«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εκπαιδευτική διημερίδα στο Μεσολόγγι


Η διημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα
 του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
Η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκπαιδευτική διημερίδα την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, στο Μεσολόγγι, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Ανοικτό Κέντρο Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
Θέμα της διημερίδας θα είναι:
“Πρόληψη της Βίας στο Σχολείο: Η Διαμεσολάβηση των Συνομηλίκων”.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικές εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και διάλογο στην ολομέλεια των συμμετεχόντων.
Εισηγητές θα είναι:
·               Ο κ. Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
·               Η κ. Αγγελική Γιαννάτου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου....

·               Ο κ. Θοδωρής Θάνος, Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
·               Ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, Δικηγόρος - Εγκληματολόγος, υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών / υπότροφος “Ηράκλειτος 2”.
Τα Βιωματικά Εργαστήρια θα συντονίσουν η κ. Γιαννάτου και ο κ. Θάνος.
Την επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο κ. Γεράσιμος Ρεπάσος, άμισθος σύμβουλος της Α᾽ ΕΛΜΕ για θέματα Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας.
Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι η εκπαίδευση εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας. Επιπλέον, σε συνεργασία και με το τμήμα Προαιρετικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης ΔΕ Αιτωλοακαρνανίας, δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης προγραμμάτων πρόληψης της βίας κατά την επόμενη σχολική χρονιά, με εφαρμογή της διαμεσολάβησης των συνομηλίκων.
Ειδικά για τα βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 40 και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας δήλωσης συμμετοχής. Στα θεωρητικά μέρη (Παρασκευή και Σάββατο στην ανοιχτή συζήτηση) δεν υπάρχει περιορισμός στις συμμετοχές.
Ο τόπος διεξαγωγής της Διημερίδας, θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων συμμετοχής, γιατί θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Η συμμετοχή των εκπαιδευομένων είναι δωρεάν, αφού τα έξοδα καλύπτουν η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Δηλώσεις συμμετοχής
Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Α’ ΕΛΜΕ: 1elme.ait@gmail.com ή εναλλακτικά επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ κ. Κώστα Κατσαρό (τηλ: 6972 609767, e-mail: kkatsaros74@gmail.com) ή τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Κούστα (τηλ: 6945 377725, e-mail: kkoustas@freemail.gr ) δηλώνοντας όνομα και επίθετο, σχολείο, προσωπικό τηλέφωνο και (ή) e-mail.
Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τι είναι η διαμεσολάβηση
Η διαμεσολάβηση είναι πρόγραμμα και διαδικασία όπου μαθητές της ίδιας ηλικίας διευκολύνουν την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ δύο ατόμων ή ομάδων. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αλλαγή του τρόπου που οι μαθητές κατανοούν και επιλύουν τις συγκρούσεις όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στη ζωή τους. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους, της δυνατότητας να ακούνε και να ασκούν την κριτική τους σκέψη, και την εδραίωση του σχολείου ως χώρου μαθήσεως καθώς και τη μείωση των πειθαρχικών  ενεργειών και των καβγάδων.
Μία διαμεσολάβηση δεν είναι δικαστήριο, αλλά μία εξεύρεση λύσης με τη βοήθεια ενός ουδέτερου προσώπου, το οποίο διευθύνει μία συζήτηση στην οποία τα δύο μέρη λαμβάνουν οικειοθελώς μέρος. Οι εμπλεκόμενοι σε μια φιλονικία μπορούν να απευθύνονται από μόνοι τους στους μεσολαβητές ή να σταλούν από τους καθηγητές ή τους συμμαθητές τους ή να κληθούν από τους ίδιους τους μεσολαβητές. Η ίδια η διαμεσολάβηση λαμβάνει χώρα στο δωμάτιο των μεσολαβητών.
Οι συνομήλικοι μεσολαβητές δεν αποφασίζουν, αλλά εργάζονται προς μία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα. Δοκιμάζουν να φέρουν τις δύο πλευρές σ΄ ένα τραπέζι και να αποσοβήσουν την κλιμάκωση.  Προκειμένου να διευθετούν μια διαφορά, πρέπει οι μεσολαβητές να προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. Όταν όμως δεν μπορούν  να καταφέρουν τίποτε, τότε πρέπει να εγκαταλείπουν το περιστατικό έτσι ώστε για παράδειγμα ο διδάσκων να παίρνει πειθαρχικά μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης υπάρχουν κανόνες οι οποίοι τηρούνται από τους μεσολαβητές. Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:
·               Ο καθένας μπορεί να δικαιολογηθεί.
·               Σεβόμαστε τους διαφορετικούς.
·               Παραδεχόμαστε αυτά που έχουν ειπωθεί.
·               Αυτά που έχουν ακουστεί μένουν μέσα στην ομάδα
·               Μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του
·               Σεβόμαστε ο ένας τον άλλο
·               Τηρούμε τους κανόνες και τις προθεσμίες
Το πλεονέκτημα της μεσολάβησης είναι ότι δεν υπάρχουν ηττημένοι, ενώ με την αποχή από την τιμωρία αποφεύγονται νέες συγκρούσεις. Οι μαθητές μαθαίνουν να αναζητούν περισσότερο τις ευθύνες στον εαυτό τους. Έτσι μπορούν να αυξάνουν την υπευθυνότητά τους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Ιουνίου 2012
Α´ Μέρος
16.30-17.00     Προσέλευση, Εγγραφές.
17.00-17.15     Έναρξη, χαιρετισμοί.
17.15-17.45     Θοδωρής Θάνος: “Η διαμεσολάβηση στο σχολείο και την κοινωνία”
17.45-18.15     Αγγελική Γιαννάτου, Μαρία Αθανασοπούλου: “Η Εφαρμογή του Προγράμματος της Διαμεσολάβησης στο 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου”
18.15-18.30     Διάλειμμα
18.30-20.00     Βιωματικό εργαστήριο
                            Συντονισμός: Αγγελική Γιαννάτου, Θοδωρής Θάνος
20.00-20.15     Διάλειμμα

Β´ Μέρος, με ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών
20.15-21.45: “Η Διαμεσολάβηση στο Σχολείο και την Κοινωνία”. Στρογγυλό Τραπέζι, με συμμετοχή όλων των εισηγητών, συζήτηση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Ιουνίου 2012
09.00-09.30     Υποδοχή
09.30-11.00     Γιώργος Μόσχος: “Η Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας μεταξύ μαθητών στο Σχολείο: Διαπιστώσεις και Προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού”
                            Φώτης Σπυρόπουλος: “Πολιτικές Ευρωπαϊκών Χωρών για την Αντιμετώπιση της Βίας στο Σχολείο: Εφαρμογή τους στην Ελληνική πραγματικότητα”
11.00-11.15     Διάλειμμα
11.15-12.45     Βιωματικό εργαστήριο
                            Συντονισμός: Αγγελική Γιαννάτου, Θοδωρής Θάνος
12.45-13.00     Διάλειμμα
13.00-14.00     Συζήτηση: Εφαρμογές της διαμεσολάβησης στο σχολείο και την κοινωνία.
                            Συντονισμός: Γεράσιμος Ρεπάσος.


Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε.


 

      O Πρόεδρος                                                                                   Ο Γραμματέας

           Κατσαρός Κώστας                                                                             Κούστας Κώστας