«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ… ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ!!!

Πολιτισμός και ερασιτεχνικός Αθλητισμός…...γράφει η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Διασυλλογικής Επιτροπής Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Καινούργιου του δήμου Θεστιέων!!!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ…Η κεντρική εξουσία απέδειξε, κατά τη γνώμη μας, ότι δε θέλει να στηρίξει και να προβάλει αξιόλογα θέματα Πολιτισμού. Δε θέλει να προβάλει Πολιτιστικά έργα που προβληματίζουν. Δε θέλει να προβάλει το Θέατρο, τα Εικαστικά, όλες τις μορφές Καλλιτεχνικής Δημιουργίας! Το Ελληνικό τραγούδι…το Δημοτικό τραγούδι, γιατί μέσα του έχει τ’ ανυπόταχτο της λεβεντιάς! Απόδειξη γι’ αυτό η έλλειψη αρωγής και τα πενιχρά κονδύλια, που διατίθενται και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Χρόνια τώρα ασχολούμαι με τα Πολιτιστικά και γνωρίζω για τις επιχορηγήσεις, με ποιόν τρόπο κατανέμονται και σε ποιους. Στον ίδιο δρόμο πορεύεται και η αντιγράφουσα αυτή, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ποσά αυτά που χορηγούνται στους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς συλλόγους; Ψίχουλα!!! Γιατί; Μήπως παίζεται εκτός των άλλων και μικροπολιτικό παιχνίδι, προκειμένου οι σύλλογοι να είναι εξαρτημένοι, απ’ τις πολιτικές πρακτικές των εκάστοτε διοικούντων;
Κοι Νομάρχες κοι Δήμαρχοι φτιάξτε ένα λιγότερο τσιμεντένιο γεφύρι, απ’ τα λίγα που φτιάχνετε και χτίστε ένα «Πολιτιστικό Γεφύρι» η χρησιμότητά του θα είναι αποτελεσματικότερη και πολλαπλάσια του τσιμεντένιου!
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ….Ποιόν ερασιτεχνικό αθλητισμό; γι’ αυτόν που η πολιτεία αδιαφορεί! αυτόν που αντί να ενισχύσει τιμωρεί; (πρόστιμα σε ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες κ.α. γιατί η πολιτεία αφήνει να γίνεται αυτό απ’ τις Τοπικές Ενώσεις); Όταν δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, για το έμψυχο υλικό (που είναι οι προπονητές, οι αθλίατροι κ.α.); για τις τεχνικές υποδομές (είναι αθλητικοί χώροι αυτοί που υπάρχουν που τους βλέπεις και ματώνεις!!! πόσο μάλλον να αθλείσαι); Είναι ανεπαρκή τα κονδύλια, για την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων. Όταν μεθοδευμένα δεν προβάλει την Ερασιτεχνική Άθληση …Μήπως λέω…μήπως; Εκτός των άλλων για να ενισχυθούν τα ιδιωτικά γυμναστήρια που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στην επικράτεια; (Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν είναι χρήσιμα, προσφέρουν πάρα πολλά, αλλά η δράση τους πρέπει να είναι επικουρική της Δημόσιας, Αθλητικής Πολιτικής).
Ας πάμε τώρα στα τοπικά και στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Διασυλλογικής Επιτροπής Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Καινούργιου του δήμου Θεστιέων, την οποία σαν κίνηση σαν προσπάθεια στηρίζω και υπερθεματίζω!
Α) Η ανάδειξη, η ανασκαφή και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ακρόπολη Θεστιέων).
Τεράστιο θέμα άμεσης προτεραιότητας, σας παραπέμπω στη συνέντευξη του Καθηγητή κου Αθανασίου Παλιούρα που πρόσφατα δημοσιεύσαμε με τίτλο « ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ – Πρόεδρος της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας!»
Β) Η γνωριμία της νεολαίας με την ιστορία της περιοχής μας.
Έγιναν κατά καιρούς, αξιόλογες αλλά αποσπασματικές προσπάθειες, μεταξύ των άλλων και το βιβλίο του Καινουργιώτη Καθηγητή κου Φώτη Παπασαλούρου, με τίτλο «Βλοχός η Ακρόπολη των Θεστιέων», η Έκδοση βιβλίου με την ιστορία της ΔΟΞΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ (συγγραφέας ο κ. Χριστόφορος Κορδάτος). Ακόμα και άλλες προσπάθειες από ευαισθητοποιημένα πρόσωπα της περιοχής μας. Καμία όμως γενική, οργανωμένη και μεθοδευμένη κίνηση καταγραφής Ιστορικών μελετών, πηγών και μνημείων. Καμία ολοκληρωμένη προσπάθεια προβολής!
Γ) Η αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής (Τριχωνίδα).
Εδώ μια καλοπροαίρετη παρατήρηση στη Διασυλλογική. Ομορφιά δεν απαντάμε μόνο στην Τριχωνίδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Δ) Η στήριξη και ενθάρρυνση της Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, Αθλητικής και Πολιτιστικής της νεολαίας καθώς και η προβολή της. κ.α.
Δώστε στη νεολαία κίνητρα ν’ ασχοληθεί με τα γνήσια, τα ωραία και τα αληθινά! Δώστε στη νεολαία «Γήπεδο να παίξει μπάλα»! Αυτή ξέρει και ξέρει πάρα πολύ καλά! Δώστε της διεξόδους δημιουργίας, για να μη καταφεύγει σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες! Αξίες και Ιδανικά! είναι αυτά που όποιος τα υπηρετεί, γίνεται καλύτερος ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Προσανατολιστείτε στο έργο αξιόλογων τοπικών δημιουργών. Δώστε την δέουσα προσοχή. Αναγνωρίστε την προσπάθειά τους, ν’ αποκτήσει περισσότερη αίγλη ο τόπος, (Πρεσβευτές μας είναι) και να μη νιώθουν παραπονεμένες οι ευαίσθητες ψυχές τους!!!
Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω!!! Δε θέλω να δρέψω δάφνες, πατρότητας ιδεών και προσπαθειών! Ρωτώ μόνο. Πόσοι ξέρουν ποιου ιδέα ήταν η γιορτή Αθερίνας (σε άλλη βάση όμως); Ποιος έκανε Ερώτηση - κατάθεση πρότασης – για τη δρομολόγηση μικρών επιβατικών σκαφών στην Τριχωνίδα; Στον υπουργό Τουρισμού στον υφυπουργό Συγκοινωνιών και όπου αλλού ήταν δυνατόν. Ποιος εισηγήθηκε τη δημιουργία Ανοιχτού Θεάτρου! στα ριζά του Καινούργιου (και προσφέρθηκε τότε Αρχιτέκτονας με Καινουργιώτικη καταγωγή να εκπονήσει τη μελέτη και να επιβλέψει την κατασκευή Δωρεάν); Ξέρετε τι τύχη είχε το πρώτο κονδύλι, που είχε εκδοθεί με αφορμή αυτήν την ιδέα: Στην κατασκευή του δημοτικού οικήματος, απέναντι απ’ το Δημοτικό Σχολειό του Βλοχού!!!
(ΦΩΤΟ ΤΕΧΝΗ-Χάρης Γεωργίου)
Ποιος προσπάθησε και οργάνωσε ουσιαστικά και συμβολικά, τη μέθοδο προβολής των εκδηλώσεων «ΘΕΣΤΙΑ ’96»; Το τι έγινε τότε; (Για όσους δε θυμούνται). Πήγε ο Βλοχός και η Τριχωνίδα από το Μέτσοβο μέχρι την Καλαμάτα! Πέντε (5) τηλεοπτικοί σταθμοί. Δέκα –πέντε (15) Ραδιοφωνικοί, Όλα τα τοπικά έντυπα και πολλά με Πανελλήνια εμβέλεια, επί ένα μήνα καταιγιστικά πρόβαλαν τις εκδηλώσεις «ΘΕΣΤΙΑ ’96». Όσο για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων όλοι το ξέρουμε. Με αποκορύφωμα την μεγάλη συναυλία του Γρηγόρη Μπιθικώτση!!!
Κλείνοντας συμπληρώνω: Τώρα πήρα το Βλοχό και την Τριχωνίδα, Όλη την περιοχή μας, μέσω του διαδικτύου, μέσω της «ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ» και τη στέλνω στα πέρατα του Κόσμου!!!
Για τη Διασυλλογική Επιτροπή Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Καινούργιου του δήμου Θεστιέων!!! Στηρίζω τις προσπάθειες και τη δράση της Διασυλλογικής, μ’ όλη την ψυχή μου, αρκεί μόνο να μην ξεστρατίσει!!!
Αν το κάνει, θα λογοδοτήσει στην τοπική κοινωνία!
Θα τα ξαναπούμε! Θα τα ξαναπούμε και μάλιστα πιο αναλυτικά!!!
Δημήτρης Ντόκας