«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΔΗΜ. ΑΓΟΡΑ: ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ «ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μπορεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, οι δύο από τις μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας, να μην... κατάφεραν να δημιουργήσουν δημοτική λαϊκή αγορά όπως σχεδιάζαν, αλλά ένας μεσαίος δήμος στα δυτικά ξεκίνησε ήδη να τη λειτουργεί.
Πρόκειται για το Δήμο Αγρινίου ο οποίος ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος κατάφερε να...
βάλει τα γυαλιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή της πόλης, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα λαϊκή αγορά στο Αγρίνιο. Και το έκανε, και λειτούργησε και εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου, με τιμές που φτάνουν ακόμη και μείον 40% σε πολλά προϊόντα σε σχέση με τις άλλες λαϊκές της πόλης (πολλώ δε μάλλον τα σούπερ μάρκετ).
Η αρχή έγινε την Τετάρτη 23 Μαΐου στην οδό Γριμπόβου. Έκτοτε, κάθε Τετάρτη, δεκάδες παραγωγοί (σήμερα ανέρχονται στους 60) πωλούν τα προϊόντα τους και δεκάδες εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να τα προμηθευτούν. Μια πρόχειρη εκτίμηση της δημοτικής Αρχής, στις περίπου επτά εβδομάδες της λειτουργίας της αγοράς, κάνει λόγο για συνολικά 5.500-6.000 πολίτες που έχουν επισκεφθεί και ψωνίσει από τη Δημοτική Αγορά.
Πιστοποίηση από το δήμο
Εκεί, έχουν δικαίωμα να πωλούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου και του νομού Αιτωλοακαρνανίας και έχουν πιστοποιηθεί από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου. Πώς γίνεται αυτό; Ένας παραγωγός κάνει σχετική αίτηση στο δήμο με τα προϊόντα που θέλει να πωλήσει, τον επισκέπτεται ένας γεωπόνος, ελέγχει την ποιότητα του προϊόντος και εάν πραγματικά είναι αυτό που θέλει να διαθέσει, και μόνον τότε του δίδεται το «πράσινο φως» για την «είσοδό» του στη Δημοτική Λαϊκή Αγορά.
«Η νέα αγορά που δημιουργείται είναι ένας θεσμός που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς με τους καταναλωτές με αμοιβαία οφέλη. Με την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Αγρινίου επιδιώκει, αφενός να ενισχύσει το εισόδημα των ντόπιων παραγωγών και αφετέρου να συμβάλλει αποφασιστικά και οργανωμένα στη μείωση των τιμών και κατ' επέκταση στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των νοικοκυριών της περιοχής μας», σημειώνει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός.