«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Καταστροφικές πλημμύρες στο Δήμο Οινιάδων

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα < Καταστροφικές πλημμύρες στο Δήμο Οινιάδων>

Τεράστιες καταστροφές έχουν προκαλέσει οι τελευταίες βροχοπτώσεις στο Δήμο Οινιάδων. Η αιτία δεν είναι μόνο οι έντονες βροχοπτώσεις. Είναι η άναρχη χρήση των νερών του Αχελώου, η έλλειψη μέτρων από μεριάς πολιτείας, ΔΕΗ ,ώστε να μη γίνεται απεγκλωβισμός τεράστιων ποσοτήτων νερού σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα του Αχελώου- Καστρακιου-Στράτου. Οι μεγάλες ποσότητες νερού από τα φράγματα σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας δημιουργούν τεράστιες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, πνίγονται ζώα, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές όπως έγινε με τις τελευταίες πλημμύρες σε χιλιάδες στρέμματα αραβοσίτου, μυδικής, ρυζιού, εσπεριδοειδών, ελιών, κτηνοτροφικών φυτών.
Βέβαια όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια. Πολιτικής χωρίς περιβαλλοντικό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και εναρμονισμένη με τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το νερό από κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, εξαιτίας αυτών των πολιτικών, φτάνει να γίνεται εφιάλτης.

Ερωτάται ο κ Υπουργός
Τι μέτρα θα παρθούν για τη σωστή διαχείριση των νερών στο φράγμα του Αχελώου.

Ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες.

Ερωτάται ο κ Υπουργός
Θα αξιοποιηθούν τα νερά του Αχελώου για την άρδευση του νομού ,που το 50% των εκτάσεων του είναι ξερικές εκτάσεις, για να καταλήξει ο Αχελώος στη θάλασσα ή για να «πνίγει» τους Αιτωλοακαρνάνες