«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Παρέμβαση του βουλευτή Αιτ/νιας του Κ.Κ.Ε. για τα αγροτικά θέματα!

Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
Δελτίο Τύπου: Η παρέμβαση του βουλευτή Αιτ/νιας του Κόμματος, στην Επερώτηση για τα αγροτικά που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, από τη συζήτηση την Παρασκευή 19/06/2009
Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή, από τα πρακτικά της συνεδρίασης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώνεται πλήρως από τις αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτών. Ακόμα και σε αυτά τα προϊόντα που παράγει η χώρα, έχουμε εισαγωγές.
Το 2008 το καθαρό αποπληθωρισμένο αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 8%. Το διάστημα 2000 – 2008 με κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το κόστος αυξήθηκε κατά 25%, ενώ οι τιμές του παραγωγού μόλις κατά 14%. Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, ειδικότερα σε αυτά τα προϊόντα που ελέγχουν μονοπωλιακοί όμιλοι, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι τιμές βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, υπερδιπλασιάστηκαν, εξανεμίζοντας παραπέρα το ήδη πενιχρό εισόδημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, που μας οδήγησαν οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σε όλα τα προϊόντα ζωικής και φυτικής παραγωγής, σιτηρά, βαμβάκι, γάλα, κρέας, λάδι, ενώ άλλα αφανίστηκαν στην κυριολεξία, όπως ο καπνός και τα τεύτλα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας των βιομηχάνων είναι ότι η τιμή του ψωμιού είναι δεκαπλάσια από την τιμή του σιταριού. Η τιμή στο γάλα με τα καρτέλ είναι τρεισήμισι φορές πάνω στον καταναλωτή από την τιμή του κτηνοτρόφου. Τα 500.000.000 που αναγκάστηκε να δώσει η Κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ κάτω από τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς μόνο ψίχουλα μπορεί να χαρακτηριστούν τη στιγμή που με ευθύνη των κυβερνήσεων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παλαιότερα, πέρα από τη καθήλωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα συναποφάσισαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την καθήλωση των επιδοτήσεων που αποτελούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος των αγροτών για να φθάνει φθηνό προϊόν στους βιομήχανους. Καθηλώσατε τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013 σε τιμές του 2001.
Και με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ, των παρακρατήσεων, εξανεμίζετε παραπέρα το αγροτικό εισόδημα. Φέτος, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβαρύνονται οι αγρότες, αυτό δεν συμβαίνει. Μεγάλο μέρος των αγροτών, οι μισοί στην κυριολεξία, πληρώνουν τα χαράτσια στη γαλαζοπράσινη ΠΑΣΕΓΕΣ που συμπεριφέρεται σαν φοροεισπρακτικός μηχανισμός και με αυταρχικό τρόπο απέναντι στους αγρότες. Πληρώνουν οι αγρότες, αν και το εισόδημά τους προέρχεται 100% από αγροτικές δραστηριότητες. Πληρώνουν αυτοί που έχουν απλήρωτες τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Αυτοί ξεπερνούν το 40% και σε φτωχές, άγονες περιοχές ξεπερνούν το 50%. Εκεί τους κατάντησε η πολιτική των κυβερνήσεων, χρόνια τώρα. Σήμερα, δεν έχουν βιβλιάρια υγείας και αύριο δεν θα έχουν σύνταξη. Για όλα αυτά κουβέντα οι προλαλήσαντες από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο πρώτος διδάξας. Επέβαλε, όντως, τα χαράτσια σαν Κυβέρνηση το 2002. Και τα συνέχισε με θρησκευτική ευλάβεια η Νέα Δημοκρατία. Και όμως σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δήλωσε ότι είναι αντίθετος με αυτά τα χαράτσια.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ριζικά αντίθετο με αυτή την επιβολή των χαρατσιών και των παρακρατήσεων. Ζητάει εδώ και τώρα να μην πληρώσουν οι αγρότες και αυτοί που έχουν απλήρωτο τον ΟΓΑ. Να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους αγρότες έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα. Αυτό το μέτρο να επεκταθεί και για τη θεώρηση των βιβλιαρίων του ΟΓΑ. Να γίνει αυτό που έγινε στη Ζώνη για τους εργατοτεχνίτες που κατάφεραν νομοθετική ρύθμιση μετά από αγώνα. Να μην πληρώσουν οι συνταξιούχοι αγρότες και οι εργατοαγρότες που παλεύουν για ένα μεροκάματο για να συμπληρώσουν το αγροτικό τους εισόδημα. Οι φτωχοί εργατοαγρότες των πέντε και των επτά χιλιάδων πληρώνουν αλλά δεν πληρώνουν οι μεγαλοαγρότες των πενήντα και των εκατό χιλιάδων. Εδώ να πάρει θέση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όμως να το κάνει, γιατί για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν φταίει η κοινή αγροτική πολιτική. Λέει ότι είναι θέμα διαχείρισης, ανικανότητας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο έλεγε και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι και οι δύο οπαδοί της ίδιας αντιλαϊκής, αντιαγροτικής πολιτικής. Οι ρόλοι αλλάζουν σύμφωνα με το ποιος είναι στην Κυβέρνηση και ποιος είναι στην Αντιπολίτευση. Όμως, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Τα θύματα είναι οι φτωχομεσαίοι αγρότες.
Κύριοι της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μπορείτε να μας πείτε σήμερα πόσα θα πάρει ένας συνταξιούχος που θα βγει στη σύνταξη μετά από δέκα χρόνια; Θα πάρει λιγότερα από έναν σημερινό συνταξιούχο γιατί με νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάθε χρόνο αφαιρείτε από αυτό το προνοιακό επίδομα για να φτάσει το 2020 να μην υπάρχει γι αυτούς τους αγρότες που θα βγουν τότε στη σύνταξη. Αυτή είναι η πολιτική σας που σκορπάει φτώχεια και ερημώνει την ύπαιθρο. Κάθε χρόνο πάνω από 20.000 αγρότες περνούν στην ανεργία. Σε αυτούς προστίθενται αρκετές εκατοντάδες ανέργων από αγροτικές βιομηχανίες που κλείνουν. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο από πλεονασματικό που ήταν πριν την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ σήμερα αγγίζει τα 4.000.000.000. Αυτός είναι ο παράδεισος που είχατε υποσχεθεί στους αγρότες.
Την ίδια και χειρότερη κατάσταση βιώνουν οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Το μεγάλο κόστος παραγωγής από τη μια, η καθήλωση των τιμών σε γάλα και κρέας για αρκετά χρόνια κάτω από το κόστος παραγωγής, τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση και στο μάζεμα της ζωικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτή η αντιαγροτική πολιτική επιφυλάσσει την ίδια τύχη και στους φτωχούς ψαράδες. Η κοινή αλιευτική πολιτική όχι μόνο δεν στηρίζει τους βιοπαλαιστές παράκτιους ψαράδες, αλλά απεναντίας η μερίδα του λέοντος από τα χρήματα για την αλιεία δίνεται για να βγουν έξω από το επάγγελμα οι φτωχοί ψαράδες. Δίνονται για την καταστροφή και την απόσυρση σκαφών, για πρόωρες συντάξεις, για ιχθυοκαλλιέργειες.
Θέλω να πω δύο κουβέντες για τα δάση, γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και εν μέσω πυρκαγιών. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων είναι τεράστιες. Έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων, όλων εκείνων που πλουτίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Αυτή η πολιτική είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον με τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του κέρδους.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε αντίθεση με όλα τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου που έχουν ευαγγέλιο της αγροτικής τους πολιτικής, την κοινή αγροτική πολιτική, παλεύει με συνέπεια αυτήν την αντιαγροτική πολιτική χρόνια τώρα. Καλεί σε ανυπακοή, απειθαρχία, σύγκρουση με την ΚΑΠ, την φτωχή αγροτιά. Προβάλλει τον άλλον δρόμο ανάπτυξης για την αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Η πρόταση του ΚΚΕ έρχεται σε σύγκρουση με την κοινή αγροτική πολιτική, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με τους εμποροβιομήχανους, με τις πολυεθνικές τροφίμων, αλλά συμφέρει τη φτωχή εργατιά, την εργατική τάξη, τα φτωχά, λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου.
Κύριε Υπουργέ, να πάρετε θέση, γιατί στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, πληρώνουν χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση. Τους ζητάνε 40 έως 50 ευρώ. Να πάρετε θέση ότι αυτό είναι παράνομο. Πέρα από αυτό, σας δηλώνω ότι καταργήσατε τις μειονεκτικές και προβληματικές περιοχές για το ποιοτικό παρακράτημα στο γάλα. Ήδη, σήμερα, μας κατήγγειλαν ότι σε αρκετές περιοχές πρέπει να έχουν πάνω από δέκα τόνους γάλα για να πάρουν το ποιοτικό παρακράτημα. Κρατάτε τα χρήματα από τους πολλούς και τα μοιράζετε στους λίγους. Να πάρετε τώρα θέση, κύριε Υπουργέ.