκοπεύει και τελικά τον καταδίδει στην Αστυνομία, η οποία αποφασίζει να τον θέσει υπο μια όχι και τόσο διακριτική παρακολούθηση.
Σε αυτό το χαμηλών τόνων μυθιστόρημά του ο Ζόρζ Σιμενόν αντικατοπτρίζει μια παγιδευμένη στη μοναξιά της κοινωνία η οποία, κυριευμένη απο παράλογες φοβίες, ψάχνει και τελικά κατασκευάζει και εκτελεί ασήμαντους ενόχους.
Την παρουσίαση και ανάλυση του μυθιστορήματος θα κάνουν οι κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου-Μπέμπελη, Ραλλού Κυριακοπούλου και Μαρία Ζουζανέα-Φιλιπποπούλου, με συντονίστρια την συγγραφέα Ακακία Κορδόση.
Οι συναντήσεις γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ) του οποίου ήταν και η ιδέα καθιέρωσης "Λεσχών" σε όλη τη χώρα.