«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι ΝΑΙ η όχι υποχρεωμένος ο δήμος Αγρινίου να επιχορηγεί τα ερασιτεχνικά σωματεία;

Η πιο μεγάλη ΔΟΞΑ... ήταν τότε!
Στην προκειμένη περίπτωση βλάπτει το καθόλου…Ναι το τίποτα!!!

Με αφορμή τις επιχορηγήσεις προς τους ερασιτεχνικούς συλλόγους και την «έγκριση των επιχορηγήσεων του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για τα ερασιτεχνικά σωματεία», που μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Μωραΐτης αναρωτήθηκα… «Καλά άλλος Καλλικρατικός η προγενέστερος νόμος ισχύει στον δήμου Ακτίου-Βόνιτσας κι άλλος για τον δήμο Αγρινίου;»
Η μήπως τα οικονομικά του δήμου «Μισή Αιτωλ/νία» είναι υποδεεστέρα αυτών των «Βοριοξηρομεριτών»;
 Τώρα αν κάποιοι επέλεξαν βουτιά στον απύθμενο τον αβυσσαλέο «πίθο των Δαναΐδων», υποστηρίζοντας «Καλλικράτιες πολιτικές» και «κατά το δοκούν ερμηνευόμενες», ας πάρουν βαθιές ανάσες τις έχουν ανάγκη! Πάντως δε θα μας παρασύρουν όλους μαζί τους!
Γιάννης Μαρκόπουλος - Πολιτιστική παραδοχή!
Ζητήσαμε διευκρινήσεις για τη στάση του, από τον Δημοτικό σύμβουλο Ακτίου-Βόνιτσας και βουλευτή του ΚΚΕ, που καταψήφισε τις επιχορηγήσεις,  τον κ. Νίκο Μωραΐτη και μας δήλωσε: «Εμείς έχουμε μια πάγια τακτική. Οι επιχορηγήσεις των Αθλητικών σωματείων πρέπει να είναι υπόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα της Γ.Γ. Αθλητισμού.
Θεωρούμε ότι τα χρήματα που δίνονται από μεριάς των δήμων, δεν καλύπτουν τις ανάγκες.»!

Υπέθετα την απάντησή του, αλλά επιζητούσα την επιβεβαίωση. Πράγματι είναι  ελάχιστα τα χρήματα που διατίθενται για τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό και Πολιτισμό, αλλά μήπως χορηγούνται κι αυτά;
Πόσοι και ποιοί διεκδικούν αγωνιστικά από την κεντρική εξουσία, ουσιαστική οικονομική και όχι μόνο ενίσχυση αυτών των σωματείων;
Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Πολιτιστική επιβεβαίωση!
Εμείς ρωτάμε:
Είναι ΝΑΙ η όχι υποχρεωμένος ο δήμος Αγρινίου να επιχορηγεί τα ερασιτεχνικά σωματεία που υπάρχουν σ’ αυτόν;
Αν ΝΑΙ γιατί δεν το έπραξε; Αν δόθηκαν κάποια κονδύλια και με ποια κριτήρια δόθηκαν; Ποιο το ύψος τους, πως και που κατανεμήθηκαν;
Γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τ’ αδιέξοδα που υπάρχουν, σχετικά με τη λειτουργία αυτών των σωματείων, διαπιστώνει κάποιος πως τα περισσότερα είναι στα πρόθυρα της διάλυσης! Το γιατί δεν γίνεται αυτό προς το παρόν; Οφείλεται απλά και μόνο στην αγάπη των τοπικών κοινωνιών, των μελών τους, των φίλων που τα στηρίζουν με «νύχια και με δόντια»!
Οι λόγοι ουσιαστικοί, για το αντικείμενο που υπηρετούν, που δεν είναι άλλο απ’ τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό προσφέρονται «οικιοθελώς και ανιδιοτελώς» κάποιοι ακόμα... «εναπομείναντες επιμένοντες»! Αν δεν υπεισέρχονταν οι παράγοντες, παράδοσης, αξιοπρέπειας, συναισθηματισμού πολλές σωματειακές σφραγίδες, θα στέγνωναν, θα χάνονταν, η θα έσπαγαν μπροστά στους καθ’ ύλην αρμόδιους να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες!
 Όταν έγινε η φωνή μου φως! (Φωτο-τέχνη Χάρης Γεωργίου)!
Επειδή οι περισσότεροι όμως απ’ αυτούς τους συλλόγους δεν είναι «σωματεία- σφραγίδες» αλλά έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο. Για λόγους ιδιαίτερους, αν και κινδυνεύω να χαρακτηριστώ «υπέρμετρα τοπικιστής» , αναφέρω το παράδειγμα της ΔΟΞΑΣ του Καινούργιου. Ο ιστορικός Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Καινούργιου ΔΟΞΑ ξεπέρασε πρόσφατα, αν τον ξεπέρασε, τον σκόπελο της διάλυσης. Ένας καταξιωμένος σύλλογος που απ’ τα σπλάχνα του βγήκαν μέχρι και διεθνείς Αθλητές, που με τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις κράτησε ψηλά τη δάδα του Πολιτισμού! Ας μην ξεχνάμε πως κατά καιρούς τα «ΘΕΣΤΙΑ», εκδηλώσεις μιας κοινότητας του Καινούργιου και ενός μικρού δήμου μετέπειτα του δήμου Θεστιέων,  επισκίασαν και τις φημισμένες Αγρινιώτικες εκδηλώσεις τα «Παπαστράτεια»!
      Άμεση απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και αυτής που για ευνόητους λόγους περισσότερο αφουγκράζομαι του Καινούργιου, φρονώ πως είναι η αναθεώρηση της μέχρι τώρα στάσης του Δήμου Αγρινίου, της έγκρισης και απόδοσης των επιχορηγήσεων που δικαιούνται τα σωματεία!!
Ναι ο νόμος επιβάλει το 1% του δημοτικού προϋπολογισμού να διατίθεται στους Ερασιτεχνικούς Συλλόγους!!!
Κάποιοι λαϊκοί άνθρωποι του μέτρου, παλιότερα έλεγαν «το πολύ και το καθόλου βλάπτει»!
Στην προκειμένη περίπτωση βλάπτει «το καθόλου…Ναι το τίποτα»!!!

Δημήτρης Ντόκας