«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως ημέρας της γυναίκας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πέρασαν 101 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως ημέρας της γυναίκας.
101 χρόνια αγώνων του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, καθώς και για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο άγρια επίθεση, όλα αυτά που συμβολίζει η 8η του Μάρτη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Βιώνουμε τις βάρβαρες συνέπειες της σοβαρότερης καπιταλιστικής κρίσης. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή, πλήττονται δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κατακτηθεί με αίμα εδώ και έναν αιώνα. Μισθοί μειώνονται, συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ασφαλιστικά δικαιώματα υποβαθμίζονται, κοινωνικές παροχές εκμηδενίζονται μέχρι τελικής κατάργησής τους!
Το 8ωρο, κατακτημένο με αίμα, αποτελεί πλέον κενό γράμμα, αφού οι εργαζόμενοι σύμφωνα και με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, πρέπει να παραμένουν στην εργασία όσο και όποτε τους χρειάζεται ο εργοδότης.
Η υπογραφή του μνημονίου, η οποία έγινε τάχα για τη «σωτηρία της πατρίδας», αποδεικνύεται καταστροφική όχι μόνο για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και για την ίδια την οικονομία και το δημόσιο πλούτο της χώρας.
Τα πρώτα θύματα αυτής της επίθεσης είναι οι γυναίκες και οι νέοι εργαζόμενοι.
Η ανεργία αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ και, ενώ το επίσημο ποσοστό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αγγίζει το 15,5%, το πραγματικό φτάνει το 20% και προβλέπεται να το ξεπεράσει. Οι γυναίκες αποτελούν το μεγάλο ποσοστό (17,6%) των ανέργων, πολύ υψηλότερο από αυτό των ανδρών (10,4%), σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου 2010.
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αυξάνονται αλματωδώς έναντι της νόμιμης εργασίας, αφορούν περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται να αποδεχθούν περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα για να αντιμετωπίσουν και τις ανάγκες της οικογένειας...

Περισσότερα ΕΔΩ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ