«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Λευκάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Η λειτουργία του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με ερώτησή μας για το Νοσοκομείο Λευκάδας εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο η οποία αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει καθημερινά.
Σημαντικό πρόβλημα είναι το κτιριακό. Το κτίριο χρονολογείται εδώ και μισό περίπου αιώνα. Το ανεπαρκές του μεγέθους αποτυπώνεται στο στρίμωγμα στο υπόγειο του ακτινολογικού, της αιμοδοσίας, των μαγειρείων. Στο ισόγειο λειτουργούν στον ίδιο χώρο παιδιατρική και παθολογική, με κοινές τουαλέτες. Το κτίριο από το σεισμό του 2003 έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και χρίζει επισκευής. Δεν έχει γίνει σχεδόν καμία επιδιόρθωση μόνο κάποια μπαλώματα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο υπόγειο να πέφτουν οι σοφάδες. Ο φόβος είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των εργαζόμενων. Το κτιριακό έχει σαν αποτέλεσμα η μονάδα αιμοκάθαρσης να είναι στοιβαγμένη σε ένα λυόμενο κτίριο και μαζί με την έλλειψη προσωπικού να είναι εφιάλτης για ασθενείς και συγγενείς.
Πολλοί από αυτούς διώχνονται λόγω ελλείψεων σε άλλα νοσοκομεία (Αγρινίου, Πρέβεζας, Πάτρας), με αποτέλεσμα να εξανεμίζουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις κλινικές αγγίζουν και το 40% έστω και με αυτό το οργανόγραμμα περασμένων δεκαετιών. Ειδικά στις καθαρίστριες επικρατούν συνθήκες γαλέρας από γραφείο καθαριότητας κάτω από την ανοχή των υπευθύνων. Η κατάσταση αυτή γίνεται τραγική τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής κίνησης.
Αυτή η κατάσταση είναι γενικότερη στο χώρο της υγείας. Είναι συνειδητή επιλογή απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις χρόνια τώρα και σπρώχνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να βάζουν καθημερινά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις παροχές υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Λευκάδας, την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και σε μέσα, ώστε να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες τελείως δωρεάν σε όλους.
• Υπάρχει πρόβλεψη για ανέγερση νέου νοσοκομείου και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους