«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Στην ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Το νομό Αιτωλοακαρνανίας, επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 24 Φλεβάρη, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Μετά τις επισκέψεις στους Δήμους Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Αστακού, Αμφιλοχίας στις 6,15 μ.μ. η επιτροπή προσήλθε στο δήμο Παραβόλας (στην παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας, στη Δογρί, στο κέντρο Πιθάρι). Εκεί υπήρξε συνάντηση, με τους εκπροσώπους της Τριχωνίδας Αναπτυξιακής ΑΕ. και της Διαδημοτικής Συνεργασίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Τριχωνίδας….
Το πάνελ πλαισίωσαν οι βουλευτές κ.κ.Γιάννης Μπανιάς, Σπήλιος Λιβανός, Χρήστος Βερελής, Κυριάκος Μητσοτάκης(πρόεδρος της επιτροπής), Θάνος Μωραΐτης και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
Στο βήμα ανέβηκε και καλωσόρισε την επιτροπή ο δήμαρχος Παραβόλας κ. Βασίλης Καπέρδας. Με παραστατικό, αναλυτικό και κατατοπιστικό τρόπο παρουσίασε την περιοχή, με τα οικολογικά προβλήματά της. Τόνισε την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος και τα τοπικά αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Στη συνέχεια προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο- παρουσίαση- της λίμνης Τριχωνίδας και της γύρω περιοχής.
Κατόπιν πήραν το λόγο, με την παρακάτω σειρά ο δήμαρχος Αγρινίου, σαν εκπρόσωπος της Τριχωνίδας Αναπτυξιακής ΑΕ, Π. Μοσχολιός και όλοι οι δήμαρχοι της Παρατριχώνιας περιοχής, καλωσορίζοντας την επιτροπή και μεταξύ των άλλων τόνισαν:
Π. Μοσχολιός.
Ο δήμαρχος του Αγρινίου αφού ανέδειξε τις φυσικές καλλονές του τόπου μας και τα ιστορικά μνημεία, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, που χρόνια τώρα, υπάρχουν και δε βρίσκουν λύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε, στην άμεση αναγκαιότητα κατασκευής, των συλλεκτήριων αγωγών λυμάτων, στη βόρια όσο και στη νότια πλευρά της Τριχωνίδας, που θα καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου,(που μέχρι τώρα έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί 60.000 κατοίκους και με την επέκτασή του –διπλασιασμός- θα λύσει το πρόβλημα για πολλά χρόνια). «Υπάρχει πρόβλημα τόσο στην άρδευση όσο και στην ύδρευση» και συνέχισε «Υπάρχουν παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, που δεν υδρεύονται και δεν αρδεύονται. Δεν επαρκεί το νερό του αγωγού ύδρευσης,(από τον Αχελώο). Ο δήμος Παραβόλας δεν πήρε ποτέ νερό απ’ το δίκτυο, γιατί δεν επαρκεί! Ποτέ δεν απασχόλησε την πολιτεία, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε λίγα χρόνια τα αποθέματα νερού, δε θα είναι τα ίδια. Κάθε περιοχή να αξιοποιεί τα δικά της αποθέματα νερού και από κει και πέρα, να υπάρχει σωστό ισοζύγιο κατανομής υδάτινων πόρων. Να σταματήσει η εκτροπή του Αχελώου, γιατί υπάρχουν τόσο οικολογικά όσο και προβλήματα, ύδρευσης και άρδευσης στο νομό Αιτωλ/νίας». Κλείνοντας τόνισε « δεν αποτιμάται η οικολογική καταστροφή από αντισταθμιστικά οφέλη και δεν μπορεί τα τεχνικά έργα που δικαιούται η Αιτωλ/νία, να βαπτίζονται αντισταθμιστικά»!
Ο κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης (δήμαρχος Θεστιέων) Αφού έκανε σύντομη αναφορά στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας στην Τριχωνίδα, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συνέχισε «Πρέπει να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας, παρόχθιας και παραλίμνιας ζώνης, για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, φορέας διαχείρισης της περιοχής μας, που θα διευκολύνει την ανάληψη χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με πόρους από Ελλάδα και Ευρώπη. Χάραξη – βελτίωση – επέκταση Παρατριχώνιου δρόμου.
Κέντρο συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης των λυμάτων των ελαιοτριβείων. Με πιο σημαντικό έργο την αποχέτευση των παραλίμνιων δήμων. Προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει παραγωγή ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων». Έκλεισε με τη φράση «Καθαρό περιβάλλον, που να παράγει καθαρά προϊόντα»!
Απόστολος Ντζάνης (δήμαρχος Αρακύνθου).
«Εμείς πονάμε περισσότερα τη λίμνη» είπε, «γιατί πίνουμε νερό απ’ αυτή». «Υπάρχουν αποχετεύσεις που καταλήγουν στα ρέματα και από κει στη λίμνη. Να κατασκευαστεί ο αγωγός της νότιας πλευράς της Τριχωνίδας, μεταφοράς λυμάτων, σε συνδυασμό με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου. Αρδευτικά έργα, βελτίωση δρόμων. Ελπίζω να λειτουργήσει σύντομα ο ΧΥΤΑ στο δήμο Στράτου».
Θεόδωρος Πορφύρης (δήμαρχος Θέρμου)
«Πριν από μερικά χρόνια μας πήρατε το νερό του Εύηνου, τα ανταποδοτικά οφέλη ήταν μηδέν. Να δοθεί προτεραιότητα στην βελτίωση του οδικού δικτύου. Ντρέπομαι που υπάρχουν τα λουτρά της Μυρτιάς σ’ αυτή την άσχημη κατάσταση, αν αναπτυχθούν θα βοηθήσουν την περιοχή. Καταθέτω προτάσεις για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου»
Βασίλειος Καρακώστας (δήμαρχος Μακρυνείας)
«..Ποιός φορέας είναι υπεύθυνος για την προστασία της λίμνης; κανένα έργο – κανένας έλεγχος. Υπάρχει αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, (ρίχνονται τα λιπάσματα μέσα στο νερό!….). Αλιεία, έρμαιο η λίμνη στον καθένα, που αλιεύει όποτε και όπως θέλει, κανένα έργο – καμία προστασία. Άμεση ανάγκη η αποχέτευση και ο Παρατριχώνιος δρόμος. Να παρθούν κάποιες αποφάσεις, όσο είναι νωρίς!»
Κυριάκος Μητσοτάκης (βουλευτής – πρόεδρος της επιτροπής)
«Έπρεπε να έχουμε έρθει στο νομό σας πιο πριν, τα προβλήματα είναι τεράστια και απαιτούν σύντομα λύσεις. Έχει σπάνιες ομορφιές η περιοχή σας. Όπως ξέρετε ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συμβουλευτικός δεν έχουμε εκτελεστικό ρόλο. Έχετε δίκιο κύριοι δήμαρχοι γι’ αυτά που είπατε, πρέπει να προσεχθούν οι υδάτινοι πόροι». Για τα προβλήματα της Τριχωνίδας τόνισε: «Τα αιτήματά σας είναι αυτονόητα και εφικτά. Στέκομαι στους συλλεκτήριους αγωγούς λυμάτων, με την προϋπόθεση να μπορεί ο βιολογικός καθαρισμός Αγρινίου, να τα χωρέσει. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση των δρόμων. Να συσταθεί ειδικός φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων. Μέτωπο ποιότητας, η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να προωθηθεί. Επιβεβλημένη η επένδυση, πάνω στον ποιοτικό, βιολογικό τουρισμό. Αν καταφέρουμε να προωθηθούν κάποια απ’ τα αιτήματά σας, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν τελειώνει εδώ ο ρόλος μας, έχουμε σκοπό να προτείνουμε και υποστηρίξουμε κάποια απ’ τα αιτήματά σας, με σκοπό να υλοποιηθούν…Να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά». Σπήλιος Λιβανός (βουλευτής)
«Η πρωτοβουλία που πήρατε, για μέρη σαν τα δικά μας, είναι κρίσιμη για την περιοχή. Αξιόλογες οι προτάσεις για την λίμνη απ’ τους δημάρχους, έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα η παρουσία της επιτροπής, να μπορέσουμε να προωθήσουμε κάποια έργα. Μας κάνει υπερήφανους η λειτουργία του μουσείου του Θέρμου. Στη φαρέτρα μας προστίθεται και η παρουσία της επιτροπής. Οπλίζετε με δύναμη την επιτροπή, για να καταλάβει τις απαιτήσεις, για την ανάπτυξη στον τόπο και να συνεχίσει το έργο της.»
Χρήστος Βερελής (βουλευτής)
«Σας εξήγησε ο κύριος Μητσοτάκης, πως η επιτροπή δεν έχει εκτελεστικά δικαιώματα…Επιβάλλεται η ίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου για το περιβάλλον. Τα μέλη της επιτροπής στο σύνολό της, είναι κατά της εκτροπής του Αχελώου. Πρώτο θέμα (η απομάκρυνση των λυμάτων). Να περιφρουρηθεί η καθαρότητα των νερών. Να θεσπιστεί φόρος ανταποδοτικός για τα νερά, για να υπάρχουν πόροι για τα έργα. Το πρόγραμμα που συντάξαμε με τον κ. Γιάννη Βαϊνά, για την προστασία του κάτω ρου Αχελώου, παραμένει επίκαιρο. Ο νόμος του Α. Πεπονή για τα νερά, δεν έχει βρει την υλοποίησή του..»
Γιάννης Μπανιάς (βουλευτής)
« Η περιοχή σας έχει μοναδικά στολίδια, αν υπήρχαν σ’ άλλες χώρες θα τα είχαν αναδείξει, είναι κρίμα που οδηγήθηκαν τα πράγματα στην καταστροφή….Το κρίσιμο πρόβλημα είναι να παλέψουμε, ν’ αναστρέψουμε αυτήν την πορεία. Μας εντυπωσίασαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φεύγουμε ικανοποιημένοι, θα παλέψουμε να αντιστραφεί αυτή η πορεία, υπάρχουν τα μέσα. Σας χαιρετώ με την πίστη, την αισιοδοξία και με την ελπίδα, να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα στην επόμενη συνάντηση».
Θάνος Μωραΐτης (βουλευτής)
«Ο νομός μας είναι από τους πιο παραγωγικούς, αλλά και από τους πιο ξεχασμένους, η πολιτεία δεν έσκυψε όπως έπρεπε πάνω από τα προβλήματά του. Η Τριχωνίδα είναι ένα από 4 φυσικά εργοστάσια (σημεία της επίσκεψής μας σήμερα), να χαραχθεί μια άλλη πορεία, να σκύψει η πολιτεία, να στηρίξει αυτές τις περιοχές και να δώσει λύσεις στα προβλήματα».
Τέλος, αναμνηστική πλακέτα, παρέδωσε στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Παραβόλας κ. Βασίλης Καπέρδας.
Εκτός των προαναφερθέντων στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν: Οι κ. Γιάννης Βαϊνάς πρώην νομάρχης και βουλευτής Αιτωλ/νίας, οι δήμαρχοι Α. Τουρουνίδης (Ινάχου), Δ. Γιαννοκώστας (Παναιτωλικού), οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου κα. Κ. Κατσαρή, Ε. Τσούκαλος, ο κ. Β. Γιαννακάς, Β. Παπασάικας, Γ. Πρεβεζάνος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Π. Τσιχριτζής, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Ρεπορτάζ Δημήτρης Ντόκας