«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης:«Με το Πολυνομοσχέδιο δεν επιτυγχάνεται ούτε μικρότερο, ούτε καλύτερο κράτος.»

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αναφέρθηκε στα θέματα του Μισθολογίου, Βαθμολογίου, της Εργασιακής Εφεδρείας αλλά και των εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνονται, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Αναφέρθηκε στη δύσκολη Οικονομική, Κοινωνική και Πολιτική συγκυρία, την περίοδο έκτακτης ανάγκης την οποία διανύουμε και τις σοβαρές αλλαγές και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο Τομέα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας χαμένο έδαφος δεκαετιών...
Πρότεινε, πέραν από τη γιγάντια δημοσιονομική προσαρμογή που γίνεται, να προχωρήσει γρήγορα η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου αυτή να γίνει:

•    Τεχνολογικά Εκσυγχρονισμένη
•    Ηλεκτρονικά Αναβαθμισμένη
•    Αξιοκρατικά Στελεχωμένη
•    και αποτελεσματική στη λειτουργία της.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο που χρησιμοποίησε τη Δημόσια Διοίκηση κατά τον χρόνο διακυβέρνησης της στο πλαίσιο της «Επανίδρυσης του Κράτους», με ευνοιοκρατία, ημετερισμό, αναξιοκρατία και κομματισμό, αλλά και στον τρόπο στελέχωσης μέσω του προγράμματος STAGE, καθώς και με τη γαλάζια συνέντευξη και παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ, όπως στην περίπτωση της «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε».
Ο Βουλευτής διερωτήθηκε σε ποιο βαθμό το Νομοσχέδιο απαντάει στο ερώτημα για καλύτερο και μικρότερο κράτος. Τόνισε ότι ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο όπως είναι Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Άμυνα και Ασφάλεια, αλλά και εργαλείο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Τέλος ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης κατέθεσε συγκεκριμένες τροπολογίες για την επίλυση πολλών και σοβαρών προβλημάτων. Συγκεκριμένα πρότεινε το σκληρό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας να μην περιλάβει κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως ΑΜΕΑ, Πολυτέκνους, Μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με άνεργο μέλος κ.λ.π. αλλά και όσους προέρχονται από τις μεταφορές (π.χ. ΟΣΕ-ΕΘΕΛ-ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ κ.λ.π.), δηλαδή από εταιρείες που ήδη βρίσκονται σε εξυγίανση.
Επίσης με τροπολογία του Βουλευτή προτάθηκε η αντιμετώπιση του προβλήματος όσων έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο για απόκτηση Α’ κατοικίας, τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και από τα άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα, με τουλάχιστον διετή αναστολή καταβολής των δόσεων και με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου για μια πενταετία χωρίς αύξηση των επιτοκίων.
Επιπλέον πρότεινε με τροπολογία να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίαιης μείωσης των αποδοχών υπαλλήλων (όπου σε αρκετές περιπτώσεις μειώνονται στο μισό οι αποδοχές τους). Προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να προγραμματίσουν τις ανάγκες και να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους η τροπολογία προέβλεπε οι μειώσεις στις αποδοχές τους να γίνουν τμηματικά από 1/11/2011 σε τρεις (3) ετήσιες δόσεις.