«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Προβλήματα εργαζομένων σε εργολάβους καθαριότητας στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Κ.Κ.Ε. - Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων σε εργολάβους καθαριότητας στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Οι εργολαβίες στα δημόσια νοσοκομεία είναι μια πλευρά που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας και συνολικότερα την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Δραστηριότητα που διαχρονικά στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα αρνητικά αποτελέσματα βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.
Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο του Αγρινίου η εργολαβική εταιρεία ISS FACILITY SERVICES A.E., φέρεται, για ένα διάστημα σχεδόν περίπου 2 χρόνων (συνολικά μαζί και με τις προηγούμενες εταιρίες τις οποίες αντικατέστησε), να δηλώνει άλλες αποδοχές σε εργαζόμενες καθαρίστριες, από αυτές που τελικά καταβάλλονταν. Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι ενώ πληρώνονταν με 3 € την ώρα, δηλαδή με περίπου 300 € το μήνα για μερική απασχόληση, έπεσε στην αντίληψή τους – και αυτό πρόσφατα αφού το προηγούμενο διάστημα δεν έπαιρναν αποδείξεις αποδοχών – ότι στις αποδείξεις αυτές δηλώνονταν πολλαπλάσια ποσά. Έτσι με αυτό τον τρόπο μία εταιρία υπεργολάβος μπορεί να κερδίζει πολλαπλάσια αφού πληρώνεται από το Νοσοκομείο με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που προβλέπει η σύμβαση έργου, καθώς και τις απολαβές που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η ίδια εταιρία (ISS) έχει δεχθεί μήνυση από την Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης και της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για αντίστοιχα αδικήματα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως και στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, όπου η φύλαξη είχε ανατεθεί σε ιδιώτη, μετά από καταγγελίες των εργαζόμενων για ανεξόφλητες οφειλές μισθοδοσίας από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας, η σύμβαση καταγγέλθηκε.
Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο καθαριότητας, υπεύθυνες είναι διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) γιατί με την πολιτική τους και την αντίστοιχη νομοθεσία δημιουργήθηκαν τα «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και παραχώρησαν την καθαριότητα Νοσοκομείων, υπουργείων, δημόσιων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ κ.ά. σε εργολάβους – επιχειρηματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται και τρομοκρατούν τις εργαζόμενες, κατάσταση που γνωρίζουν αλλά με την πολιτική τους ευνοούν γιατί και οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα οι εργοδότες – εργολάβοι να αποφεύγουν τον καταλογισμό ευθυνών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Εάν θα παρέμβουν για να διασφαλίσουν τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση της εν λόγω εργολαβικής εταιρείας αλλά και γενικότερα για την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας;
- Τι μέτρα θα πάρουν για να καταργηθούν οι εργολαβίες στα Νοσοκομεία. Να περάσει η καθαριότητα στην ευθύνη του δημόσιου νοσοκομείου, να προσληφθούν οι καθαρίστριες σαν μόνιμο προσωπικό και να μονιμοποιηθούν άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μέσω εργολάβων, απευθείας στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Κώστας Αλυσανδράκης
Μπάμπης Χαραλάμπους