«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΓΡΟΤΩΝ…….(Το πανωχάρατσο)!!!

Γράφει ο Δημήτρης Ντόκας
Ποιοι και πόσοι άραγε, απ’ τους αγρότες ξέρουν, «Ότι τι κι αν δεν αρδεύουν τα χωράφια τους», απ’ τα δίκτυα του Τ.Ο.Ε.Β. (ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ) πρέπει να πληρώνουν πάγια!!

Πώς να το ξέρουν άραγε, αφού εδώ και χρόνια πολλοί εγκατέλειψαν τις καλλιέργειες! Κι έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους, δεν έχουν τη διάθεση ούτε να επισκεφτούν τα κτήματά τους, αυτά τα κτήματα που ήταν ποτισμένα με το νερό του Τ.Ο.Ε.Β!!!, αλλά και με ΙΔΡΩΤΑ και ΑΙΜΑ, τότε που καλλιεργούνταν, τότε που οι διώρυγες (τα κανάλια ) είχαν νερό!!! Τώρα όμως τα περισσότερα δεν έχουν και να θέλει να καλλιεργήσει κάποιος και να θέλει να ποτίσει, δεν ΜΠΟΡΕΙ!!!
Αφού δεν υπάρχει νερό, ΟΥΤΕ ΦΩΣ, γιατί να πληρώνει κάποιος πάγια; Έτσι από συνήθεια; Αφορμή για να γράψω τα παραπάνω πήρα απ’ την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ, που έχει σκληρό και ανάλγητο περιεχόμενο, να μη γράψω εκβιαστικό!!!
« Η πληρώνεις τα πάγια, η τα στέλνω στη Δ.Ο.Υ. (Εφορεία) για αναγκαστική είσπραξη»!!!
Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε απ’ τον ίδιο φορέα και την αποστολή ατομικών ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ προς τους «οφειλέτες»! που θυμίζουν «Ατομικά Φύλλα Επιστράτευσης», η «Στρατιωτικά Τελεσίγραφα» αφού έχουν και καταληκτική ημερομηνία πληρωμής…..(μέσα σε δέκα -10- μέρες..)!!!
Όσο για τους ενδεχόμενους ισχυρισμούς «….έτσι λέει ο νόμος!», (Αν ξέρω να διαβάζω καλά), ο νόμος υπάρχει από το 1995 (έτσι εξάλλου γράφει η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ) γιατί μέχρι σήμερα τόσο αυστηρά, δεν εξαντλήθηκαν τα όριά του;
Όσο για έναν άλλον ενδεχόμενο ισχυρισμό (….τα χαρακτηρισμένα ποτιστικά χωράφια, απέκτησαν υπεραξία)!!! Τι υπεραξία απέχτησαν τα καπνοχώραφα, που έχουν την ίδια τιμή που είχαν είκοσι (20) ναι!!! είκοσι χρόνια πίσω! 350.000 δρχ. και σήμερα έχουν περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα!
Η καλλιέργεια του καπνού εξαφανίστηκε!
Τα λιοστάσια είχαν τότε 500.000 δρχ. το στρέμμα, σήμερα έχουν περίπου 1.500 ευρώ!
Αλλά η αγοραστική ικανότητα του αγρότη – παραγωγού είναι σήμερα 1000% χαμηλότερη, από αυτή που ήταν πριν είκοσι χρόνια! (για ένα κιλό βρώσιμες ελιές ο παραγωγός το 1989 εισέπραττε 240 δρχ. και σήμερα εισπράττει 0,75 ευρώ!) Τότε όμως ένα αναψυκτικό, ο αγρότης το έπινε στο καφενείο 35 δρχ. και σήμερα το πίνει 1 ευρώ!!!
Όσο όμως για τους παραγωγούς, που χρησιμοποιούν τα λειτουργούντα μέχρι σήμερα, δίκτυα άρδευσης του Τ.Ο.Ε.Β. (υποτίθεται πως εξυπηρετούνται), οι οφειλές που έχουν για τα χωράφια που ποτίζουν είναι πραγματικές. Αλλά κι εδώ μπαίνει ένα άλλο θέμα, οι καλλιέργειες που κάνουν είναι συμφέρουσες; αποδίδουν η γίνονται κι αυτές από συνήθεια!!!
Τέλος για να επανέλθουμε στο ουσιαστικό μας θέμα (για τα πάγια). Τούτο που συμβαίνει, είναι σαν να πάψει κάποιος να δέχεται την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από μια εταιρία (να διακόψει τη σύμβαση)!!! και να συνεχίζει η εταιρεία να του στέλνει ειδοποιήσεις για τα πάγια, με την απαίτηση να τα πληρώσει!!!
Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι, γιατί οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους; Για κείνα τα ΜΕΓΑΛΑ!!! που διεκδικούν και τα παλεύουν! Γι’ αυτά και γι’ άλλα ακόμα πιο σοβαρά, πιο ουσιαστικά, που θα αποκαλυφθούν και θα τα συναντήσουμε στο μέλλον!!!
Το αγροτικό ξεκλήρισμα συνεχίζεται……και το πανωχάρατσο όμως καλά κρατεί!!!