«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας

ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ.Ε.
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Στο Ν.Αιτ/νιας, τον μεγαλύτερο εδαφικά νομό της χώρας μας, λειτουργούν δέκα Κέντρα Υγείας. Επισκεφθήκαμε και ενημερωθήκαμε για την σημερινή κατάσταση στα Κ.Υ. Αιτ/νιας. Γενικεύοντας, το συμπέρασμα είναι ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό και σε εξοπλισμό είναι τόσες πολλές που πραγματικά δυσκολεύουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και ταλαιπωρούν ή ακόμη θέτουν και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Χαρακτηριστικά τα Κ.Υ. λειτουργούν μόνο με ένα ασθενοφόρο το καθένα, τα περισσότερα παλιάς τεχνολογίας και με ελλείψεις προσωπικού. Ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, ψυχίατροι, χειρουργοί είναι πολυτέλειες για ορισμένα Κ.Υ., ακόμη και παιδιάτρου όπως στο Κ.Υ. Αστακού. Για να βγουν οι εφημερίες γιατρών καλούνται ειδικευόμενοι από τα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου. Κενά «λύνονται» με αποσπάσεις γιατρών από τα νοσοκομεία , αδυνατίζοντας περισσότερο την κατάσταση εκεί. Κ.Υ. μένουν κάποιες μέρες ακαθάριστα αφού π.χ. στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας δύο μόλις καθαρίστριες καλούνται να αναλάβουν έκταση 1000 τ.μ.
Τα ακτινολογικά εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα. Συνέχεια στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας βγαίνει εκτός λειτουργίας. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τα οδοντιατρεία. Ωθείται έτσι ο κόσμος στην ιδιωτική λύση προκειμένου να εξυπηρετηθεί.
Τα αποτελέσματα των ελλείψεων τα βιώνει καθημερινά ο λαός και συμπυκνώνονται στο δίλημμα, θα ταλαιπωρηθείς ή θα πληρώσεις. Πρόκειται για μια συνειδητή αντιλαϊκή πολιτική επιλογή που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ . Πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας σπρώχνοντας μεγάλα τμήματα του λαού προς ιδιωτικές εταιρείες παροχών υγείας. Η εμπορευματοποίηση της υγείας δημιουργεί κέρδη για το κεφάλαιο και καινούρια βάρη για το λαό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων στον τομέα της υγείας και την πλήρη κάλυψη των θέσεων εργασίας σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Κ.Υ., με συνθήκες μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
• Θα δοθούν άμεσα κονδύλια για σύγχρονο εξοπλισμό, ιατρικά μηχανήματα, υλικά, ασθενοφόρα στα Κ.Υ.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους