«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το άλλο Αγρίνιο… «ο δικός μας» τόπος!

Οι Αγρινιώτικες καρδιές πως αγαπάνε
Στο Πάρκο χάνονται στην Παπαστράτου σπάνε…
Της ψυχής μας, της καρδιάς μας, της νοσταλγίας μας και της… ελπίδας μας ο τόπος!!

Επειδή τούτη η βασανισμένη και ενίοτε παρεξηγημένη γύρω περιοχή, τούτη η προοδευτική, μαρτυρική, ηρωϊκή και ανυπόταχτη πόλη, το Αγρίνιο, έχει και τα θετικά της, τα μεγάλα της, σκέψεις λίγες απόψε με βρήκαν και… μου βγήκαν! Τις παραθέτω:
Δεν είναι που τα όσα αρνητικά μας ταλανίζουν, απ’ αυτήν, την όχι και τόσο καλή φήμη, που μας ακολουθεί, είναι που υπάρχουν έργα σπουδαία και άνθρωποι αξιόλογοι που τα δημιουργούν, που την τέχνη υπηρετούν.
Δε συνηθίζω να «λιβανίζω» κανέναν, λόγους προσωπικού η όποιου άλλου συμφέροντος, δεν έχω, νιώθω όμως την ανάγκη να εκφραστώ για μια φορά ακόμα… έτσι όπως αισθάνομαι.
Δε θα κάνω αναλυτική και εμπεριστατωμένη αναφορά, αλλά ενδεικτικά, θ’ αναφερθώ σε πρόσωπα και πράγματα.
Δεν είναι και λίγο πράγμα, αξιόλογοι ντόπιοι δημιουργοί να εμμένουν στη πολιτισμική, στην καλλιτεχνική δημιουργία, που για κάποιους σήμερα είναι πολυτέλεια…. για μας τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη!
 Πριν λίγες μέρες, μια όμορφη βραδιά, απ’ τις πολλές που μας έχουν συνηθίσει κατά καιρούς τα παιδιά της «Ανδρομέδας», πέρασε στα ψιλά της δημοσιότητας:

Η παρουσία των καταξιωμένων καλλιτεχνών Χαΐνηδων και πολλών άλλων, χωρίς να παραβλεφτεί η συνεχής παρουσία της μόνιμης, ποιοτικής, τοπικής ορχήστρας που λειτουργεί μόνιμα, χρόνια τώρα, σ’ αυτόν τον μουσικό χώρο. 

Ένα άλλο αξιοπρόσεχτο καλλιτεχνικό γεγονός, η  πρόσφατη συναυλία, του συμπολίτη μας ταλαντούχου συνθέτη – τραγουδοποιού του Κωστή Μαραβέγια, στο μέγαρο της ΓΕΑ!
Αλήθεια, ποιοι και πόσοι συντοπίτες μας γνωρίζουν το σπουδαίο έργο του;
Ποιοι και πόσοι φορείς, που και από περηφάνια λόγω της εντοπιότητάς του, που επιβάλλεται, φρόντισαν … «να ρίξουν λίγο αέρα» στα φτερά αυτού του δημιουργού;
Δεν με νοιάζει, η προέλευση κομματικοκοινωνικοπολιτική, η δοξασία,  η φιλοσοφία καθενός, με κόβει και με καίει όμως, που άνθρωποι με κεφαλαία γράμματα, σ’ όλους τους χώρους, σ’ όλους τους τομείς, προσφέρουν τα της ψυχής τους λαμπυρίσματα, τα της προσωπικότητάς τους ίδια …και αγνοούνται προκλητικά!
Αν το κάθε νεολαμόγιο, με τα «μαύρα κέρδη του», αν ο κάθε δήθεν ψευτοπολιτικός, έκανε μια δημόσια εμφάνιση, μια εκδήλωση προβολής και υπήρχε σε πολλούς, το όποιο όφελος απ’ αυτή, θα τρέχανε όλοι να την στηρίξουν να την προβάλουν, είχε δεν είχε αξία!
Οι αξίες σήμερα, σ’ αυτήν την περισσότερο αρρωστημένη από ποτέ κοινωνία, παραγκωνίζονται!
Αναδύονται και φωτίζονται «κατά κόρον», τι απερίγραπτη κατάντια… «πρόσωπα» και «δημόσια έργα» κατακριτέων στη λαϊκή συνείδηση «πρωταγωνιστών», αρκεί να έχουν, τα εχέγγυα, τη φιλοσοφία, η τη δυνατότητα να εξαγοράσουν, με πάσης μορφής αντίτιμο, την προβολή τους!
Όσο οι αδιάσειστες, διαχρονικές, τοπικές αξίες παραγκωνίζονται, όσο οι όμορφες εκδηλώσεις αποσιωπούνται και δε γίνονται παραδείγματα προς μίμηση, τόσο και πιο βαθιά στο τέλμα θα βουλιάζουμε!
Στηρίξτε την ομορφιά της Δημιουργίας, το ωραίο της Καλλιτεχνίας το σπουδαίο των Γραμμάτων, το απαράμιλλο του Αθλητισμού, πνεύμα …από όπου κι αν προέρχεται, απ’ όποιον κι αν παράγεται!
Παράληψή μου, θα ήταν να μην βρω, σ’ αυτό το ρυάκι του συλλογισμού μου, δυο λόγια να πω, για τις επιτυχημένες διοργανώσεις, των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, των Ημιμαραθωνίων, στη μνήμη του αξέχαστου Μαραθωνοδρόμου, του Μιχάλη Κούση!
Διπλή παράληψη, η μη αναφορά μου, στο αθλητικοπολιτιστικοκαλλιτεχνικό έργο του Παναιτωλικού! Δε με νοιάζει γιατί το κάνει, με ικανοποιεί μόνο, γιατί κάνει πιότερα απ’ αυτά που πρόσμενα να κάνει!
Πρώτη ικανοποίηση μου, η αθλητικοαγωνιστική ανάταση του συλλόγου!
Δεύτερη, η ουσιαστική του συμβολή, στα πολιτιστικά, τοπικά δρώμενα, με την διοργάνωση και παρουσία, αξιόλογων φέτος, καλλιτεχνών στο Emileon!!
Τρίτη…το ενδιαφέρον του συλλόγου, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας, με πρώτη προσέγγιση τον αρχαιολογικό χώρο Στράτου Αιτωλοακαρνανίας!!!

Κλείνοντας τονίζω αγανακτισμένος…
Που είναι η κοινωνική μέριμνα και συμμετοχή της συντεταγμένης πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενάντια στις μάστιγες του σήμερα, στα «πάσης μορφής ναρκωτικά», λίγοι καθαρόαιμοι Κνίτες, ευαισθητοποιημένοι  «σας έβαλαν πάγο»!
Διοργανώνουν, έστω και συμβολικά, αθλητικούς αγώνες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Αυτοί μόνο είναι ευαισθητοποιημένοι, οι άλλοι αφέθηκαν, δυσκολεύονται να σπάσουν τον επίπαγο της κοινωνικής αδιαφορίας;

Το άρωμα της απόλαυσης του Πολιτισμού, μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα του γκρίζου, η ενδεχόμενα του εβένινου, είναι η αγαλλίαση του μέλλοντος!!!!
Δημήτρης Ντόκας