«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Υποδομών, η σύμβαση κατασκευής της οδικής σύνδεσης Αμβρακίας-Ακτίου

Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 16 Μαρτίου 2010) στο Υπουργείο Υποδομών, η σύμβαση κατασκευής της οδικής σύνδεσης Αμβρακίας-Ακτίου, παρουσία του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα, του Υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραΐτη βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.
Το έργο έχει προϋπολογισμό δημοπράτησης 291.000.000 ευρώ και μήκος 48,5 χλμ. (Αμβρακία-Βόνιτσα 34 χλμ. και Βόνιτσα-Άκτιο 14,5χλμ.)
Ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας».
Θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο.
Η κατασκευή επτά ανισόπεδων κόμβων και τριάντα διαβάσεων, θα εξασφαλίσουν την σύνδεση της ενδοχώρας του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τον συγκεκριμένο δρόμο.
«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες τριών χρόνων, ένα έργο που αποτελούσε προσδοκία δεκαετιών για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής παίρνει σάρκα και οστά.
Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο των λεγόμενων κάθετων αξόνων σύνδεσης με τον Δυτικό Άξονα και είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου.
Το συγκεκριμένο έργο, εκτός των άλλων, θα συνδέσει το αεροδρόμιο του Ακτίου με τα δυτικά παράλια της Ηπείρου, τα νησιά του Ιονίου αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου.
Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την γρήγορη εκτέλεση και την σωστή ολοκλήρωση του έργου», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Να σημειωθεί ότι το έργο είχε προμελετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας της κ. Βάσω Παπανδρέου και πήρε τον δρόμο της δημοπράτησης από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά μετά από ισχυρές πιέσεις των νομαρχών της περιοχής (Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδος, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας), οι οποίοι σε κοινή σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου 2007 ξεκίνησαν την διεκδίκηση του έργου.