«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Ε.Κ. και του Δημάρχου Μεσολογγίου

Πραγματοποιήθηκε στις 15-3-2011 στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Ε.Κ. και του Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα των εργατικών κατοικιών στο Μεσολόγγι, των Σχεδίων Πόλης στον διευρυμένο Δήμο Μεσολογγίου, του Νοσοκομείου, της ΔΕΥΑΜ και των Προνοιακών Επιδομάτων που έχουν περάσει στην Πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Η διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου επανέφερε το ζήτημα της ανέγερσης εργατικών κατοικιών που λιμνάζει πολλά χρόνια από αφορμή εξαγγελίες στον τοπικό τύπο για νέα κατασκευαστικά προγράμματα στην Δυτική Ελλάδα. Κατέθεσε στον κ. Δήμαρχο όλο τον σχετικό φάκελο προς τον ΟΕΚ και τις συναρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε κοινό βηματισμό για την επίτευξη των στόχων, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα και η περιοχή. Τέλος κατέθεσε πρόταση για δημιουργία πολυδύναμου κέντρου πολλαπλών χρήσεων εντός των νέων εργατικών κατοικιών, που θα εξυπηρετεί και τις κτιριακές ανάγκες του Δήμου.
Για τα Σχέδια Πόλης έγινε αναφορά στο Αιτωλικό (Νησί), στις Οινιάδες και το Ευηνοχώρι, ανατολικά της πόλης του Μεσολογγίου καθώς και για τις αναγκαίες υποδομές στην περιοχή της Βίγλας. Τονίστηκε δε ότι και στο Αιτωλικό υπάρχει παραχώρηση οικοπέδου προς τον ΟΕΚ και έχουν κατατεθεί αιτήσεις δικαιούχων εδώ και χρόνια.
Για το θέμα της απειλούμενης υποβάθμισης του Νοσοκομείου, ενόψει «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στην Υγεία, η Διοίκηση του Ε.Κ. εξέφρασε την ανησυχία της για ενδεχόμενο αιφνιδιασμό και ζήτησε στη βάση της ομόφωνης απόφασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.
Ως προς τη λειτουργία της νέας ΔΕΥΑΜ η Διοίκηση κατέθεσε τον προβληματισμό της για την εξυγίανσή της, την πολιτική τιμών στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες και τον προγραμματισμό έργων με δανειοδότηση και επιβάρυνση των δημοτών.
Τέλος για τα προνοιακά επιδόματα στηλιτεύτηκε η αδράνεια της κρατικής μηχανής για την καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους – μέσω του Δήμου πλέον, που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και ταυτόχρονα ζήτησε δράσεις γενικότερης κοινωνικής πολιτικής.
Στα παραπάνω ζητήματα ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κατσούλης τοποθετήθηκε ως εξής:
Για το θέμα των εργατικών κατοικιών τόνισε την άμεση διαθεσιμότητά του για την εκ νέου ανάδειξη του ζητήματος και τον κοινό βηματισμό Δήμου και Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας ότι θα δώσει – η κατασκευή τους – σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Έκανε λόγο για λάθη στο παρελθόν σε τοπικό επίπεδο, για απουσία επίσημης ενημέρωσης από ΟΕΚ και εξέφρασε επιφυλάξεις για την υλοποίηση στην τωρινή οικονομική συγκυρία που περνάμε. Είπε τέλος ναι στο πολυδύναμο κέντρο εντός των νέων εργατικών κατοικιών, που πρότεινε η Διοίκηση του Ε.Κ.
Για τις επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης θεωρεί ότι προτεραιότητα είναι η επέκταση στην οδό Ναυπάκτου και προς την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων καθώς και η οικιστική ζώνη Αγίου Θωμά – Ευηνοχωρίου. Προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή είναι το κάτω κομμάτι του δρόμου από Αιτωλικό προς Μεσολόγγι, διότι έχει τα λιγότερα προβλήματα και εκεί θα υπάρξουν δράσεις και παρεμβάσεις. Για την περιοχή Νησί του Αιτωλικού, είπε ότι εντός των ημερών το ζήτημα επιλύεται οριστικά.
Για το θέμα του Νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα κανονισθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ώστε όλοι οι φορείς της πόλης να ενημερωθούν και να προετοιμασθούν σχετικά.
Τέλος για τα προνοιακά επιδόματα ανέφερε ότι η καθυστέρηση ήταν θέμα δυσλειτουργίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και ότι εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθούν με το παλαιό σύστημα από τον Δήμο πλέον, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τα ΕΛΤΑ. Για το ζήτημα της περαιτέρω δράσεως κοινωνικής πρόνοιας εξήγγειλε δράσεις σε συνεργασία με το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», κέντρο πρόληψης κυρίως για τα ναρκωτικά και μείωση τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (γίνεται μελέτη).
Για την ΔΕΥΑΜ ανακοίνωσε προτάσεις έργων 24 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα έχουν 14% συμμετοχή της επιχείρησης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα μετακυλήσουν στους Δημότες, όταν αυτά προοδευτικά εκτελεσθούν, διότι – είπε – δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Η Διοίκηση του Ε.Κ. εκτιμά την συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική και θα επανέλθει με νεότερες προτάσεις και αντίστοιχες θέσεις και επεξεργασίες.            
Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου