«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Το Σάββατο 13 Μαρτίου στις 7 το βράδυ ξεκινούν στo Μεσολόγγι οι Γιορτές Εξόδου.


Με την έκθεση "Αλάτι - ο λευκός θησαυρός" της "Διεξόδου" ανοίγει η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2010 στο Μεσολόγγι



Το Σάββατο 13 Μαρτίου στις 7 το βράδυ ξεκινούν στo Μεσολόγγι οι Γιορτές Εξόδου.

Το Κέντρο Λόγου & Τέχνης "Διέξοδος" συμμετέχοντας για 11η χρονιά στις Γιορτές θα παρουσιάσει υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης την έκθεση "Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός".

Πρόκειται για μια ιστορική και εικαστική έκθεση ενός από τα ζωτικής σημασίας στοιχεία του πλανήτη μας. Το αλάτι στον κόσμο, την Ελλάδα, το Μεσολόγγι. Οι τρόποι παραγωγής του, η συμβολή του στην διατήρηση της ζωής του πλανήτη, η επίδρασή του στην παγκόσμια ιστορία, τη θρησκεία, την οικονομία, την τέχνη, το περιβάλλον και τον πoλιτισμό.

Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου και της Πινακοθήκης της "Διεξόδου", και με τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα των χώρων αυτών, παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής σε θεματικές ενότητες η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση μέσω δεκάδων ειδών λευκών και χρωματιστών αλατιών απ΄όλο στον κόσμο, ιστορικών φωτογραφιών και εγγράφων, σλάιτς, μηχανημάτων και παραδοσιακών εργαλείων, πινάκων ζωγραφικής, κατασκευών, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών , κατασκευών από αλάτι, μεγάλης συλλογής αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, βιντεοπροβολών κ.λπ.

Μιά έκθεση που θα αποκαλύψει όλες τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολύτιμης λευκής σκόνης των 14.000 χρήσεων.

Την έκθεση θα προλογίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του περιοδικού Natiοnal Geographic Νίκος Μάργαρης.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης που έχει προγραμματίσει η "Διέξοδος" και που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Κέντρου της, εντάσσεται ημερίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του νερού ενώ σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας, Ηλείας, Λευκάδος και Φωκίδας.

Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι καθημερινή (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 10.30 το πρωΐ έως τη 1 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Χορηγικοί υποστηρικτές της έκθεσης οι εταιρείες "ΑΛΑΤΙ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗ ", "ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ" και "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΥΚΩΝ ΤΟΥΡΛΙΔΑΣ"

www.diexodos.com.gr