«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κατάληψη απ’ τους αγρότες της ΑΤΕ στο Αγρίνιο

 Με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, συμβολικές καταλήψεις των υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας σ’ όλη τη χώρα.
Στους αποκλεισμούς και στις  παραστάσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν και το ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ.
Στο Αγρίνιο, οι μικρομεσαίοι αγρότες, συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν το υποκατάστημα της ΑΤΕ, στην οδό Παπαϊωάννου, στις 10 το πρωί.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας κ. Σπύρος Κοτοπούλης μας δήλωσε: «Η ΠΑΣΥ στα πλαίσια των πολύμορφων κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει κάτω από το βάρος των μεγάλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία Αγροτιά, με πρωτοβουλία της γίνεται σ’ όλη τη χώρα κατάληψη στα κεντρικά καταστήματα της ΑΤΕ.
Με κύριο αίτημα:
 Να μην ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα.
Να διαγραφούν τα πανωτόκια στα δάνεια των αγροτών και να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός κατοικίας, είτε αγροτεμαχίου!»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ και η σημερινή εδώ συμβολική κατάληψη, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στην Εθνική Τράπεζα. Γιατί το τραπεζικό σύστημα είναι ο σκληρός πυρήνας, αυτού του βάρβαρου, εκμεταλλευτικού συστήματος. Στις τράπεζες είναι συγκεντρωμένη η αφρόκρεμα του κεφαλαίου τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές…και μεγαλοκαναλάρχες.
Ξεζουμίζουν τον ιδρώτα και το μόχθο των εργαζόμενων και των φτωχών αγροτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι πενταπλάσια απ’ τα επιτόκια καταθέσεων!
Ιδιαίτερα για τη φτωχομεσαία αγροτιά, το 70% των περιουσιακών στοιχείων είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα.
Κι όπως συμπεραίνεται, με την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, θα έχουμε χιονοστιβάδα πλειστηριασμών!
».
Αύριο θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική σύσκεψη για την κτηνοτροφία στη Βόνιτσα.
Εκεί θα αναλυθούν και θα συζητηθούν εκτενέστερα, τα αγροτικά προβλήματα.
Ενδεχομένως, να παρθεί απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με δυναμικότερη μορφή…το σίγουρο πάντως είναι πως ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί!  

Δημήτρης Ντόκας