«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Απόσπασμα από την Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ στον Γιώργο Παπαδάκη

-    Μαριάνα Πυργιώτη: κ. Πρόεδρε επειδή θα γίνουν εκλογές …… κι επειδή μιλήσατε πιο πριν για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, αυτό το οποίο βλέπουμε δημοσκοπικά είναι μια κάθετη άνοδο του μετριοπαθούς για πολύ κόσμο Φώτη Κουβέλη, ήθελα να σας ρωτήσω για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για μια συνεργασία με ένα κόμμα το οποίο δείχνει μια τρομακτική δυναμική αντίστοιχα και τι σκοπεύετε να κάνετε. Διότι το να μένετε πολυδιασπασμένοι σε όλα τα επίπεδα δε νομίζω ότι δίνει την αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι η Αριστερά θέλει να είναι, αν θέλετε, το αντίβαρο στις δυνάμεις τις οποίες προαναφέρατε.
Έχετε δίκιο που θέτετε αυτό το ερώτημα. Γιατί δεν αρκεί να πεις πως θα βγούμε από την κρίση, αλλά να πεις και  με ποιους. Γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα, είναι προφανές ότι καμία πολιτική δύναμη από μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται πανεθνική συσπείρωση σε ένα ευρύ μέτωπο υπεράσπισης της κοινωνίας, υπεράσπισης των πατριωτικών συμφερόντων. Γιατί το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο από δυνάμεις της αριστεράς. Η πρώτη απεύθυνση που κάναμε ήταν  προς τις πολιτικές δυνάμεις που καταγράφονται στο χώρο της αριστεράς. Και σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν και η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά και η ηγεσία αυτού του νέου μορφώματος, της ΔΗΜΑΡ, του κ. Κουβέλη, να θεωρούν ως πρώτο συμφέρον να έχουν περισσότερες έδρες και να αυξήσουν τα ποσοστά τους και δευτερεύον το αν θα σωθεί ή όχι η χώρα...

Η κα Παπαρήγα ξέρετε τι μας λέει και απαντώντας αρνητικά στην πρότασή μας για να πάμε σε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο, συμφωνώντας σε κάποια μείζονα ζητήματα, τέσσερις – πέντε άξονες, το να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου, να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση βγαίνοντας από το μνημόνιο, αυτά τα οποία συμφωνούμε;  Μας λέει ότι είμαστε πολύ  φιλο-ευρωπαϊστές γι’ αυτό δεν έρχεται μαζί μας.
Ο κ. Κουβέλης μας λέει ότι είμαστε πολύ αντι-ευρωπαϊστές.
Λοιπόν, το ποιος έχει δίκιο το αφήνω στην κρίση σας. Όμως, θα σας έλεγα ότι και οι δύο χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την Ευρώπη, προκειμένου να μην απαντήσουν στην ενωτική μας πρόταση, βλέποντας τα μικροκομματικά πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.
Θα σας πω, όμως, κάτι πολύ σημαντικό. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Και την κα Παπαρήγα, η οποία λέει ότι η αριστερά, αν κυβερνήσει, δεν θα σώσει τη χώρα. Τότε γιατί να κατεβαίνει ο ΚΚΕ και να διεκδικεί την ψήφο του λαού, άμα δεν θα σώσει τη χώρα αν κυβερνήσει; Και τον κ.Κουβέλη, ο οποίος 36 χρόνια ήταν στο χώρο -και ήταν ένα σημαντικό στέλεχος- βρέθηκε και αγωνίστηκε στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και σήμερα λέει «δεν μπορώ να κάτσω στην ίδια καρέκλα με τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους μου, αλλά μπορώ να κάθομαι στη διπλανή θέση με τον κ.Σημίτη και να διεκδικώ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές». Με ποιο ΠΑΣΟΚ; Με αυτό το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα καταρρέει και έχει τεράστια ευθύνη για τη διάλυση της χώρας και που τα στελέχη του φεύγουν από εκεί για να έρθουν να συναντήσουν την αριστερά;
Χθες ήμουν τον κ. Κουρουπλή στη Λάρισα, τη Δευτέρα είμαι με τον Αλέξη Μητρόπουλο και τον Γιάννη Μπανιά σε μεγάλη συγκέντρωση στο Περιστέρι. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τώρα οι άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται ΠΑΣΟΚ, αλλά πιστοί στις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά τους, έρχονται να συναντήσουν την Αριστερά. Δεν φεύγει η Αριστερά να πάει να συναντήσει τον εκσυγχρονισμό και τον κ. Σημίτη.
Όλοι, λοιπόν, θα κριθούμε. Κι εμείς επαναλαμβάνουμε η θέση όλων, και του κ. Κουβέλη και της κας Παπαρήγα αλλά και όλων εκείνων που βάζουν πρώτιστο το καθήκον να σώσουμε την κοινωνία και την πατρίδα από αυτή τη συμφορά, είναι να κάνουμε μια μεγάλη συμμαχία και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, όχι για να πάρουμε θέσεις εμείς, αλλά για να αποτρέψουμε τη λαίλαπα που έρχεται.