«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Καινούργιο Τριχωνίδας Αγροτική Συγκέντρωση του ΚΚΕ

Αγροτική Συγκέντρωση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Καινούργιο Τριχωνίδας.
Στις 7:30 το απόγευμα στο καφενείο του κ. Ψιλού.
  Με θέμα:    
• το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
• οι  θέσεις και η πρόταση του ΚΚΕ για το συνδικαλιστικό και αγροτικό κίνημα.
Μίλησε ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης που ανάμεσα στ’ άλλα είπε:
«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει το λαό για την καταιγίδα που έρχεται»
Υπενθύμισε, αρχίζοντας την ομιλία του, για να συνεχίσει αναφερόμενος στην καπιταλιστική πολιτική και στα αποτελέσματά της.
«Υπάρχει συσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια κι απ’ την άλλη εξανεμίζεται η αγοραστική ικανότητα του λαού».
Σχετικά με τη θέση του κόμματός του για το χρέος διευκρίνισε ότι:
«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος! Γιατί το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Το δημιούργησε η κερδοφορία του κεφαλαίου»!
Για να συνεχίσει: «Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στον μεσαίωνα. Υπάρχει τρομοκρατία που πατάει πάνω στις ανάγκες του λαού, που οι ίδιοι του έχουν δημιουργήσει.
Τι λέει το ΚΚΕ για την φοροεπιδρομή; Ταξικά και οργανωμένα ν’ αντισταθούμε, δεν είναι ότι και δεν έχουμε αλλά συνειδητά επιλέγουμε να μην πληρώσουμε.»
Ακόμα ανέφερε πως: «Η τρόικα είναι σαν μπαμπούλας, πάνω απ’ τα κεφάλια του λαού, για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Σήμερα υπάρχουν προοπτικές να υπάρξει αντίσταση απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική, να υπάρχει επαγρύπνηση και αντεπίθεση.
Πρέπει οργανωμένα η απάντηση να είναι καταλυτική με τη συμμετοχή του λαού στην απεργία στις 19 Οκτώβρη»...
Εμπεριστατωμένη αναφορά και ανάλυση, έκανε πάνω στα αγροτικά θέματα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχτεί η αγροτική οικονομία της χώρας. Την δεκαετία του ’80 η Ελλάδα ήταν πλεονασματική σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σήμερα είναι ελλειμματική. Υπάρχει έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο.
Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα στην Αιτωλ/νία ακαλλιέργητα και απ’ την άλλη πλευρά ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, για παραχώρηση καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες.
Στη γεωργία έχουμε τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού με υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά να κάνουμε και εξαγωγές».
Εκτός απ’ τις άλλες μορφές παραγωγής και στις προϋποθέσεις που υπάρχουν να γίνουν συμφέρουσες αναφέρθηκε και στις εξευτελιστικές τιμές πώλησης της ελιάς απ’ τους παραγωγούς, φέρνοντας για παράδειγμα τις τιμές της βρώσιμης ελιάς Αγρινίου αναρωτήθηκε: «Είναι τιμές αυτές να πωλούνται 0,90 ευρώ το κιλό τα 100 τεμάχια;»
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι τιμές της ελιάς υπολογίζονται ανάλογα με τα τεμάχια που περιέχει το κιλό. Τα 100 τεμάχια είναι οι χοντρότερες ελιές της παραγωγής και κατά συνέπεια έχουν την μεγαλύτερη τιμή. Η διακύμανση τιμής είναι προς τα  κάτω, όσο περισσότερα κομμάτια στο κιλό τόσο μικρότερες και οι τιμές. Ο μέσος όρος της τιμής πώλησης της πράσινης ελιάς από τους παραγωγούς, που άρχισε η συγκομιδή της, δεν ξεπερνά το μισό ευρώ!
Ο κ. Ν. Μωραΐτης τόνισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει: «Αξιοποίηση στις παραγωγικές δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα, έμψυχο δυναμικό, υποδομή…κ.α.
Πρέπει να υπάρξει αγροτικός φορέας που θα παρεμβαίνει στο κόστος παραγωγής.»
Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Ο πρωτογενής τομέας θα δίνει πρώτη ύλη στη βιομηχανία, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας. Συγχρόνως πρέπει να υπάρχουν παράλληλες προϋποθέσεις, για τον λαό Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός…»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον φυσικό πλούτο της χώρας: «Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο πετρέλαια, ορυκτός πλούτος…που πρέπει ν’ αξιοποιηθούν για όφελος του λαού. Υπάρχει ακόμα και έμψυχο δυναμικό-έμπειρο εργατικό δυναμικό.»
Για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο και τον αγροτοσυνδικαλισμό είπε:
«Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η αγροτική παραγωγή να περιέλθει σε λίγα χέρια (Συνεταιρισμοί μεγαλοαγροτών). Κατάργηση Συνεταιρισμών και Ενώσεων και δημιουργία περίπου 300 μεγαλοσυνεταιρισμών.»
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των υπαρχόντων αγροτικών συνεταιρισμών, που σήμερα υπολειτουργούν. Τόνισε με έμφαση ότι: «θα υπάρξουν φαγοπότια σ’ ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών! Θέλουν να τα πάρει προίκα η ΑΤΕ και μετά να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες!! Καθαρός ο στόχος να πεταχτούν έξω οι μικροαγρότες!!!»
Καθαρός ο στόχος να πεταχτούν έξω οι μικροαγρότες. Επιδιώκουν να υπάρχει ένας Αγροτικός Σύλλογος σε επίπεδο Καλλικρατικού δήμου.
Αντιπαλεύουμε το νομοσχέδιο σ’ όλα τα άρθρα, στόχος αυτού του νομοσχεδίου το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αναγνωρίζουμε τους συλλόγους που υπηρετούν τα συμφέροντα των αγροτών. Θα παλέψουμε να ενισχύσουμε αυτούς τους συλλόγους.»
Έκλεισε την ομιλία του με την προτροπή και με το κάλεσμα:
«Δεν υπάρχουν περιθώρια να περιμένουμε άλλο παλλαϊκός ξεσηκωμός στις 19 του Οκτώβρη!
Καλούμε την μικρομεσαία αγροτιά να ενώσει τις δυνάμεις της με τ’ άλλα Λαϊκά εργατικά στρώματα, να δυναμώσει το ΚΚΕ …στο δρόμο για τη Λαϊκή εξουσία».

Δημήτρης Ντόκας