«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ!

«Κ»             ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΚΑΨΑΛΗ 9 ΑΓΡΙΝΙΟ 30100 – Τηλ. επικ. 6936 423881 – 6974 838165
Ιστός: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - e-mail: kapagriniou@gmail.com
Αγρίνιο 8 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ
Η «Κ» χαιρετίζει τον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Επιμελητηρίου και τη συμβολική κατάληψη του χώρου της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την ΠΑ.ΣΥ., την Ο.Α.Σ. και το ΠΑ.Μ.Ε., την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2011, καθώς επίσης και την αποχώρηση από τη συζήτηση για το «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας, των μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Προσυπογράφουμε τις τοποθετήσεις του Τάσου Χατζηλάμπρου και του Μ. Δεσύλα χωρίς να τις χειροκροτούμε, γιατί δεν είμαστε χειροκροτητές και καλούμε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας (έτσι κι αλλιώς οι αγρότες απουσιάζουν από αυτές τις δημόσιες σχέσεις) να τους εναντιωθεί, και να μην συμμετάσχει ως κομπάρσος στις παραμυθένιες τους υπερπαραγωγές, αφού ο μοναδικός λόγος ύπαρξής τους είναι η προβολή του υποκριτικού ταλέντου, που χαρακτηρίζει τους πρωταγωνιστές και των δύο μεγαλυτέρων παρατάξεων του συμβουλίου.

Πάνω στο πετσί των αγροτών εφαρμόστηκαν οι Κοινές Αγροτικές Πολιτικές. Στόχος αυτών ευρωπαϊκών πλαισίων ήταν το σταμάτημα της παραγωγής δια της μεθόδου των επιδοτήσεων.
Υπηρετώντας αυτό το στόχο και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 37 χρόνια κατάφεραν να πετύχουν τα ακατόρθωτα:
  • Μετατρέψανε την πλούσια σε νερά γη της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας σε άνυδρη και χέρσα γη.
  • Μεθοδικά και προμελετημένα μετατρέψανε τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών σε πιστωτικά ιδρύματα για να κερδοφόρησει η συνεταιριστική τους γραφειοκρατία και μόνο.
  • Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν οι διοικήσεις αυτών των Ενώσεων, να έχουν μεταλλαχθεί σε μεγαλοτσιφλικάδες διοικητές της υπαίθρου, που αφαιμάζουν τις στρατιές των κολίγων της και που ελέγχουν και χειραγωγούν τους ψηφοφόρους της.
  • Τα χωριά και η ύπαιθρος, που ήταν πηγή ζωής και πλούτου για την περιοχή και τη χώρα, έχουν ερημώσει.
Ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε:
Σε ποιο σημείο άραγε του αγροδιατροφικού καλαθιού του κ. Κατσιφάρα χωράνε τα φωτοβολταϊκά του κ. Μωραίτη και του κ. Κουτσουπιά;
Οι πανελιές δηλαδή, που κατέκτησαν σημαντικό χώρο γης (σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις και υψηλής παραγωγικότητας), εκτοπίζοντας τις ελιές και τις άλλες καλλιέργειες από το πεδίο, έχουν θέση στο «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων» της περιφέρειας;
Η καλλιέργεια της στέβιας, και οι άλλες κουταμάρες, που ακούσανε κατά καιρούς οι αγρότες για την παραγωγή βιομάζας, συμμετέχουν άραγε στο αγροδιατροφικό πρότυπο της περιφέρειας;
Δυστυχώς το καλάθι που περιγράφει αυτή η έντυπη πρόταση που μας έδειξε κραδαίνοντας την στο αέρα ο κ. Κατσιφάρας, δεν μπορεί να μας πείσει, όχι μόνο γιατί προσπαθεί να οικοδομήσει τον αέρα, αλλά και γιατί η συγκυρία την οποία παράκαμψε για να «φύγει μπροστά» είναι εδώ και είναι οδυνηρή. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή τη «συγκυρία», γιατί σε αυτές τις συνθήκες του σκληρού ανταγωνισμού, των μνημονίων, της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας της χώρας, που οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται, που η ύπαιθρος και τα χωριά χάσκουν διαλυμένα, χωρίς αγρότες και χωρίς ελπίδα, εμείς δεν εντυπωσιαζόμαστε από «καλάθια τούμπανα».
Προχθές ακούσαμε πολλά για την «αγορά», δεν ακούσαμε τίποτα όμως για τα καρτέλ του γάλακτος, του ελαιολάδου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Δεν ακούσαμε τίποτα για τις πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος της καλλιέργειας. Δεν ακούσαμε τίποτα για την βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο. Δεν ακούσαμε τίποτα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Μην ψάχνετε λοιπόν την ελπίδα κ. Κατσιφάρα στα καλάθια της φτήνιας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ελπίδα θα την βρείτε, αν μπορέσετε να συμβάλλεται αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων, που οι ίδιοι οι αγρότες βάζουν.
Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει αυτή την χώρα να την ορίζει ο λαός της και να κυβερνιέται από όσους αυτός ο λαός εκλέγει. Όχι από τους υπαλλήλους της Τρόικας και των μνημονίων.
Απευθυνόμαστε κ. Κατσιφάρα και σε σας και στον κ. Παπαναστασίου και σας λέμε όσα, αν και δεν τα αγνοείτε, χτες συναινέσατε να τα παρακάμψατε.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:
1) Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 10%. 
2) Έχουμε και νέα μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 9,1% (Μάιος 2010-Μάιος 2011), η οποία έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 24% (1995 μέχρι 2010), γεγονός που αποδεικνύει ότι από το 1995 μέχρι σήμερα το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 33,3%. 
3) Μειώθηκε κατά 25% ο αγροτικός πληθυσμός από το 2000 έως το 2010.
4) Έχουμε διεύρυνση της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή.
5) Ο αγρότης και σαν παραγωγός και σαν καταναλωτής πληρώνει 23% Φ.Π.Α., ενώ η επιστροφή του Φ.Π.Α. έχει καθηλωθεί στο 11%.
6) Από το 2004 έως το 2009 η φυτική παραγωγή μειώθηκε κατά 7% και η ζωική κατά 2%, με συνέπεια το 2010 το Ελληνικό κράτος να πληρώσει 6,5 δισ. για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων είναι 3,5 δισ. ευρώ.
7) Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των ζωοτροφών, να υπάρχει τρομακτική πίεση από τους γαλακτοβιομήχανους για τη μείωση των τιμών και οι τιμές του κρέατος να μειώνονται στον παραγωγό χωρίς να έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της νομιμοποίησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
8) Για πέμπτη χρονιά φέτος οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τις τιμές κάτω του κόστους.
Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά. Η ουσία στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν αυτό που φώναξαν οι λιγοστοί αγρότες, που ήρθαν ως εκεί, για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους: «Όχι στα καλάθια της κοροϊδίας, είναι της φτώχιας και της ανεργίας».

Από το Γραφείο Τύπου