«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Δίκαιη λύση για τους Αλιείς Αμφιλοχίας.»

(Φωτογραφία: Βαγγέλης Δούτσιος)
Ουσιαστική ήταν η απάντηση που δέχτηκε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης από τον Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων,Νήσων και Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη, σε ερώτηση που είχε καταθέσει σχετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλιείς στην Αμφιλοχίας. Τα προβλήματα έχουν προκύψει εξαιτίας της ιδιομορφίας οριοθέτησης της χαρακτηριζόμενης έκτασης του λιμένα, που έχει οδηγήσει σε πληθώρα περιστατικών σχετικά με τη νομιμότητα ή μη διεξαγωγής αλιείας στην περιοχή.
Ο Βουλευτής με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του πρότεινε να καθοριστεί τοπικά η ζώνη αλιείας στον Λιμένα Αμφιλοχίας, κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Ιανουαρίου και Απριλίου-Ιουνίου. Μια τέτοια ρύθμιση, εφόσον δεν αντιτίθεται κατ’ουσίαν στην νομοθεσία και δεν προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία και στους πλόες του λιμένα, αποτελεί ενίσχυση του επαγγέλματος του αλιέα στην περιοχή.
Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη είναι σε θετική κατεύθυνση, και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόβλημα των αλιέων στον κόλπο της Αμφιλοχίας είναι γνωστό και προς το παρόν δεν έχει αντιμετωπιστεί λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, που σχετίζεται με την οριοθέτηση της χαρακτηριζόμενης θαλάσσιας έκτασης λιμένα. Πάντως διερευνάται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης, εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως η λήψη διαχειριστικών μέτρων για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, πρέπει αφενός να στηρίζεται σε έγκυρες επιστημονικές συμβουλές, και αφετέρου κατά την επεξεργασία και μετέπειτα υιοθέτησή τους να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να εξασφαλίζεται η ανοχή σε πολιτικές αποφάσεις (κυρίως περιβαλλοντικού, κοινωνικού, περιφερειακού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.)