«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Πληροφορίες για τους ιούς των υπολογιστών

Γράφει ο Θεόδωρος Γκάτσης


Μια από τις πιο επικίνδυνες λέξεις, στην ιστορία των υπολογιστών που μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό, είναι οι ιοί. Το άκουσμα της και μόνο, κάνει χρήστες και ειδικούς στον χώρο, να μορφάζουν με δυσαρέσκεια και να φοβούνται τις συνέπειες της ύπαρξής του.
Οι ιοί των υπολογιστών, ελάχιστα διαφέρουν από αυτούς που θα συναντήσουμε στον πραγματικό κόσμο. Οι ενέργειές τους, αλλά και η καταπολέμησή τους, βασίζεται στην ίδια λογική με τους πραγματικούς. Οι ιοί υπολογιστών είναι προϊόντα, γραφής κώδικα (γλώσσας προγραμματισμού), όπου σαν επίκεντρο έχει την πολλαπλή διάδοση κλώνων του στο σύστημα, με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα, καταναλώνοντας όλο και περισσότερο διαθέσιμους πόρους, μέχρι αυτό να καταρρεύσει. Οι τρόποι μετάδοσης του , είναι πολλαπλοί, μπορεί να βρίσκονται ελεύθεροι στο χώρο (web) ή μεταδίδονται μέσω της επαφής (email, cd, floppy, usb flash).
Oι ιοί, δεν είναι τίποτα άλλο, από «κακόβουλα προγράμματα γραμμένα σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού».
Για να αποφύγουμε τους ιούς, υπάρχουν τα προγράμματα προστασίας, τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε, έτσι ώστε να κάνουμε πιο εύκολο τον χειρισμό του υπολογιστή μας, χωρίς φόβο για τυχών μετάδοση ιού.