«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Έκθεση αγιογραφίας στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Βλοχού!

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις πολιτισμού και περιβάλλοντος στο Δήμο Θεστιέων με την έκθεση αγιογραφίας της αγιογράφου κ. Μαρίας Κοττά που πραγματοποιήθηκε από 4 έως και 6 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Βλοχού όπου εκτέθηκαν 12 πολύ σημαντικά έργα – αγιογραφίες. Η Μεσολογγίτισσα αγιογράφος κ. Κοττά που σπούδασε αγιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με την αγιογράφηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, βραβεύτηκε για το έργο της δυο φορές μέχρι σήμερα, πρόσφατα μάλιστα βραβεύτηκε και από το Ίδρυμα «Παρνασσός».
Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Δήμαρχος Θεστιέων επεσήμανε ότι το έργο της αγιογράφου κ. Κοττά σε αντίθεση με την κλασσική αγιογραφία την οποία χαρακτηρίζει το στοιχείο της μίμησης, της επανάληψης και της αναπαραγωγής στερεότυπων μορφών, αποπνέει ελευθερία και ποίηση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αληθινή τέχνη, την τέχνη δηλαδή που μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε πάντοτε στην όχθη της αβύσσου και έτσι μας κάνει να πετάμε από πάνω μας τον μανδύα της οίησης και της αλαζονείας και να γινόμαστε πιο ανθρώπινοι. Στα εγκαίνια παραστάθηκαν οι σεβαστοί πατέρες που συμμετείχαν στον πανηγυρικό εσπερινό, πλήθος πιστών, η Αντινομάρχης Αιτ/νιας κ. Στεργίου, η κ. Κοττά, η οποία αναφέρθηκε με σεμνό και συνοπτικό τρόπο στη διαδρομή και το έργο της και ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εξήρε το ήθος και το έργο της αγιογράφου κ. Κοττά.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακούστηκαν από την Παιδική Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεστιέων, που δημιουργήθηκε φέτος από τη ΔΗ.Κ.Ε.ΘΕ. και το Πνευματικό Κέντρο, «Τα Ψαλμοτράγουδα» με τα οποία συγκινήθηκε το σύνολο των παρισταμένων.

Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
ΜΑΓΕΜΑ ΚΙ ΟΝΕΙΡΟ «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιέων η γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Στις 7 Ιουνίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας εψάλη ο μέγας εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Ακολούθησε λιτανεία της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και δέηση στην πλατεία Ελευθερίας. Η περιφορά της εικόνας έγινε με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου – Σωματείου «ΟΡΦΕΥΣ» Πρεβέζης. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεστιέων και πλήθος πιστών.
Η ΔΗ.Κ.Ε.ΘΕ. και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου είχε οργανώσει και φέτος, για το βράδυ της ίδιας μέρας, το ιδιαίτερα πρωτότυπο «Πανηγύρι στο Δρόμο» που πλέον έγινε θεσμός. Συμμετείχαν όλοι οι επιχειρηματίες της κεντρικής αγοράς Παναιτωλίου. Το συγκρότημα της «Αγρινιώτικης παρέας φίλων» έπαιξε λαϊκά και δημοτικά τραγούδια με το κλαρίνο του Παν. Θεοδωρόπουλου και σκόρπισε αστείρευτο κέφι που εκδηλώθηκε με μικρές χορευτικές ομάδες σ’ όλη την έκταση του δρόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι ξεκίνησε με δέκα παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χρήστος Καπράλος» και απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων.
Ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν στο πανηγύρι ήταν σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά και πολλοί επισκέπτες από το Αγρίνιο και τα γύρω χωριά που βρέθηκαν εκεί είτε τυχαία είτε προσκεκλημένοι ενθουσιάστηκαν με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Διάχυτη και γενικευμένη ήταν η εντύπωση ότι η βραδιά ήταν απολύτως πετυχημένη και ότι το πανηγύρι αυτό αποτελεί πλέον πολιτιστική αναφορά για την περιοχή μια και τα πραγματικά παραδοσιακά πανηγύρια τείνουν να εκλείψουν .

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ