«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δήλωση της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Τριανταφύλλου για την παράδοση της ΑΤΕ-Bank στην Μαφία των κερδοσκόπων


Το ξεπούλημα της ΑΤΕ είναι πια γεγονός κι όμως τον Ιούνιο ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωνε από το Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη «για εμάς η Αγροτική Τράπεζα είναι δημόσιος τραπεζικός  πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση». Τι άλλαξε αυτό τον ενάμισι μήνα και η ΑΤΕ παραχωρήθηκε στην τράπεζα Πειραιώς; Άλλαξαν προφανώς οι ορέξεις της Τρόικας που αποφάσισε να ξεκοκαλίσει την ΑΤΕ, να αφαιρέσει από τιν Ελληνικό λαό ένα βασικό χρηματοπιστωτικό εργαλείο το τελευταίο  υπο τον βασικό έλεγχο του δημοσίου που θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην πορεία για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας , την ανάπτυξη αγροτικής οικονομίας και στη στήριξη των αγροτών που βρίσκονται  σε απελπιστική κατάσταση....

Η ΑΤΕ διασπάτε σε καλή και κακή. Η καλή ΑΤΕ μεταβιβάζεται σε ιδιωτική τράπεζα την Πειραιώς,  που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια χάρη στη στήριξη του δημοσίου από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) . Τι άραγε εμποδίζει και τη χρηματοδότηση της ΑΤΕ από το Τ.Χ.Σ.; Μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της.   
Να θυμίσουμε ότι το 2011 η ΑΤΕ ήτα ν κερδοφόρα και συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής  ομολόγων PSI έχοντας ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι οι ζημιές θα αναπληρώνονταν από το Τ.Χ.Σ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) . Η τράπεζα κατέχει πάνω  από το 70% των συνολικών χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα, ελέγχει το 40% του έγγειου αγροτικού κεφαλαίου με ένα εκτεταμένο δίκτυο ,τεχνογνωσία και θυγατρικές (αγρ. συνεταιριστικές εταιρίες) όπως  η Δωδώνη , η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η ΣΕΚΑΠ).
Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να μεταβιβάζεται το υγειές τμήμα (σύνολό καταθέσεων ,υγιές ενεργητικό ,ΑΤΕ Ασφαλιστική και όλο το δίκτυο) της Α.Τ.Ε. σε   ιδιωτική τράπεζα της οποίας η κεφαλαιακή επάρκεια στηρίζεται από το Τ.Χ.Σ. ενώ οι μη  χρηματοοικονομικές θυγατρικές μεταβιβάζονται στο δημόσιο και ειδικότερα στο  Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας δημοσίου). Πως δηλαδή με τα δικά μας χρήματα μια ιδιωτική τράπεζα αγοράζει μια τράπεζα  που μας ανήκει ;
Όσοι δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για την αφαίρεση ενός ειδικευμένου χρηματοπιστωτικού εργαλείου. Η ΑΤΕ,  θα μπορούσε να  στηρίξει τον αγροτικό τομέα ώστε αυτός να αποτελέσει μαζί με ορισμένους άλλους τομείς της οικονομίας  βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας .
Είναι δυσάρεστη διαπίστωση για την νέα κυβέρνηση  ότι ενώ ο Ελληνικός λαός βιώνει το δράμα  της παραγωγικής ,οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης της χώρας, αυτή να κρίνει πως είναι η ώρα να εξυπηρετήσει  τους «εντιμότατους φίλους» και να στέλνει μήνυμα πλήρους υποταγής στην Τρόικα.
Ο σύριζα πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει αίτημα στον Πρ. της Βουλής και ζητά να προσέλθει για να ενημερώσει το κοινοβούλιο ο Υπ. Οικονομικών. Όμοιο αίτημα κατέθεσαν το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες . Αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ αλλά δεν έχει ζητήσει ακόμη την πρόσκληση του κ. Γιάννη Στουρνάρα με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των 2/5 για να προσκληθεί ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  οργάνωσε συζήτηση την Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 στην αίθουσα γερουσίας. Πήραν μέρος συνδικαλιστικοί φορείς  αγροτών, κτηνοτροφικές  οργανώσεις και εργαζόμενοι της ΑΤΕ. Όλοι διατράνωσαν την απόφαση τους να αντισταθούν και να ματαιώσουν τη σκανδαλώδη μεταβίβαση της ΑΤΕ ,το νέο εθνικό έγκλημα.
Ο νομός μας, κατά κύριο λόγο νομός αγροτικός πλήττεται ιδιαίτερα από αυτή τη ρύθμιση. Ως ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΑΤΕ  και τους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων γιατί πιστεύουμε πως οι αγώνες υποκινούνται από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι από τα κόμματα. Καλούμε όλους τους βουλευτές του νομού που πρόσκεινται στο κυβερνητικό μπλοκ να πάρουν θέση για το εθνικό και οικονομικό έγκλημα ξεπουλήματος της ΑΤΕ.
                                                                            Μαρία Τριανταφύλλου
                                                                Βουλευτής Αιτωλ/νιας  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ