«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Η κατάρτιση, η συζήτηση και η έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι από τις βασικές ενέργειες των Δημοτικών Συμβουλίων, γιατί σ’ αυτά προδιαγράφονται οι επιλογές, οι προτεραιότητες, οι κατευθύνσεις και οι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που επιλέγονται από την πλειοψηφία των συμβουλίων, δηλαδή είναι ο καθρέφτης της πολιτικής τους.
Η όλη διαδικασία (κατάρτισης, συζήτησης και έγκρισης ) των προϋπολογισμών θα πρέπει να συνδέεται με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός σήμερα, με τις αιτίες που τα δημιουργούν, με το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης. Ρόλο επίσης μπορεί να παίξει μόνο μία διεκδικητική μαχητική αντίληψη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στα πλαίσια αυτά ήρθε για συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και καταψηφίστηκε από τη ΔΑΣ ένα τεχνικό πρόγραμμα που κατά κύριο λόγο αποτελείται από συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, ποσά που προϋπολογίζονται κάθε χρόνο, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό δεν εκταμιεύεται γιατί η κρατική χρηματοδότηση λιγοστεύει και φυσικά πολύ λίγα χρήματα προϋπολογίζονται για νέα έργα. Τα μόνα σίγουρα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο του Δήμου είναι τα χρήματα που προέρχονται από τους συνδημότες μας, τη δημοτική φορολογία. Και δεν βλέπουμε να διατίθενται επαρκή ποσά για αθλητικούς χώρους, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος (τα ανοιχτά ρέματα, το δασύλλιο του Αγ. Χριστοφόρου και το Πάρκο, που θα μπορούσαν να γίνουν χώροι αναψυχής), καθώς επίσης και αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κρίκος του ενιαίου κρατικού μηχανισμού και συντάσσει τους οικονομικούς και τεχνικούς προϋπολογισμούς με κριτήριο την εφαρμογή στην ΤΑ της κεντρικά ασκούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Έτσι τα κριτήρια με τα οποία συντάσσονται οι προϋπολογισμοί είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων του αναπτυξιακού νόμου, της αξιοποίησης των «ΕΣΠΑ» και «Θησέας» προς όφελος του κεφαλαίου, τη μείωση των κρατικών δαπανών, την ανταποδοτικότητα, δηλαδή την εμπορευματοποίηση σε μία σειρά δραστηριότητες που έχει αναλάβει η ΤΑ.
Είναι αρνητική η εξέλιξη που έχει η σχέση ανάμεσα στα χρήματα που παίρνει ο Δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό και σ’ αυτά που συγκεντρώνει από φορολογία. Τα έσοδα από τέλη και φορολογία των εργαζομένων αποτελούν το 70% και πάνω των εσόδων του Δήμου, ενώ τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάτω του 30%.
Τα χρήματα για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος πρέπει να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από επί μέρους φόρους, γιατί τους φόρους αυτούς τους διαχειρίζεται όπως θέλει η κυβέρνηση σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων.
Η κατεύθυνση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», με το οποίο τα χρήματα της ΤΑ τα διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση και θέτει σαν βασικό κριτήριο για την έγκριση και χρηματοδότηση ενός έργου τη σύμπραξη με τους ιδιώτες είναι κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις λεγόμενες ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Μόνο αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και κρατικοί φορείς ή αυτοδιοικητικοί φορείς στα πλαίσια της αποκέντρωσης, που θα κατασκεύαζαν και θα διαχειρίζονταν έργα σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν συντονισμένα και ενιαία για τα λαϊκά συμφέροντα τα προβλήματα των μεταφορών, των κατασκευών, του πολεοδομικού σχεδιασμού, της χρήσης γής, της αποκομιδής και διαχείρησης των απορριμμάτων, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.
Και βέβαια θα πρέπει να διεκδικηθεί η τεράστια αυθαίρετη παρακράτηση πόρων που φτάνει τα 12 δις. Ευρώ στο σύνολο των δήμων της χώρας, δηλαδή 1200 ευρώ ανά κάτοικο, 4800 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.
Και αφού η δημοτική αρχή δεν διεκδικεί, καλούμε τους συμπολίτες μας μέσα από τα συνδικάτα τους και τους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν αυτά που τους στερούν τόσα χρόνια.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ