«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην πεδιάδα του Κάτω Αχελώου.»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης, με ερώτηση του προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή, ζητά να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή ροή νερού για τους αγρότες του Δήμου Οινιάδων από τις ζημιές που υπέστη ο πυθμένας της Διώρυγας Δ20 του Κάτω Αχελώου και να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έργο για την αποκατάσταση των βλαβών.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής στην ερώτηση του αναφέρει τα εξής: «Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες του κάμπου του Δήμου Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας (Νεοχώρι - Κατοχή – Λεσίνι κ.λ.π.), μετά την μεγάλη ζημιά που υπέστη ο πυθμένας της Διώρυγας Δ20 του Κάτω Αχελώου, αφού σε αρκετά σημεία του υπήρξε καθίζηση και αποκόλληση με αποτέλεσμα η διαρροή του νερού να μην επιτρέπει την άρδευση 150.000 στρεμμάτων με καλλιέργειες εποχής (ρύζι, καλαμπόκι, μηδική, βαμβάκι, κηπευτικά) καθώς και ελιές.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο παρελθόν αφού τα παλαιά αρδευτικά δίκτυα της περιοχής της Πεδιάδας του Αχελώου παρουσιάζουν μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να απειλούνται συνεχώς οι αγρότες του νομού με έλλειψη νερού και να σπαταλούνται τεράστιες ποσότητες.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την τοπική αγροτική οικονομία να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία νερού στην περιοχή του Κάτω Αχελώου συνολικής έκτασης 150.000 στρεμμάτων. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί την ευκαιρία ώστε να κατασκευαστούν, να επεκταθούν και να συντηρηθούν τα αρδευτικά δίκτυα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.»