«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Δηλώσεις του Υπουργού Α. Α.και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη απ' τις Βρυξέλες


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 03.02.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σωτήρη Χατζηγάκη από τις Βρυξέλλες

Επειδή συνεχίζονται από ορισμένους κύκλους της αντιπολίτευσης ανυπόστατοι ισχυρισμοί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης υπενθυμίζει την αλήθεια των γεγονότων.

Πρώτο. Οι εκπρόσωποι αγροτών από την Κρήτη, μαζί με βουλευτές, νομάρχες και άλλους παράγοντες της Μεγαλονήσου συμμετείχαν, από τους πρώτους, στον ανοιχτό διάλογο που πραγματοποιήσαμε, τόσο στην πολύωρη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου, όσο και σε άλλες επιμέρους συνεργασίες κατά τις επόμενες ημέρες.
Δεύτερο. Στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα ανάλογα προϊόντα της Κρήτης για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες όλων των άλλων Ελλήνων αγροτών. Δεν είναι ακριβές ότι τα προϊόντα της Κρήτης έχουν παραληφθεί.
Τρίτο. Είχα τη διάθεση να συναντήσω τους αγρότες της Κρήτης, για μία ακόμη φορά, την Κυριακή το απόγευμα και τους όρισα συγκεκριμένο ραντεβού, στο οποίο, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.
Η συνάντηση της Δευτέρας δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους.
- Έπρεπε να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία και μελέτη των σχετικών φακέλων.
- Έπρεπε να αναχωρήσω για το προγραμματισμένο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες το μεσημέρι.
- Η συζήτηση με τους αγρότες της Κρήτης δεν μπορούσε να είναι σύντομη και στο πόδι, αλλά –όπως πάντα– πολύωρη και γι’ αυτό προτάθηκε να πραγματοποιηθεί υπό τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, όπως και τελικά έγινε.
- Τέλος, δεν μπορούσαν να συζητηθούν και πολύ περισσότερο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε αιτήματα (για γεωγραφική κατανομή αποζημιώσεων, θέματα ΦΠΑ κλπ.) τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ε.Ε.
Όπως δήλωσα και δεσμεύτηκα στις συναντήσεις μου με Κρήτες αγρότες, άλλα τοπικά προϊόντα της Κρήτης, όπως και τα γενικότερα δομικά προβλήματα παραγωγής, θα συζητηθούν αναλυτικά στο πλαίσιο ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου αμέσως μετά την επιστροφή μου από τις Βρυξέλλες.
Τέταρτο. Αύριο στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή μου με την αρμόδια Επίτροπο για τη γεωργία κ. Mariann Fischer Boel, θα προασπίσω όλα τα κρίσιμα προβλήματα της Ελληνικής γεωργίας που προέκυψαν από τις ζημιές ολόκληρου του έτους 2008, καθώς και θα συζητήσω τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας στο μέλλον και ιδιαίτερα μετά το 2013. Σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω τη μάχη για το καλύτερο δυνατό της Ελληνικής γεωργίας, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και με αξιόπιστα επιχειρήματα. Χωρίς επιπόλαιους και επικίνδυνους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση.
Πέμπτο. Όπως έχω δεσμευθεί δημόσια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κάνει πράξη τις επόμενες μέρες την πολιτική του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου με όλους τους αγρότες και όλους τους παράγοντες της γεωργίας, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες τους αγωνίες.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο τελικώς αντέδρασαν οι αγρότες της Κρήτης και εναρμόνισαν τη στάση τους με όλους τους Έλληνες αγρότες.