«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πρωτόδικη ποινή σε εκπαιδευτικό για υπεξαίρεση


Αντικείμενο συζήτησης στην τοπική κοινωνία αποτελεί η ποινή που επιβλήθηκε σε γνωστό εκπαιδευτικό για μεγάλη υπεξαίρεση που φέρεται να έλαβε χώρα περισσότερο από 10 χρόνια πριν. Η σοβαρή υπόθεση υπεξαίρεσης εκδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Αγρινίου, με κατηγορούμενο τον εκπαιδευτικό, ο οποίος είναι γνωστός στην περιοχή του Αγρινίου, τόσο για τη συνδικαλιστική του δράση, όσο και για την ενασχόλησή του με τα αυτοδιοικητικά (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2010).
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο αφορά τα έτη 1999 έως 2002, περίοδο κατά την οποία ο εκπαιδευτικός ήταν διευθυντής σε σχολείο της...
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε χωριό του τότε δήμου Θεστιέων.
Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 26 Ιουνίου, διακόπηκε για τις 28 του ίδιου μήνα και ολοκληρώθηκε χθες. Αξίζει να αναφερθεί, ότι είχε ασκηθεί μήνυση από προμηθευτή της τότε σχολικής επιτροπής, ενώ δεν υπήρξε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από τον υπεισελθών δήμο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Συνολικά εξετάστηκαν 21 μάρτυρες κατηγορητηρίου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν μέλη της σχολικής επιτροπής, ο πρώην δήμαρχος, ο τότε πρόεδρος της β΄θμιας εκπαίδευσης, καθώς και 5 μάρτυρες υπεράσπισης κυρίως μέλη της ΟΛΜΕ.
Οι αξιόποινες πράξεις που αποδόθηκαν είναι δύο. Η μεν πρώτη αφορά υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερης μεγάλης αξίας άνω των 75.000 ευρώ με ιδιαίτερα τεχνάσματα, τρόπους και μέσα, η δε δεύτερη για υπεξαίρεση περίπου 12.000 ευρώ από δωρεά ιδιώτη προς τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη, με την άσκηση της έφεσης να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ασκήθηκε έφεση, η εκδοθείσα απόφαση δεν εκτελείται, ωσότου αποφανθεί επί του θέματος τελεσίδικα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η πρόταση του Εισαγγελέα που ήταν καταδικαστική, βασίστηκε στην κρίση του για την αξιοπιστία του κατηγορούμενου και τριών εκ των μαρτύρων.
Σε επικοινωνία του με το agrinionews.gr ο εν λόγω εκπαιδευτικός υπογράμμισε ότι πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση και ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουν κάποιοι καθώς  ήδη έχει ασκηθεί Έφεση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως  «θα νικήσουμε».
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Β’ ΕΛΜΕ, στελέχη του οποίου συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης στον κατηγορούμενο ενώ ενδέχεται να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.