«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ!!!

Το τελευταίο καιρό, μετά από μια σειρά δημοσιεύματα – καταγγελίες στον τοπικό, και όχι μόνο, τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό), ήρθε στην επιφάνεια το οικολογικό πρόβλημα του δήμου μας.
Τα δημοσιεύματα τούτα παρουσιάζουν, με υπερβολικό τρόπο, το δήμο μας σαν ένα τεράστιο σκουπιδότοπο και την Τριχωνίδα σαν οικολογικά κατεστραμμένη.
Σαφώς και ο δήμος μας δεν είναι σκουπιδότοπος. Ούτε η λίμνη έχει ήδη καταστραφεί.
Ωστόσο, το οικολογικό πρόβλημα στο δήμο Θεστιέων, και γενικότερα στην παρατριχώνια ζώνη, είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποφασιστικά και η λίμνη κινδυνεύει με οικολογική καταστροφή και η υγεία των κατοίκων της περιοχής μπαίνει σε κίνδυνο.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η λίμνη συστηματικά δέχεται τα αστικά λύματα, μέσω των βόθρων που ανεξέλεγκτα χύνονται στα ρέματα, στους αύλακες και στα φρεάτια ομβρίων υδάτων του δήμου, καθώς και τα απόβλητα επιχειρήσεων επεξεργασίας ελιάς, που κατάφορα παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς.
Η Ερμείτσα έχει, σχεδόν, κλείσει από τα μπαζώματα και μαζί με τα ρέματα, αύλακες και την παραλίμνια περιοχή του δήμου, έχουν γίνει χώροι συσσώρευσης σκουπιδιών.
Ο κάμπος Παναιτωλίου, στις δύο πλευρές της εθνικής οδού, έχει γίνει διάτρυτος από τις εκσκαφές παρακείμενης βιομηχανίας, χάνοντας κάθε χρηστική – παραγωγική αξία.
Η παρέμβαση της δημοτικής αρχής στο πρόβλημα περιορίστηκε, κύρια, στα πλαίσια μιας υπηρεσιακής – τεχνοκρατικής, χρεοκοπημένης βασικά, πολιτικής: προτάσεις – μελέτες προς τις παραπάνω κρατικές υπηρεσίες, προσδοκώντας στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπου ελπίζει να εντάξει την αποχέτευση και το κέντρο συλλογής -­­ επεξεργασίας – μεταποίησης λυμάτων ελιάς, που σκοπεύει να πραγματοποιήσει για να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης: μια τηλεφωνική (πράσινη!!!) γραμμή για τα ογκώδη σκουπίδια, και τώρα τελευταία, ανακύκλωση. Αυτή ήταν, βασικά, η πολιτική παρέμβαση της δημοτικής αρχής, πάνω στο οικολογικό πρόβλημα στα προηγούμενα έξι χρόνια. Φυσικά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, ούτε καν περιορίστηκε.
Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αγνόησαν, το πιο αποφασιστικό μέσο πίεσης που είχαν στα χέρια τους στη διεκδίκηση της επίλυσης του οικολογικού προβλήματος: τους δημότες και τους φορείς τους. Δεν τους ενημέρωσαν για το πρόβλημα και δεν τους κινητοποίησαν αγωνιστικά, μαζί με την δημοτική αρχή, στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Προτίμησαν να αφεθούν τα πάντα στα χέρια του δημάρχου και φυσικά, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Πρέπει, κατά τη γνώμη μας, η δημοτική αρχή ΑΜΕΣΑ:
1) να ενημερώσει ολόπλευρα, το λαό και τους φορείς του δήμου μας, με συσκέψεις και λαϊκή συνέλευση, για το πρόβλημα και τους τρόπους επίλυσής του.
2) Να διεκδικήσει μαχητικά – αγωνιστικά από την κυβέρνηση, κινητοποιώντας τους φορείς και το λαό του δήμου, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, επαρκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του δήμου.
3)Να απαιτήσει ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, χωρίς μισόλογα και μεσοβέζικες λύσεις, την εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρήσεις που συστηματικά ρυπαίνουν τη λίμνη Τριχωνίδα, και καταστρέφουν το περιβάλλον.
4)Να κηρύξει, στην κυριολεξία, πόλεμο σ’ αυτούς τους δημότες, που ρίχνουν βόθρους στα ρέματα, φρεάτια και αύλακες και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
5)Να αυξήσει (τουλάχιστον τριπλασιάσει) τα ποσά του δημοτικού προϋπολογισμού, για τις δαπάνες καθαρισμού υπονόμων, αυλάκων και ρεμάτων που είναι στα αστεία ( για το μέγεθος του προβλήματος) επίπεδα των 5 – 6000,00 ευρώ.

ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΤΙΕΩΝ