«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αποχέτευση Παρατριχώνιων οικισμών

Της Τριχωνίδας η ομορφιά!
Το Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008, στις 12 το μεσημέρι, διεξήχθη συγκέντρωση τύπου του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα «Δημόσιος απολογισμός 2007-2008»

Τότε ανακίνησα με ερώτησή μου, για μια ακόμα φορά και το θέμα της αποχέτευσης στους Παρατριχώνιους δήμους, πέρασαν τρία χρόνια από τότε και σήμερα ανακοινώθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ των συγκεκριμένων έργων!
 Δέκα εφτά χρόνια πίσω... στις 4 Οκτώβρη 1994 η τότε Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα Βασιλική Μόσιαλου διοργάνωσε συγκέντρωση τύπου στο Μεσολόγγι. Στην ομιλία της, όσο και στο  έντυπο που μας ενεχείρησε, με τίτλο «ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» έγινε αναφορά τόσο στον βιολογικό καθαρισμό του Αγρινίου, όσο και στα έργα προστασίας λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας …προϋπολογισμού 1 δις!
Η έναρξη των έργων προστασίας των λιμνών καθυστέρησε λίγο …δέκα εφτά χρόνια!!
Ας ελπίσουμε ότι δεν θ’ απαιτηθούν άλλα δέκα εφτά… για ν’ αποπερατωθούν!!!
Από τότε έγιναν κάποιες «επεμβάσεις» ειδικά στην παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας,  για όποιους άλλους «σκοπούς», τα έργα όμως προστασίας εκλείπουν!
Απόσπασμα από το έντυπο που μας ενεχείρησε η κα Β. Μόσιαλου

Εδώ και μια δεκαπενταετία πίσω, τότε που  εγκρίθηκε και κατασκευάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός Αγρινίου ο σχεδιασμός προέβλεπε και την κατασκευή κεντρικού Αγωγού απ’ την βόρια πλευρά της Τριχωνίδας. Δεν κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε τούτη τη φορά η κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων όλων των οικισμών, όσο και οι κεντρικοί συλλεκτήριοι αγωγοί, που θα καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου, να κατασκευαστούν.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»!  
Αυτό το έργο είναι χρόνια καθολική απαίτηση των κατοίκων και ζωτικής σημασίας για την περιοχή.  

«Στην τότε εκδήλωση, τον Δεκέμβρη του 2008, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Π. Μοσχολιός, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Οι δικές μας ερωτήσεις:
Ερώτηση (Δ. Ντόκας): κ. Δήμαρχε αναφερθήκατε στην ανάγκη κατασκευής νέου αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι στο Αγρίνιο για περισσότερο νερό, υπάρχει άμεσο πρόβλημα υδροδότησης; 
Ακόμα μία δεύτερη ερώτηση: Αναφερθήκατε επίσης, στην επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, όλοι γνωρίζουμε, πως ένα απ’ τα επιχειρήματά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έγκριση και την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, ήταν η προστασία της λίμνης Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας. Η μελέτη περιλάμβανε και τους παραλίμνιους συλλεκτήριους αγωγούς, υπάρχει συνεργασία με τους Παρατριχώνιους δήμους για το θέμα της κατασκευής τους και αν ναι, που βρίσκεται;

Απάντηση (Π. Μοσχολιός): Σε μια πόλη, όπως είναι το Αγρίνιο, που ο πληθυσμός της ολοένα αυξάνεται, υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες ύδρευσης, εξ’ άλλου ο αγωγός που υπάρχει τροφοδοτεί και τους υπόλοιπους δήμους. Έντονο το πρόβλημα των πιέσεων που παρουσιάζονται στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Αγρινίου. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζονται τρεις νέες δεξαμενές, συνολικού όγκου 3.000μ3 καθώς επίσης, οι αγωγοί τροφοδοσίας αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Αυτή η αναδιάταξη θα αντιμετωπίσει το γνωστό πρόβλημα μειωμένης πίεσης, που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
Επίσης είναι σε διαδικασία δημοπράτησης η μελέτη για τη Β΄ φάση του βιολογικού καθαρισμού. Όσον αφορά τους συλλεκτήριους αγωγούς, πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία με τους Παρατριχώνιους δήμους, γιατί δεν έχει κανένα νόημα, να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός δυναμικότητας 120.000 κατοίκων και να μην υπάρχουν συλλεκτήριοι αγωγοί.»
  Ολόκληρη η ανάρτηση εδώ: Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- Σ. ΤΥΠΟΥ (Δημόσιος Απολογισμός 2007-8)

 

Απόβλητα που χύνονται στην Τριχωνίδα
Αμπάρια Παναιτωλίου.
 Ευελπιστώ ότι η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, αυτή τη φορά θα ολοκληρωθεί και θ’ αποδοθεί στη χρήση των κατοίκων των Παρατριχώνιων οικισμών.
Δεν είναι μόνο τα πολλαπλά οφέλη που θα προέλθουν απ’ την λειτουργία του σχετικά με την εξυπηρέτηση των δημοτών, είναι και η προστασία των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, είναι ακόμη και η αξιοποίησή του για παράπλευρες δράσεις ανάπτυξης.

Απ’ τη σημερινή αυτή είδηση, αισθάνθηκα διπλά ικανοποιημένος. Πρώτα -πρώτα γιατί είμαι κάτοικος της παραλίμνιας περιοχής της Τριχωνίδας και δεύτερο γιατί πάλεψα κι εγώ για αυτό το έργο, μ’ όσες δυνάμεις είχα μέσα από διάφορα ενημερωτικά μετερίζια, για την υλοποίησή του.

Δημήτρης Ντόκας