«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του κ. Π. Κουρουμπλή για την έξαρση ασθενειών της φυματίωσης, ηπατίτιδας και του AIDS που παρατηρείται στην Ελλάδα

Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κου Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την κα. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την έξαρση των ασθενειών της φυματίωσης, της ηπατίτιδας και του AIDS που παρατηρείται στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο κος Κουρουμπλής ανέφερε: «Η ανεξέλεγκτη εισβολή λαθρομεταναστών κυρίως από χώρες που δε διαθέτουν στοιχειώδες σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και η κερδοσκοπική και άπληστη χρησιμοποίησή τους ως φτηνή εργατική δύναμη, ιδιαίτερα από επαγγελματίες στις επιχειρήσεις (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) των οποίων συναθροίζονται χιλιάδες άνθρωποι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο. Όταν οι ως άνω επαγγελματίες, όχι μόνο δε δηλώνουν τους εργαζόμενους σε ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να αποφύγουν την εισφοροδιαφυγή, αλλά είναι και οι κύριοι ηθικοί αυτουργοί στην περίπτωση διάδοσης επικίνδυνων επιδημιών (φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS), διότι αποφεύγουν να υποχρεώνουν τους παραπάνω εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους, να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας». Ο κος Κουρουμπλής επισήμανε πως τη δημόσια υγεία, το ύψιστο αυτό αγαθό, οφείλουμε να την προστατεύουμε με απόλυτο τρόπο, ιδιαίτερα σε περιόδους που αποδεικνύεται ότι έχουμε έξαρση των ως άνω επιδημιών. Καθίσταται συνένοχος και η ίδια η πολιτεία όταν αυτή αδρανεί, αμελεί και δε διαθέτει τους εποπτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ύψιστη εγρήγορση ώστε να αναγκάζει και τους ασυνείδητους επαγγελματίες να σέβονται το αγαθό της δημόσιας υγείας.
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας στην ερώτηση του κου Κουρουμπλή, τόνισε ότι οι απόψεις και οι επισημάνσεις του κου Κουρουμπλή είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επισήμανε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.