«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Οι Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) μπορούν να πληρώνουν λιγότερες εισφορές!


Οι Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μπορούν με αίτησή τους, να ζητήσουν την υπαγωγή τους μέχρι και σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Για να προβούν στην ρύθμιση αυτή, πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού. Στην αίτηση αναγράφονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου, με αριθμό φορολογικού μητρώου και αριθμό αστυνομικής ταυτότητας. Η διαδικασία είναι ολιγόλεπτη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ αξίζει τον κόπο, αφού σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και ανάλογα με τις εισφορές και την κλάση που βρίσκεται ο κάθε ασφαλισμένος, το επόμενο δίμηνο θα πληρώσει λιγότερο ποσό κατά 100 ευρώ περίπου.

Ζητήσαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, απ’ τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΟΑΕΕ του Αγρινίου τον κ. Χρήστο Πελεκάνο, που με προθυμία και  σαφήνεια μας δήλωσε ότι: Από στιγμή σε στιγμή περιμένουν να φτάσει στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ η «Ερμηνευτική εγκύκλιος της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να εκδώσει ο υπουργός. Στην οποία θα περιγράφεται το πλαίσιο τεχνικό και νομικό που πρέπει να ενεργήσουν τα περιφερειακά τμήματα του ΟΑΕΕ.  Σχετικά με τον νόμο 4075 του Απρίλη του 2012, άρθρο 32, παράγραφος 5 Ορίζεται το δικαίωμα του κάθε ασφαλισμένου να ζητήσει ανακατάταξη μέχρι 2 κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης απ’ την κατηγορία που ευρίσκεται σήμερα.»

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 11 Απρίλη 2012 αρ. φύλλου 89 διαβάζουμε σχετικά:

«5. Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη η στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία...
κλάδου σύνταξης του π.δ. 5/2007 και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31-12-2014 εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης α) δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή η β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι. Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο προς έκδοση και μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορίας την οποία βρισκόταν πριν την αίτηση του πρώτου εδαφίου, στην οποία επανέρχονται υποχρεωτικά από την 1-1-2015 και όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής. Με απόφαση του υπουργού εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Οργανισμού, καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος, τα όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.»  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, έχουν καταθέσει αιτήσεις για την παραπάνω ρύθμιση.

Δημήτρης Ντόκας