«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Καθαριότητα στο δήμο Θεστιέων…μέρος δεύτερο!

Απόσπασμα απ’ τη συνέντευξη του δημάρχου Θεστιέων κ. Δ. Τραπεζιώτη στο Δ. Ντόκα, με θέμα την Καθαριότητα.

ΕΡ. κ. δήμαρχε πείτε μας δυο λόγια, για τους χώρους εγκατάστασης (τοποθέτησης των συνηθισμένων κάδων απορριμμάτων), αν υπάρχει σχέδιο να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία και ένα δεύτερο, για το πλύσιμο των κάδων, κάθε πόσο γίνεται αυτό;
ΑΠ. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε κατ’ αρχήν, είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της καθαριότητας του δήμου μας. Ο κεντρικός στόχος τον οποίο έχουμε θέσει είναι: Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και εκεί δίνουμε το βάρος, γι’ αυτό και υλοποιούμε στο δήμο μας πρόγραμμα ανακύκλωσης. Θα πρέπει να ξέρετε, ότι στο δήμο μας κάνουμε πραγματική ανακύκλωση, είναι διαλογή στην πηγή. Δηλαδή συλλέγουμε χωριστά το χαρτί, χωριστά τις μπαταρίες, χωριστά τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα μεταφέρουμε όλα αυτά σε ειδικά containers. Δηλαδή τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές κι το χαρτί το μεταφέρουμε στο κέντρο ανακύκλωσης, το οποίο δημιουργήσαμε στο τοπικό διαμέρισμα Παναιτωλίου, αναβαθμίζοντας τα σφαγεία του δήμου μας και στη συνέχεια όλα αυτά τα προς ανακύκλωση υλικά, μεταφέρονται στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ο δήμος μας. Πρόσφατα μάλιστα θα πρέπει να πούμε, ότι αναπτύξαμε δράσεις σε συνεργασία με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υλοποιήθηκε εδώ στο δήμο μας η «Εβδομάδα ανακύκλωσης». Συμμετείχαν όλα τα σχολεία του δήμου μας, σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα από την ποσότητα την οποία συλλέξαμε, του χαρτιού, ένα μέρος πήγε για την δημιουργία των οικοτετραδίων, τα τετράδια δηλαδή που δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμο χαρτί. Τα τετράδια αυτά στη συνέχεια μοιράστηκαν στους μαθητές των σχολείων μας.

ΕΡ. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τοποθέτησης των κάδων, για να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των γειτόνων;
ΑΠ. Στην προσπάθεια που επίσης κάνουμε, για να μην εναποθέτουν οι πολίτες έτσι διάσπαρτα και ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία τα ογκώδη αντικείμενα, έχουμε τοποθετήσει 7 (εφτά) μεγάλους κάδους σε συγκεκριμένα σημεία. Στο Παναιτώλιο: Στο super market του Γράβαλου, πίσω απ’ την επιχείρηση της Βιομπετόν και επίσης στην Ερμίτσα κοντά στην τοποθεσία Σακκά. Στο Καινούργιο: έχουμε τοποθετήσει επίσης σε τρία άλλα σημεία μεγάλους κάδους υποδοχής ογκωδών αντικειμένων. Στην διακλάδωση του δρόμου για Άγιο Γεώργιο με τον Περιβολάρη, στο δρόμο για τα σφαγεία στη θέση Άμμος και πλησίον της επιχείρησης Αρούκατου. Επίσης ένα μεγάλο κάδο στο διαμέρισμα της Νέας Αβώρανης.

Όπως διαπιστώσατε, απ’ τις απαντήσεις του κ. δημάρχου στα σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε οι απαντήσεις ήταν γενικές. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει σχέδιο τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία. Μας ενημέρωσαν, ότι πολλές φορές, γείτονες ερίζουν για τη θέση των κάδων. Μάλιστα μας μετέφεραν το κωμικοτραγικό γεγονός, ότι κάποιος δημότης ρυμούλκησε τον κάδο πίσω απ’ το Ι.Χ. αυτοκίνητό του και τον απομάκρυνε απ’ το σημείο που ήταν τοποθετημένος κοντά στο σπίτι του, μετά από προστριβές που είχε με γείτονες. Ακόμα έχουμε καταγγελίες, ότι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται πλησίον σχολείων, δεν πλένονται συχνά, με αποτέλεσμα η δυσοσμία να είναι ανυπόφορη εκεί που προαυλίζονται οι μαθητές.
Απ’ τη δεύτερη απάντηση του κ. δημάρχου βγήκε και μια είδηση, ότι ο δήμος τοποθέτησε containers για τα ογκώδη αντικείμενα, σε συγκεκριμένα σημεία που προαναφέραμε. Αυτό το μέτρο είναι θετικό, ελπίζουμε να γνωστοποιηθεί σύντομα σ’ όλους τους δημότες, ν’ αυξηθούν τα σημεία που θα υπάρχουν κάδοι ογκωδών αντικειμένων και ν’ αποκτήσουμε όλοι μας ακόμα περισσότερη οικολογική ευαισθησία.
Ο δήμαρχος Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης απάντησε και σε άλλα ερωτήματά μας, πάνω στο θέμα της Καθαριότητας, θα τα δούμε σε επόμενα δημοσιεύματα…

Δημήτρης Ντόκας