«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες

Βαμβακοπαραγωγοί και Αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες!

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ.ΕΛΛΑΔΑΣ: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Ψίχουλα», τα οποία και αυτά είναι υπό συζήτηση, θα δοθούν στους πληγέντες από πέρυσι βαμβακοπαραγωγούς από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και στους πληγέντες φέτος από τον περονόσπορο σταφυλοπαραγωγούς. Αυτό γιατί η σημερινή Κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) εξαιρούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ τις παραπάνω ασθένειες και αιτίες της ζημιών.
Αν και αυξήθηκαν κατακόρυφα και μάλιστα είναι πολύ τσουχτερές οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ και ενώ το εισόδημα χιλιάδων αγροτών μειώνεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά, το μόνο που ενδιαφέρει τους Κυβερνώντες είναι να μη δοθούν τα απαραίτητα χρήματα για την αποζημίωση της μεγάλης καταστροφής από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να περισσεύουν για να χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεγαλοεπενδυτές.
Για αυτό και το Υπουργείο κάνει λόγο για ένταξη των πληγέντων παραγωγών στα ΠΣΕΑ από τα οποία θα εισπράξουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς και με μεγάλη καθυστέρηση. Πχ για το σκουλήκι θα εισπράξουν 12 έως 18 ευρώ το στρέμμα και με όριο ζημιάς το 30%, ενώ ξόδεψαν 50 ευρώ το στρέμμα μόνο για ψεκασμούς. Ανάλογη στάση κρατάει το Υπουργείο και στο πρόβλημα της προσβολής από περονόσπορο που σημειωτέον οι ζημιές ξεπερνούν και το 50%.
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το πράσινο σκουλήκι εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, με προοπτική να μη δοθεί για την φετινή ζημιά ούτε ένα ευρώ.

Βαμβακοπαραγωγοί και Αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου απέναντι στους πληγέντες αγρότες, για δίκαιη αποζημίωση που θα αποπληρώνει το χαμένο εισόδημα προκειμένου να συνεχιστεί η αγροτική δραστηριότητα.

Οι βουλευτής
Αντώνης Σκυλλάκος