«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«Αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας»

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας» και με συμβαλλόμενα μέρη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της (Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010) συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη.
Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, είναι της τάξης των 125 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ αφορά τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου της Νέας Πλευρώνας και το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ τη μελέτη του Αρχαίου Θέατρου των Οινιαδών .
Η μελέτη περιλαμβάνει δυο υποέργα συμπληρωματικών ανασκαφικών ερευνών, αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής απεικόνισης, πρότασης φωτισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης των δυο αυτών Αρχαίων Θεάτρων.
Κρίνεται δε αναγκαία η ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τις αρχές του 2011 – έστω και τμηματικά – έτσι ώστε να κατατεθεί στο περιφερειακό σκέλος των προγραμμάτων πολιτισμού και να ενταχθούν τα δυο αυτά σημαντικά έργα για χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο Αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, με τις συστηματικές και συνεχείς παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του νομού διασώζεται, προστατεύεται και αναδεικνύεται, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται το πλέον ισχυρό κίνητρο στην πολιτεία ώστε να πράξει και εκείνη τα δέοντα από τη δική της πλευρά.

Ε. Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ...Προς ΤΕΔΚ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο ΕΡΜΗΣ
Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε τη Μ. Τρίτη στις 11:00 π.μ. στο Μεσολόγγι σε σύσκεψη για: Διαβούλευση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση – Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Εμείς του Δ.Σ., είμαστε μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, όπως αυτοί που εκπροσωπούμε, που η λειτουργία της επιχείρησής μας απαιτεί τη φυσική μας παρουσία. Κατά συνέπεια η ώρα και λόγω των ημερών – δεν κλείνει το μαγαζί Μεγάλη Τρίτη – δεν μας επιτρέπει να παραστούμε.
Ελπίζοντας ότι ίσως προσεχώς με έναν άλλο προγραμματισμό θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε, θέλουμε με την επιστολή αυτή να κάνουμε μερικές βασικές επισημάνσεις.
Για εμάς:
Το κύριο δεν είναι τα γεωγραφικά όρια και οι συνοριακές γραμμές των Δήμων.
Κύριο είναι ότι και πριν τον «Καποδίστρια 1» και επί «Καποδίστρια 1» περισσότερο και τώρα με τον προς εφαρμογή «Καλλικράτη», ακόμη περισσότερο οι Ο.Τ.Α. απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από τον λαό, αποκεντρώνουν την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική σε όλες τις εκφάνσεις της.
Η εμπειρία από τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1» δείχνει ότι αποτελεί επικοινωνιακό σύνθημα το περί αποκέντρωσης του κράτους, αντίθετα μέσα από τη «Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα» «ΣΔΙΤ» θα έχουμε ταχύτερη εισβολή «μεταρρυθμίσεων», επιβολή πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και διόγκωση των ανισοτήτων.
Η μονοπώληση της αγοράς από τους ομίλους, τις υπεραγορές και τα Εμπορικά πάρκα, θα γιγαντωθεί.
Τα παζάρια και οι εμποροπανηγύρεις θα γίνουν υπερτοπικά και θα αναβαθμιστούν πολλαπλώς κερδοσκοπικά.
Η απόλυτη εμπορευματοποίηση της Υγείας θα ολοκληρωθεί με την μεταβίβαση κέντρων Υγείας, μονάδων στους Δήμους.
Η πλήρης απαξίωση της δημόσιας παιδείας θα συντελεστεί με τον ίδιο τρόπο.
Η εκχώρηση και παράδοση στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο του φυσικού πλούτου, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των εδαφικών πλεονεκτημάτων, των υποδομών θα επέλθει άμεσα.
Η διεύρυνση της φτωχοποίησης των συμπολιτών μας θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας αφού οι ΔΗΜΟΙ μετατρέπονται (δια της βιωσιμότητας κλπ) σε Α.Ε. πώλησης κοινωνικών υπηρεσιών.
Οι φοροεισπραχτικές πολιτικές, πρόσφατη ανακάλυψη και έμπνευση π.χ. εταιρείες διαχείρισης παρκόμετρων για πρόσθετο χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας, θα επεκτείνονται σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Το περιβάλλον και η όποια έχει απομείνει ισορροπία του θα αποτελέσει οριστικό παρελθόν.
Ο πολιτισμός, τα ήθη, έθιμα κ.λ.π. θα περιοριστούν στη γιορτή της πρατίνας για το λαϊκό δήθεν αφούγκρασμα και την επαφή των εκπροσώπων του λαού με το πόπολο.
Ο Καλλικράτης:
­ Θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες για δημόσια αγαθά, θα αυξήσει την ανταποδοτικότητα και θα υποχρεώνει τον κόσμο να πληρώνει διπλά για μια σειρά υπηρεσίες και σαν φορολογούμενος και σαν χρήστης.
­ Θα διαλύσει κάθε έννοια ενιαίου χαρακτήρα για βασικές κοινωνικές υπηρεσίες που για εμάς αποτελούν υποχρέωση του κράτους να παρέχει ισότιμα και ομοιόμορφα σε όλους τους πολίτες.
­ Θα γιγαντώσει τους ελάχιστους «εθνικούς» εργολάβους, προμηθευτές και μεσάζοντες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, θεωρεί ότι σήμερα κάθε συζήτηση και «αντιπαράθεση» για τα νέα σύνορα των ΟΤΑ, την τοπική «Πρωτεύουσα» κ.λ.π. το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει και να αφήνει άθικτη στην εχθρική της επέλαση την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Ο Καλλικράτης δεν εφαρμόζεται για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής, τις εργασιακές σχέσεις, δεν προχωρά για να δώσει απαντήσεις στην ανεργία, στα ναρκωτικά, στην οικονομική κρίση, δεν στοχεύει σε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Ο «Καλλικράτης» επιχειρεί με πιο «κοντινούς» εκλεγμένους να διευκολύνει το πολιτικό προσωπικό να εκτελέσει τις προσταγές των ιδιοκτητών του πλούτου.
Για το Δ.Σ. του ΕΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΧΑΙΔΩ

Υ.Γ. Συνιστούμε - όχι βέβαια προς εσάς αλλά προς τους εμπνευστές του Καλλικράτη – να διαβάσουν την Ελληνική Νομαρχία του ανώνυμου.

“Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεματικής Διαχείρισης Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καινοτόμες δράσεις ενημέρωσης πολιτών της Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την παρουσίαση του έργου με τίτλο: “Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεματικής Διαχείρισης Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καινοτόμες δράσεις ενημέρωσης πολιτών της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας”, από τις εταιρίες TREDIT S.A., INFOTRIP S.A. και AMCO S.A., οι οποίες είχαν αναλάβει σε συνεργασία την υλοποίησή του, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Μ. Τρίτη 30 Μαρτίου 2010) στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Οι εταιρίες παρoυσίασαν την εφαρμογή ομογενοποίησης και διαχείρισης τηλεματικών δεδομένων, η οποία επιτρέπει την συλλογή πληροφοριών (θέσεις οχημάτων, προβλέψεις χρόνων άφιξης οχημάτων σε στάσεις κλπ.) από πολλαπλές πηγές όπως τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, μέσω αυτοματοποιημένων διεπαφών και διαδικασιών επικύρωσης των δεδομένων.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο διαχειριστής της εφαρμογής να μπορεί να εισάγει χειροκίνητα με τη χρήση ενός wizard, συμβάντα όπως έκτακτα γεγονότα, συνθήκες οδικού δικτύου, ατυχήματα, εργασίες επί των οδών κ.α.
Η παρουσίαση των συμβάντων/δεδομένων γίνεται τόσο σε πινακοποιημένη μορφή όσο και σε ψηφιακό διαδραστικό χάρτη για μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η διαδικτυακή εφαρμογή οδηγού πόλης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες την αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον εντοπισμό τους στο χάρτη, το σχεδιασμό ταξιδιού εντός του Νομού από/προς στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς, από/προς διεύθυνση, από/προς σημείο ενδιαφέροντος ή και συνδυασμό των παραπάνω, καθώς και ενημέρωση για την κυκλοφοριακή κατάσταση του Νομού με την προβολή κυκλοφοριακών συμβάντων στον χάρτη.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ αναμένεται να είναι άμεσα ορατά τα οφέλη από τη χρήση των εφαρμογών τόσο για την νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, όσο και για τους πολίτες του νομού.

Ανδρέας Μακρυπίδης : « Να διασαφηνιστούν τα χρονοδιαγράμματα και οι όροι της επένδυσης στο Πλατυγιάλι.»

Χάρης Παμπούκης, Υπουργός Επικρατείας: «Η επένδυση θα υπογραφεί το 2010
και θα ολοκληρωθεί το 2015.»

Άμεση απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για το ενεργειακό επενδυτικό σχέδιο στο Πλατυγιάλι Αστακού έδωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ.Χάρης Παμπούκης.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Βουλευτής ζητούσε να διασαφηνιστεί ποιος θα είναι ο χρόνος έναρξης της επένδυσης και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της. Ο Υπουργός στην απάντηση του αναφέρει τα εξής: « Η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκτιμάται περί το τέλος του 2010. Η υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011, ενώ η επένδυση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις φάσεις της το 2015.»
Η ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη αναφερόταν στους οικονομικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης. Στα σημεία αυτά ο Υπουργός Επικρατείας δίνει την εξής απάντηση: «Οι συνολικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση θα φτάσουν περίπου τις 1.500, ενώ η χρήση θερμοκηπίων άλγης για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, τον καθιστά τον πιο καθαρό σταθμό του είδους στην Ευρώπη. »
Σχετικά με τον χαρακτήρα της επένδυσης καθώς και το ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν σε αυτήν ο Υπουργός Επικρατείας επισημαίνει τα εξής: «Το έργο θα αποτελείται από Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, Σταθμό επαναέριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), Σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και Θερμοκήπια Άλγης για την απορρόφηση του εκπεμπόμενου από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα.
Η κοινοπραξία θα απαρτίζεται από τις ακόλουθες εταιρείες:
(α) Qatar Petroleum International (100% θυγατρική της κρατικής Qatar Petroleum, και αποτελεί το διεθνή επενδυτικό βραχίονα της)
(β) Qatar Electricity & Water Company (κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού και υδάτων του κράτους του Qatar)
(γ) Shabbagh & Khoury SAL (εταιρεία με έδρα τη Βηρυττό του Λιβάνου, ιδίας ιδιοκτησίας με την εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC)
(δ) Rosebud Energie Deutschland GmbH (Γερμανική Εταιρία με έδρα την Φρανκφούρτη και δραστηριοποιείται κυρίως σε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας)
Το σύνολο της επένδυσης θα προέρθει από ίδια κεφάλαια και δανεισμό και δεν απαιτείται η συνδρομή του Ελληνικού Κράτους με επιχορηγήσεις κεφαλαίου. Η επένδυση θα προσφέρει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.»

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον Πειραιά

«Βεβαίως κόκκινο χαλί δεν έβαλαν για να κατέβει ο πρωθυπουργός από το αεροπλάνο που τον έφερε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Αλλά η θριαμβολογία, βεβαίως με ένα περίτεχνο σεμνό τρόπο, η θριαμβολογία περισσεύει. Θεωρήθηκε μεγάλη νίκη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού η συμφωνία που έγινε στην ΕΕ, μάλλον η διπλή τοποθέτηση, από τη μία μεριά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού από κοινού με το ΔΝΤ και απ' την άλλη μεριά η παρέμβαση της ευρωπαϊκής τράπεζας. Βεβαίως είναι απολύτως δικαιολογημένο να θέλουν να θριαμβολογήσουν. Και η θριαμβολογία έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει ωστόσο και ορισμένα πραγματικά χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην ΕΕ; Πρώτον, επιβεβαιώθηκε το εξής πράγμα: Ότι η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά, είναι παγκόσμια και αναδεικνύει στην πρώτη γραμμή τους μεγάλους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και των περιφερειακών ενώσεων. Οι Ευρωπαίοι δεν κοιτάνε μόνο την κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη, παρακολουθούνε και τι θα γίνει στην παγκόσμια αγορά. Σήμερα δεν ανταγωνίζονται τα κλασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα μεταξύ τους, η ΕΕ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν και νέες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, νέες περιφερειακές δυνάμεις, οι όποιες προβάλουν σαν διεκδικητές στην παγκόσμια καπιταλιστική πίττα.
Επομένως στην ΕΕ πάρθηκε μια απόφαση που μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα προσωρινό και κοντόφθαλμο χαρακτήρα, όμως ακόμα και αν λειτουργήσει θα είναι μόνο ως ένα βαθμό αποτελεσματική, γιατί το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο καπιταλισμός μάλλον στο στάδιο του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά, με αποτελεσματικά φάρμακα τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του.

Τι απόφαση πήρανε; Έκαναν ένα πολιτικό μηχανισμό ο οποίος λέει το εξής πράγμα: Αν μια χώρα στη ζώνη του ευρώ βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, παραβιάζοντας βεβαίως κανόνες του παιχνιδιού, και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, είναι στις παραμονές τις χρεωκοπίας, τότε θα ξανασυνεδριάσει η ΕΕ και θα αποφασιστεί αν αυτή η χώρα έχει πραγματική ανάγκη, αν βρίσκεται σε κίνδυνο χρεωκοπίας και τότε θα αποφασίσουν τους όρους της στήριξης, της χρηματοδότησης, του δανεισμού και ενδεχομένως να αποφασίσουν και αν θα βγει από τη ζώνη του ευρώ. Και για να παρθεί αυτή η απόφαση πρέπει να σημειωθεί ομοφωνία. Καταλαβαίνεται δηλαδή ότι και μεταξύ τους τα καπιταλιστικά κράτη δεν μπορούν να ομονοήσουν και δεν μπορούν να έχουν ως καπιταλιστικά κράτη, ως αστικές τάξεις των κρατών μελών, πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ τους. Αυτός όμως ο πολιτικός μηχανισμός δεν είναι εντελώς ουτοπικός γατί έχει μια σαφή κατεύθυνση και η χρηματοδότηση να μην λειτουργήσει και τα εντός εκτός της ευρωζώνης να μην λειτουργήσουν, υπάρχει μια κατεύθυνση: Ο πολιτικός εκβιασμός να συμμορφώνονται τα αστικά κράτη, οι αστικές κυβερνήσεις, με τους κανόνες της ευρωενωσιακής αγοράς, με τους παγκόσμιους καπιταλιστικούς κανόνες, τουλάχιστον σε ένα ζήτημα: Στο να μετατρέπεται σε όλο πιο φθηνή δύναμη, η εργατική δύναμη, το εμπόρευμα δηλαδή, όπως είναι η εργατική δύναμη στον καπιταλισμό, να είναι όσο πιο φθηνό, να ληστεύονται και να καταπιέζονται οι λαοί όλο και πιο πολύ.
Κ.Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Εγγραφή νέων μελών για τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο.

Ενόψει των εκλογών της ΟΝΝΕΔ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου, η προθεσμία εγγραφών νέων μελών προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαδικασία λήγει στις 12 Απριλίου.
Αίτηση εγγραφής νέου μέλους μπορούν να υποβάλλουν Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες από 16 έως 18 ετών που κατέχουν αστυνομική ταυτότητα αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, ομογενείς κάτοχοι Ειδικού δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς καθώς και Κύπριοι πολίτες που επίσης δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.
Οι εγγραφές νέων μελών των παραπάνω τριών κατηγοριών, θα γίνονται στα γραφεία των ΝΟΔΕ όλης της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς ή του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθως θα συμπληρώνουν και θα υπογράφουν το σχετικό έντυπο της αίτησης παραδίδοντας παράλληλα φωτοαντίγραφο της ταυτότητας, του διαβατηρίου ή του Ειδικού Δελτίου κατά περίπτωση.
ΝΟΔΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

«Αριστεία και κενο-τομία στην Εκπαίδευση»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π.Ε.-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
«Αριστεία και κενο-τομία στην Εκπαίδευση»
Η διαίρεση των εκπαιδευτικών σε «καλούς» και «κακούς», η προώθηση του μεταξύ τους ανταγωνισμού είναι μόνο μερικοί απ’ τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που κρύβονται πίσω από τη “δράση” «Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση».
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική επίθεση οπλοφόρου άνδρα από την προσωπική ασφάλεια της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου εναντίων των εκπαιδευτικών (μονίμων, ωρομισθίων, αδιορίστων) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΥΠΕΠΘ, πριν λίγες ημέρες, με θέμα: «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση»
Οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης μετά από αποφάσεις και κάλεσμα συλλόγων Π.Ε., ΕΛΜΕ, του συντονιστικού ωρομισθίων και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει καταδικάσει η κυβέρνηση την εκπαίδευση, την εργασιακή περιπλάνηση και την απλήρωτη δουλειά, την επιστροφή στα 30άρια τμήματα, τις τεράστιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, την παιδεία του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, της εντατικοποίησης, της χορηγίας και της ζητιανιάς, της πειθάρχησης και της χειραγώγησης.
Σχετικά με τη δήλωση της κυρίας υπουργού πως «η νεολαία μας έχει ανάγκη από πρότυπα. Τα πρότυπα είναι από δω και όχι από κει», αναφερόμενη στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς, πολλοί απ’ τους οποίους ήταν ωρομίσθιοι που έχουν έξι μήνες να πληρωθούν, έχουμε να δηλώσουμε πως…
Τους ωρομίσθιους κα Διαμαντοπούλου (Θατσεροπούλου) να επιβραβεύσετε πρώτα απ’ όλους, αν θέλετε να καινοτομήσετε πραγματικά, μονιμοποιώντας τους, αφού τους ζητήσετε- όπως οφείλετε-δημόσια ένα μεγάλο συγγνώμη. Τους ωρομίσθιους, τους σύγχρονους δούλους που εσείς και το σύστημα το οποίο υπηρετείτε έχετε εξαναγκάσει σε εργασιακή ομηρία, σε κυνηγούς του (προϋπηρεσιακού) χρόνου, άμμος που γλιστράει μεσ’ απ’ τα χέρια, όνειρα που θρυμματίζονται και σκορπάνε στ’ ατέλειωτα, πολλές φορές, χιλιόμετρα από σχολείο σε σχολείο για λίγα ψίχουλα ευρώ που δε θυμούνται πότε τα πληρώθηκαν τελευταία φορά, που δεν ξέρουν πότε θα είναι η επόμενη. Αυτούς που ποτέ δε θα προλάβουν να «γνωρίσουν» τους μαθητές τους.
Και τους άλλους κα Διαμαντοπούλου, τους χιλιάδες ανώνυμους δασκάλους της τάξης, που ποτέ δε ζήτησαν την αναγνώριση του έργου τους από εσάς, τους αρκεί η φλόγα στα μάτια των μαθητών τους, που ζουν κι αναπνέουν κιμωλία και παιδικά χαμόγελα.
Είναι ντροπή κα Διαμαντοπούλου ν’ αντιμετωπίζετε με τόσο απαξιωτικό τρόπο πρώτα απ’ όλα ανθρώπους, και μετά εκπαιδευτικούς, εσείς με τας τόσας «σπουδάς» και θητεία στας Ευρώπας.
Η κοινωνία και η ιστορία κα Διαμαντοπούλου θα σας ξεπεράσουν και θα σας νικήσουν όπως τόσους και τόσους προκατόχους σας, θλιβερά κι ασήμαντα ανθρώπινα πιόνια που κανείς πια δε θυμάται».
Απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για την εκπαίδευση, αντιτάσσουμε τις ανάγκες μας για ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, κατηγοριοποιήσεις, χωρίς φραγμούς κι αξιολογήσεις, που θα σέβεται τα δικαιώματα, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, που θα είναι ανοιχτό στην εργαζόμενη πλειοψηφία κι ορμητικά κλειστό στο μεσαίωνα της αγοράς, που θα προσφέρει ολόπλευρη γνώση κι όχι υποταγή στην αμάθεια της κατάρτισης, που θα μορφώνει, θα καλλιεργεί και δε θα ακρωτηριάζει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής στην αγορά, για ένα σχολείο που θα απελευθερώνει και δε θα χειραγωγεί.

…θα 'ρθει ο καιρός που θα φανούν οι κήρυκες
κι όχι μονάχα ψεύτες και ρουφιάνοι
Μάνος Ελευθερίου

’’Εκπαιδευτική Προοπτική’’ συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου

Προϊόν συμβιβασμού το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Όπως συμπεραίνεται από την ειδησεογραφία, προϊόν συμβιβασμού μεταξύ Γερμανίας και (κυρίως) Γαλλίας είναι το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ, εάν απαιτηθεί.

Eνώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται και το 2011 ως ενέχυρo για την παροχή ρευστότητας ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση έως ΒΒΒ, όπως οι τίτλοι τόσο του Δημοσίου όσο και εγχώριων τραπεζών.

Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες καταδεικνύουν, κατά την άποψη μας, τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις σημαντικές αδυναμίες της.

Διαβάστε περισσότερα: http://acarnania.blogspot.com/2010/03/blog-post_3353.html

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: 200 ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΚ. € ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Τόσα ζητά το ΥΠ.ΕΣ. από τα 631 του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση»
Θα αφορούν συνενώσεις φορέων, επιχειρήσεων και ψηφιακές υπηρεσίες


Περίπου 200 εκ. ευρώ θα ζητήσει τελικά το υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη» από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ύψους 631 εκ ευρώ. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις αντιδράσεις των ελεγκτών της Ε.Ε. , η αρμόδια ειδική γραμματεία του ΥΠ.ΕΣ. υπό τον Στέφανο Γκρίτζαλη προχώρησε στην ενσωμάτωση δράσεων του «Καλλικράτη» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που μετά και από σχετικές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, αναμένεται να εγκριθούν από την αρμόδια διέυθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Πορτογάλο Σεσίλιο Ορέλιο.
Πρόκειται, κυρίως, για δράσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών (συνένωση φορέων, και διευθύνσεων), τις ψηφιακές υπηρεσίες που πρόκειται να προσφέρονται μέσω του «Καλλικράτη» (όπως για παράδειγμα τα e-ΚΕΠ) αλλά και γενικότερα την απλούστευση των διαδικασιών όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη που αναμένεται να μειωθούν περίπου στο 1/3 (από 15 σε 6 βήματα) την κωδικοποίηση της νομοθεσίας με την κατάργηση αντικροουόμενων διατάξεων κλπ
Έχουν απορροφηθεί μόλις 3 εκ!
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ. από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που καλύπτει την περίοδο 2007-2013, την πρώτη διετία απορροφήθηκαν μόλις 3 εκ ευρώ, δηλαδή, περίπου το 0,46% του συνολικού προγράμματος!
Επιπλέον, από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠ.ΕΣ. υποστηρίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τον «Καλλικράτη» ήταν να ζητηθούν χρήματα που καλύπτουν περίπου το 1/3 του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (δηλαδή, περίπου 200 εκ. ευρώ) καθώς «ήταν γνωστό ότι δεν ήταν δυνατόν όλο το πρόγραμμα που αφορά την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης να χρηματοδοτήσει τον ‘Καλλικράτη’».
Υπενθυμίζεται σε δημοσιέυμα της στις 2/3/2010 η αυτοδιοίκηση gr (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5964) είχε επισημάνει ότι το ύψος των κοδνυλίων του συγκεκριμένου προγράμματος για τον "Καλλικράτη" θα κριθεί εντός Μαρτίου.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Άκουσον Άκουσον...Επιτρέπεται η στάση με αναμμένα τα ΑΛΑΡΜ.

Έχεις μπαταρία φορτισμένη στο αυτοκίνητό σου;;;;
Λειτουργούν όλες οι λάμπες από τα ΑΛΑΡΜ;;;;
Θές να πιείς τον καφέ σου στην πλατεία του Θέρμου και βαριέσαι να περπατήσεις πολύ;;;;
Να μη λέμε περισσότερα η ταμπέλα τα λέει όλα από μόνη της....

Τουλάχιστον κάντε το επιτρέπεται η ολιγόωρη στάθμευση για φόρτωση εκφόρτωση...

Όλο και κάτι καλύτερο μπορούμε να γράψουμε...

Πηγή: http://thermo-greece.blogspot.com

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Επιτέλους να πληρώσουν οι φοροφυγάδες και να επιβαρυνθούν οι έχοντες και κατέχοντες.»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης, εισηγητής στο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
« Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και εμπεδώνονται οι αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας, της διαφάνειας.
Με τo νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υλοποιείται μια βασική δέσμευση για την καθιέρωση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, με ενιαίους κανόνες και χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις που κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη.
Το φορολογικό σύστημα βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές:
• Είναι δίκαιο: Όλοι οι πολίτες συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους
• Έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα: Το νέο πλαίσιο συμβάλλει αποτελεσματικά στα έσοδα του Προϋπολογισμού, επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα και του έχοντες και κατέχοντες και συγχρόνως ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
• Είναι αποτελεσματικό: Ενθαρρύνει με κίνητρα στην αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης.
• Είναι αποδοτικό: Δεν δημιουργεί στρεβλώσεις, δεν δημιουργεί υψηλό διαχειριστικό κόστος για τους πολίτες, βοηθά στην ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος
• Δίνει αναπτυξιακή προοπτική αφού παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά τα ισχύοντα:
Εφαρμόζεται μια ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Ελαφρύνονται τα ατομικά εισοδήματα μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ, ενώ προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Ο ανώτερος συντελεστής φτάνει το 45% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ωφελείται το 90% των φορολογουμένων.
Επιβαρύνονται μόνο 226.000 περίπου φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα, από τα 8 περίπου εκατομμύρια των φορολογουμένων.
Το σύστημα των τεκμηρίων θα λειτουργήσει ως κριτήριο απόδειξης των αδήλωτων εισοδημάτων και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορο-αποφυγής.
Επιβάλλεται προοδευτική φορολόγηση της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Καταργείται το Ε.Τ.Α.Κ. Φορολογείται δίκαια η εκκλησιαστική περιουσία.
Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων παντού.
Καταργούνται μια σειρά από φορο-απαλλαγές και ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων που δημιουργούν συνθήκες διακριτής μεταχείρισης μεταξύ των φορολογούμενων.
Φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Επιβάλλεται φορολογία με συντελεστή 90% στα Bonus των golden boys.
Επεκτείνεται το καθεστώς Φ.Π.Α. σε όλες τις δραστηριότητες που δεν εξαιρούνται ρητά από την Κοινοτική Οδηγία.
Αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος από 7% σε 11%. Ο νέος αυξημένος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009, δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το τρέχον έτος.
Φορολογούνται οι συναλλαγές με off-shore εταιρείες.
Διασυνδέεται ηλεκτρονικά το Υπουργείο Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία και Φορείς.
Γίνεται τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Συγκροτείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων στο οποίο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων.
Δίνονται αναπτυξιακά κίνητρα μέσα από την φορολογία διανεμόμενων κερδών. Θεσπίζεται 3ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών. Θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία Αυξάνονται οι εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία.

Ο Παναιτωλικός Ισοπαλία 1-1 με τον Αγροτικό Αστέρα

28/03/10
Από ένα ημίχρονο είχαν Παναιτωλικός και Αγροτικός Αστέρας στο σημερινό παιχνίδι της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής και πήραν από ένα βαθμό. Ο Παναιτωλικός προηγήθηκε με γκολ του Μπαϊκαρά (φωτο) στο 5ο λεπτό και ισοφάρισε ο Αστέρας στο 84’ με σουτ του Στεφανίδη.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Πονηρός, Γκόλιας, Αναστασιάδης, Παλαιολόγος, Δέντσας, Δημούτσος (69’ Χάντζιτς), Μπαϊκαρά, Στούρμπακ, Ζουρούδης (55’ Μπουμάλ), Θεοδωρίδης, Μουμίν (87’ Μαρτελότο).
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Γιακουμής, Παπαδόπουλος Ν., Παπαδόπουλος Γ. (46’ Μπλαζέφσκι), Χασιώτης, Μπάρμπας (63’ Τσουκαλίδης), Κούτσης, Βαγγελόπουλος, Ναλπάντης (46’ Δεινόπαπας), Σκλιοπίδης, Μπεκιάρης, Στεφανίδης.
Φωτο ΔΕΡΒΙΣΗΣ
Πηγή:www.panetolikos.gr

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα

Από αύριο Κυριακή 28 Μάρτη μπαίνει σε ισχύ η Καλοκαιρινή ώρα.
Οι δείχτες των ρολογιών στις 03:00 π.μ. πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 04:00 π.μ.
Δηλαδή πάμε μια ώρα μπροστά.
Η καλοκαιρινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την Κυριακή 31 Οκτώβρη 2010.

Τα ρολόγια…

Εκεί που θυμήθηκα να γράψω για την …αλλαγή της ώρας, άρχισαν να γυρίζουν πίσω οι δείχτες της θύμησής μου!
Στάθηκαν σε δυο αριστουργήματα του Ελληνικού τραγουδιού!
Σε μια συναυλία, στα παρασκήνια, συζητούσα με την Ρένα Κουμιώτη. Μη ξέροντας πως μετά το τραγούδι που ακούγονταν ήταν η σειρά της να ανεβεί στη σκηνή!
Να ’ξερες, της λέω, πόσες φορές ξενύχτησα με το «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες»!
Εκεί που ανέβαινε γρήγορα στη ράμπα, μου απλώνει το χέρι και μου λέει, σου τ’ αφιερώνω!

Ήμασταν με τον Γρηγόρη τον Μπιθικώτση στο εξοχικό του στον Κάλαμο και συζητούσαμε για τι άλλο …για τραγούδια, βλέποντας τα ολόφωτα καράβια να διασχίζουν το Νότιο Ευβοϊκό.
Τα ξέρεις Δημήτρη, μου λέει, τα τραγούδια του πατέρα μου;
Όλα! του απαντώ αυθόρμητα.
Τι μου λες τώρα Γρηγοράκη, μ’ αυτά μεγαλώσαμε!
«Τα ρολόγια» τα ξέρεις; Ανεπανάληπτη ερμηνεία, άσε να το βάλω να τ’ ακούσουμε…

Τούτες οι νύχτες ας μην τελειώσουν…
Ας τελειώσει όμως, το βαθύ σκοτάδι της εποχής μας!

Δημήτρης Ντόκας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ & BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 27ης Αγωνιστικής (Α1 ΕΠΣΝΑ)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 27ης Αγωνιστικής (Α1 ΕΠΣΝΑ)

΄Ομηρος Νεοχωρίου - Δόξα Καινούργιου 0-0
Γ.Ο. Μεσολογγίου - ΄Αρης Μεσάριστας 6-0
Ατρόμητος Αντιρρίου - ΄Αρης Αιτωλικού 1-0
Αλυζιακός Μύτικα - Εθνικός Γουριάς 0-1
Ολυμπιακός Παναιτωλίου - Προμηθέας Γαβρολίμνης 6-1
Ακαρνανικός Φυτειών - Α.Ε. Ευηνοχωρίου 1-1
Κεραυνός Γαβαλούς - Ηρακλής Αστακού 1-0
Α.Ε. Αρακυνθιακός - Δάφνη Μεγάλης Χώρας 2-0

BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ μετά την 27η Αγωνιστική (Α1 ΕΠΣΝΑ)

1. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ 63
2. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 57
3. Γ.Ο. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 57
4. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 52
5. ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΙΑΣ 49
6. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 46
7. ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ 45
8. ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ 39
9. ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ 36
10. ΕΝΩΣΗ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ 32
11. ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΤΑΚΟΥ 27
12.ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΥΡ/ΜΝΗΣ 27
13. ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ 25
14. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ 22
15. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ 16
16. ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ 12

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, τις βραδινές ώρες της 26-3-2010 στο Αγρίνιο, συνελήφθησαν (4) τέσσερις ανήλικοι ημεδαποί (ΡΟΜΑ), οι οποίοι χρησιμοποιούντες διαρρηκτικά εργαλεία, εισήλθαν σε κατάστημα πώλησης «Ειδών Δώρου» και αφαίρεσαν διάφορα εμπορεύματα.
Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον παθόντα. Οι συλληφθέντες, αφού σχηματίστηκε σε βάρος τους ποινική δικογραφία, αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αγρινίου.
Α.Δ. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Autonomia EXPO στις 28, 29 & 30 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Η Autonomia EXPO, η μεγάλη έκθεση για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ανεξάρτητη διαβίωση, την προσαρμοσμένη τεχνολογία, την αισθητική και τον πολιτισμό ξεκινά για τέταρτη φορά στο ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, στις 28, 29 & 30 Μαΐου 2010, από το πρωί στις 10π.μ. έως το βράδυ στις 9μ.μ., απολύτως προσπελάσιμη και πλήρως υποστηριζόμενη.

Σ’ αυτή την 4η διοργάνωση της Autonomia EXPO, το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ θα γεμίσει από εκατοντάδες περίπτερα και χιλιάδες προϊόντα αποκατάστασης και βοηθήματα για την ανεξάρτητη διαβίωση και τους ανεξάρτητους τρόπους ζωής.

Χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια θα γεμίσουν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου με χρώμα, άποψη, δραστηριότητες και προσπελάσιμους τρόπους ζωής, γιατί η Autonomia EXPO είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία. Είναι μια έκθεση αυτής καθεαυτής της αναπηρίας ως εμπειρίας και ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής.
Δείτε τις φωτογραφίες από τις προηγούμενες διοργανώσεις για να απολαύσετε την προσέλευση του κόσμου…

Η Autonomia EXPO λειτουργεί από το πρωί στις 10π.μ. έως το βράδυ στις 9μ.μ.

Πηγή: http://www.autonomiaexpo.org/

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αποτελεί ευκαιρία για να γιορτάσουμε το Θέατρο στις τόσες και τόσες μορφές του. Το θέατρο είναι πηγή διασκέδασης και έμπνευσης και έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους που υπάρχουν στον κόσμο. Όμως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, αφού προσφέρει επίσης ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Σ’ όλο τον κόσμο παίζεται θέατρο και όχι πάντα σε παραδοσιακό θεατρικό περιβάλλον. Παραστάσεις μπορούν να προκύψουν σε ένα μικρό χωριό στην Αφρική, κοντά σε ένα βουνό στην Αρμενία, σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό. Το μόνο που χρειάζεται, είναι ένας χώρος και ένα κοινό. Το θέατρο έχει τη δυνατότητα να μας κάνει να χαμογελάμε, να μας κάνει να κλαίμε, αλλά πρέπει επίσης να μας κάνει να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε.
Το θέατρο προκύπτει μέσα από την ομαδικότητα. Οι ηθοποιοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο προσκήνιο, όμως υπάρχει επίσης ένας υπέροχος κόσμος ανθρώπων που βρίσκεται στο παρασκήνιο. Είναι εξίσου σημαντικοί όσο και οι ηθοποιοί και τα διαφορετικής φύσης εξειδικευμένα ταλέντα τους καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση μιας παράστασης. Έχουν κι αυτοί μερίδιο σε όποιο θρίαμβο και επιτυχία προκύψει.
Η 27η Μαρτίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Με πολλούς τρόπους θα πρέπει κάθε μέρα να θεωρείται μέρα θεάτρου, καθώς έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε την παράδοση να ψυχαγωγούμε, να εκπαιδεύουμε και να διαφωτίζουμε το κοινό μας, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε.
Dame Judi Dench

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώνονται την Κυριακή στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για την 184η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, θα κορυφωθούν στο Μεσολόγγι, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το προσεχές Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαρτίου.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων αποτελούν η μεγαλειώδης πομπή της Ιερής Εικόνας της Εξόδου στην οποία μετέχουν τμήματα απ' όλη τη χώρα με παραδοσιακές στολές με την συνοδεία περισσοτέρων των 20 φιλαρμονικών ( Σάββατο και Κυριακή 27 & 28 /3) και η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη(Σάββατο 27/3).

Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι θα γίνει την Κυριακή 28 Μαρτίου, στις 10:40πμ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας, ζήτησε ο Δήμαρχος Αγρινίου, για τη στέγαση της Δ. Ε. του Πανεπιστημίου Δ. Ελλάδας

Επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ.Βασίλειο Ράπανο για την ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη από το Δήμο Αγρινίου, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας για τη στέγαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Την ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη από το Δήμο Αγρινίου, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος για τη στέγαση της Διοικούσας Επιτροπής με σκοπό να αποκτήσει έναν χώρο – «σημείο αναφοράς» - στο κέντρο της πόλης που θα εμπεδώνει την ύπαρξή του και τη λειτουργία του από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και θα αξιοποιεί το κτήριο, ζήτησε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλειο Ράπανο.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη και σε απόσταση 30 μόλις μέτρων από το Δημαρχείο, βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Το κτίριο αυτό, εδώ και μία δεκαετία περίπου, παραμένει αναξιοποίητο, αφού πλέον δεν χρησιμοποιείται από τις Υπηρεσίες της Τράπεζας, δεδομένου ότι έχει αναγερθεί νέο σύγχρονο κτίριο, εφαπτόμενο του παλαιού.

Επειδή το κτίριο είναι διατηρητέο και αποτελεί κόσμημα και σημείο αναφοράς για την πόλη μας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παραμένει κλειστό και να φθείρεται, αλλά να αναπτυχθούν εκεί λειτουργίες που θα το ταυτίσουν ακόμη περισσότερο με την πόλη και την ιστορία της.

Μία τέτοια λειτουργία είναι ασφαλώς η στέγαση εκεί της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο. Η ενέργεια αυτή θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για το Πανεπιστήμιο, για την πόλη, αλλά και για την ίδια την Τράπεζα.

Το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει έναν χώρο – «σημείο αναφοράς» - στο κέντρο της πόλης και θα εμπεδωθεί η ύπαρξή του και η λειτουργία του από τους κατοίκους της περιοχής. Το κτίριο θα αποκτήσει ζωή, με την ανάπτυξη των λειτουργιών της Διοικούσας Επιτροπής και η Εθνική Τράπεζα θα ταυτίσει το όνομά της με την ύπαρξη και εξέλιξη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη μας.

Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Αγρινίου, προτίθεται να προβεί στην αγορά του κτιρίου, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, αλλά λόγω της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ο στόχος αυτός μετατίθεται για το μέλλον.

Είναι όμως πρόθυμος άμεσα να ενοικιάσει το κτίριο, σε τίμημα που θα συζητήσουμε και θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του Δήμου, ώστε να το παραχωρήσει για τις ανάγκες στέγασης της Διοικούσας Επιτροπής.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ιδιότητά σας ως Πανεπιστημιακού δασκάλου και με την ιδιαίτερη ευαισθησία που σας διακρίνει σε θέματα παιδείας – διασφαλίζοντας βεβαίως και τα συμφέροντα της Τράπεζας - πιστεύω ότι θα δείτε με κατανόηση το αίτημά μας και θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρότασή μας.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

Βελτίωση του πρωτεύοντος νομαρχιακού οδικού δικτύου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ NOMΑΡΧΗ

Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 26-03-2010

Α.Π. 496

Ταχ. Δ/νση

: Διοικητήριο Μεσολόγγι

Ταχ. Κώδικας

: 302 00

Τηλέφωνα

: 26313 61602-3

FAX

: 26313 61207

Ε-mail

: nomarxis@aitnia.gr

ΠΡΟΣ:

1. κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Χαρ. Τρικούπη 182

Τ.Κ. 10178, Αθήνα

2. κο ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Χαρ. Τρικούπη 182

Τ.Κ. 10178, Αθήνα

ΘΕΜΑ: Βελτίωση του πρωτεύοντος νομαρχιακού οδικού δικτύου.

Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό ότι στον Νομό μας βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της Ιόνιας Οδού και ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει το Άκτιο με τη Λίμνη Αμβρακία – Ιόνια Οδό.

Όμως, η κατάσταση του υπόλοιπου οδικού δικτύου τόσο του εθνικού όσο και του πρωτεύοντος νομαρχιακού είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

Η ταλαιπωρία, η ανασφάλεια και η φθορά των οχημάτων των εποχουμένων αλλά κυρίως τα συχνά σοβαρά και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι υποχρεωτικώς χρησιμοποιούντες το δίκτυο να αγανακτούν και οι πιθανοί επισκέπτες να αποφεύγουν τον Νομό μας με ολέθρια αποτελέσματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις πρανών, καθιζήσεις οδοστρωμάτων, εκτεταμένες διαβρώσεις ασφαλτοταπήτων και ποικίλες αστοχίες τεχνικών έργων (γεφυρών, τοίχων αντιστήριξης, υπενδεδυμένων τάφρων κ.λ.π.).

Παρακαλούμε για την άμεση προσωπική σας παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση των ως άνω συνθηκών στο οδικό μας δίκτυο.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

1. Άμεση παρέμβαση στο εθνικό δίκτυο, που διασχίζει τον νομό Αιτωλοακαρνανίας συνολικού μήκους 370 χλμ. με νέους ασφαλτοτάπητες, και κατά προτεραιότητα στα τμήματα στα οποία υπάρχουν φθορές (στον άξονα Αντίρριο – Γιάννενα, στον άξονα Αγρίνιο – Θέρμο και στον άξονα Αμφιλοχία – Λευκάδα).

2. Επεμβάσεις στο πρωτεύον νομαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον πίνακα που επισυνάπτεται.

Παρακαλώ να λάβετε υπόψη ότι η ανάδειξη των νέων οδικών αρτηρίων (Ιόνια Οδός και Άκτιο – Αβρακία) χωρίς τη βελτίωση των κάθετων και οριζόντων οδικών αξόνων της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πλημμελής.


ΕΡΓΟ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΛΕΓ-ΜΕΝΟ ΜΗΚΟΣ ΠΑΡΕΜ-ΒΑΣΗΣ

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1

ΑΣΤΑΚΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ-ΠΑΛΑΙΡΟΣ

Μήκος οδικού άξονα 59,50km

  • Τοπικές βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού
  • Αντιμετώπιση κατολισθήσεων
  • Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου , τοίχων
  • Ασφσλτικός τάπητας
  • Σήμανση οδού

12χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.

2

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ- Γ. ΜΠΑΝΙΑ- Κ. ΜΑΚΡΥΝΟΥ - ΘΕΡΜΟ

Μήκος οδικού άξονα

44km

  • Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού με διαπλατύνσεις , κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
  • Οριζόντια και κάθετη σήμανση
  • Επεκτάσεις τεχνικών

15χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.

3

ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΛΑΜΠΙΡΙ – ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ

Μήκος οδικού άξονα

37km

  • Τοπικές βελτιώσεις με διαπλατύνσεις για άρση επικινδυνότητας της οδού κατά τμήματα
  • Κατασκευή τοίχων ανάντι – κατάντι , επενδεδυμένη τάφρος , ασφαλτικός τάπητας
  • Αντιμετώπιση κατολισθήσεων
  • Σήμανση οδού

10χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.

4

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ – ΠΟΚΙΣΤΑ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Μήκος οδικού άξονα

100km

  • Τοπικές βελτιώσεις γεωμετρικών στοιχείων οδού
  • Κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
  • Σήμανση οδού
  • Αντιμετώπιση καθιζήσεων καταστρώματος οδού

17χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.

5

ΘΕΡΜΟ – ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Μήκος οδικού άξονα

34km

  • Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού με διαπλατύνσεις , κατασκευή τοίχων και τάφρου και ασφαλτικού τάπητα
  • Οριζόντια και κάθετη σήμανση
  • Αντιμετώπιση καθιζήσεων καταστρώματος οδού

10χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε μήκος 10km

6

ΑΣΤΑΚΟΣ – ΦΥΤΕΙΕΣ

Μήκος οδικού άξονα

27,50km

  • Διαπλατύνσεις, τοίχοι, επενδεδυμένη τάφρος, ασφαλτικός τάπητας
  • Σήμανση επικίνδυνων θέσεων

12χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.

7

ΜΑΤΣΟΥΚΙ – ΚΑΣΤΡΑΚΙ – ΜΠΑΜΠΑΛΙΟ – ΦΛΩΡΙΑΔΑ – ΕΜΠΕΣΟΣ

Μήκος οδικού άξονα

75km

  • Βελτιώσεις οριζοντιογραφίας οδού και άρση της επικινδυνότητας κατά τμήματα
  • Κατασκευή τοίχων και ασφαλτικού τάπητα
  • Σήμανση οδού

8χλμ.

Υπό σύνταξη

από την Δ.Τ.Υ.

Τμήμα Μελετών

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τμήματα σε όλο το μήκος επί της υπαρχούσης χαράξεως.

KOIN.: 1. κο ΙΩΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

2. κο ΣΕΡΓΙΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ