«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ομιλία του κ. Π. Κουρουμπλή στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης

O Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν μιλούμε πλέον για φτώχεια αλλά για ακραία φτώχεια, κατάσταση την οποία εύκολα  διαπιστώνει  κανείς εάν επισκεφθεί τους χώρους όπου δίδονται συσσίτια. Εκεί θα δει τι συντελείται στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, οδηγώντας τον κόσμο στην απελπισία και στην απόγνωση, τονίζοντας δε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου, στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών, γεγονός το οποίο συνδέεται με την κρίση που βιώνει η χώρα μας...
 
Επεσήμανε πως πρώτιστη και κυρίαρχη εθνική υποχρέωση του σημερινού πολιτικού συστήματος είναι να βγάλει ολόκληρη και όρθια την ελληνική κοινωνία από αυτή την κρίση, ενώ επίσης θα πρέπει να επεξεργαστούμε μικρά κοινωνικά δίκτυα παρέμβασης δια των δήμων και να στηρίξουμε όλους εκείνους που βιώνουν το μαρτύριο της εξαθλίωσης. Μιλώντας για τον  τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, ανεφέρθη και στον τομέα της Παιδείας. Συγκεκριμένα τόνισε πως το άρθρο 7 του νόμου 1566/ 1985, προέβλεπε την επιστροφή των σχολικών βιβλίων από τους μαθητές με το πέρας της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν από τους επόμενους, ενώ  σε περίπτωση μη επιστροφής αυτών έπρεπε πληρωθεί το αντίτιμο της αξίας τους. Ανέφερε πως η Γερμανία χρησιμοποιεί τα ίδια βιβλία για έξι χρόνια ενώ στη χώρα μας κάθε χρόνο ξοδεύουμε χρήματα για την αγορά νέων βιβλίων, από το οποίο διαφαίνεται η έλλειψη νοικοκυριού και σεβασμού, που λείπει από την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Απευθυνόμενος στον παριστάμενο κ. Υπουργό, τόνισε ότι διαφωνεί με τη λογική της εργασιακής εφεδρείας, χωρίς να έχει προηγουμένως γίνει σοβαρή μελέτη για τη μετάταξη υπαλλήλων σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη προσωπικού. Ως παράδειγμα έφερε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, λέγοντας πως ο εν λόγω οργανισμός είχε  240 υπαλλήλους, από τους οποίους 60 άτομα συνταξιοδοτήθηκαν και τώρα με την γραμμική  εργασιακή εφεδρεία επρόκειτο να αποχωρήσουν άλλα  20 – 30 άτομα. Τόνισε πως φορείς όπως ο ΕΟΦ, έπρεπε να στηριχθεί ακόμη και με προσλήψεις, διότι  είναι ένας παραγωγικός οργανισμός και μπορεί  να επιτελέσει άμεσο ρόλο σε ζητήματα της ανάπτυξης, στηρίζοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία με απώτερο σκοπό τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στον τρόπο υποβάθμισης των αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνοντας ότι είναι ένας χρήσιμος θεσμός για την αναβάθμιση του «άρρωστου» τομέα της δημόσιας διοίκησης, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει το ζήτημα.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την Κυβέρνηση προτού οδηγήσει δημοσίους υπαλλήλους στην  εργασιακή εφεδρεία να εξετάσει τις εκατοντάδες προσλήψεις, που έγιναν με περίεργο τρόπο την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του Ερρίκος Ντυνάν και εν συνεχεία μετατάχθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, όπως επίσης τις περιπτώσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για διαφθορά και άλλα πειθαρχικά αδικήματα.  
Όσον αφορά το θέμα της φορολογίας επεσήμανε πως η Κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων μετέφεραν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς επίσης ποιος θα είναι ο φόρος διακράτησης  σε  ελληνικές καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας δεδομένου ότι Γερμανία και η Αγγλία το έχουν ήδη πράξει.
Σχετικά με την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, ανέφερε πως η Κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει την οικονομία από τα ολιγοπώλια και όχι να οδηγεί και άλλους κλάδους στην κατεύθυνση αυτή, ενώ ζήτησε να δει με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων, Τριτέκνων και των Προσώπων με αναπηρία.    
Ο κ. Κουρουμπλής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως ενώ η Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε ένα νομικό πολιτισμό που έχει να κάνει με την εταιρική σχέση και την αλληλεγγύη, δυστυχώς φαίνεται να παραβιάζει  κάθε έννοια σεβασμού του ελληνικού λαού και των δικαιωμάτων της Ελλάδος. Πραγματικά αναγνωρίζει κανείς ότι χρωστάμε, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι από την ίδρυση του ελληνικού κράτους είμαστε η μόνη χώρα που δεν μας έχει χαριστεί ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ. Θα τα πληρώσουμε, αλλά δεν είναι τρόπος αυτός με την οποίο μεταχειρίζονται την Ελλάδα. Αυτοί που οφείλουν  να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό όραμα το προσβάλλουν και εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή αδύναμοι να προβάλλουμε ακόμη και τα νομικά δικαιώματά μας.
 Δεν μπορεί να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

 Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Πολιτικό Γραφείο
Ανεξάρτητου Βουλευτή Αιτ/νίας
Παναγιώτη Κουρουμπλή