«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ του Προέδρου του Δ.Σ.Μ. κ. Γ. Ατσαλάκη

ΤΟ Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!!!
Αφύπνιση και Αγώνας. Να συγκληθεί άμεσα η Σ.Ε. Δήμων και Φορέων. Κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές, ενώπιον των ιστορικών ευθυνών του Λαού μας.

Πριν μια εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά» που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αφορούν άμεσα την Περιφέρειά μας και την περιοχή μας και όλους μας! Υπάρχουν θετικές και αρνητικές πλευρές που...
τις τελευταίες καλούμαστε να αντιπαλαίψουμε και να διορθώσουμε.
Συνοπτική ενημέρωση των αλλαγών που προτείνονται γενικά είναι: 1) Καταργούνται και συγχωνεύονται Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα, Σχολές και Τμήματα. Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής», που θα περιλαμβάνει 5 Α.Ε.Ι. (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παραμείνουν ως έχουν, 2) Αντίστοιχα δημιουργείται ένα μεγάλο Τ.Ε.Ι. που συμπεριλαμβάνει τα Τμήματα των Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και ΑΣΠΑΙΤΕ, 3) Καταργούνται τα Πανεπιστήμια που είχαν μόνο Διοικούσες Επιτροπές, Στερεάς Ελλάδας, Δυτ. Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, 4) Τα Πανεπιστήμια από 26 θα γίνουν 20 και τα 14 Τ.Ε.Ι. γίνονται 12, 5) Καταργούνται τα Τμήματα και δημιουργούνται Σχολές, 6) Μειώνονται κατά 94 τα Τμήματα σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., από 480 σε 386, και τα 20 αφορούν τα Πανεπιστήμια και 74 τα Τ.Ε.Ι. Επίσης τμήματα απορροφώνται και μετονομάζονται, 7) Κατά 15% θα αυξηθούν οι εισακτέοι στα Α.Ε.Ι. και θα μειωθούν κατά 30% στα ΤΕΙ, ήτοι ο αριθμός εισακτέων (2012-2013) στα Α.Ε.Ι. από 33.149 θα αυξηθεί (2013-2014) στους 37.800 και αντίστοιχα από 18.336 θα μειωθούν σε 11.800 και συνολικά οι εισακτέοι από 51.485 σε 49.600, 8) Η βάση του 10 δεν θα συνεχισθεί φέτος και θα επανεξεταστεί του χρόνου, 9) Το νέο διαφορετικό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα βρουν φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ για τις μετακομίσεις σε άλλες πόλεις πρέπει να ετοιμάζονται χιλιάδες φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.
Γενικές παρατηρήσεις στις προτεινόμενες αλλαγές:
Σε ζητήματα αρχών του σχεδίου και ενάντια στην λαϊκίστικη και τοπικιστική μικροπολιτική «κάθε Νομός και Πανεπιστήμιο, κάθε πόλη και Τ.Ε.Ι.» είναι αναγκαίες, λειτουργικές και αποτελεσματικές, οι συγχωνεύσεις και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα στην ανώτατη παιδεία. Παιδεία και γνώση, έρευνα και εφαρμογή είναι η καλύτερη επένδυση ενός λαού στο σήμερα και το αύριο. Και είναι διαφορετικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα που οφείλει να λειτουργεί αποκεντρωτικά και να παρέχονται υπηρεσίες κοντά στους πολίτες. Εκτιμώ ότι ο εξορθολογισμός των ιδρυμάτων μας των παρεχόμενων σπουδών, έρευνας και εργαστηρίων, διδακτικού προσωπικού και λοιπών υποδομών οφείλουν να απαντήσουν στις προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, πρώτα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και του κόσμου, που πρέπει να στελεχώσουν και να οδηγήσουν σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Διαφωνώ σε επιμέρους ζητήματα του προτεινόμενου για διάλογο σχεδίου, σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις που δεν έχουν τα ίδια και αντικειμενικά κριτήρια, όπως την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου (βλέπετε παρακάτω), την αύξηση εισακτέων σε Α.Ε.Ι. και την μείωσή τους κατά 6.536 στα Τ.Ε.Ι., όταν πάσχουμε σε επίπεδο εφαρμογών της θεωρίας και στελέχωσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και δραστηριοτήτων σε αντικείμενα της περιφέρειας. Και η μεγάλη φυγή στο εξωτερικό που αύξησε η οικονομική κρίση, προέρχεται κύρια απ’ τα Α.Ε.Ι., με αποτέλεσμα να χάνεται “ακριβό” κεφάλαιο της επένδυσης, δαπάνες των φορολογουμένων. Ελπίζω στην ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να είναι προσιτή αλλά και ανταγωνιστική στην επερχόμενη “λαίλαπα” της ιδιωτικής.
Ειδικότερα, σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις για τα “καθ’ ημάς”. Στο Αγρίνιο διατηρούνται τα 3 Τμήματα Α.Ε.Ι., με αύξηση αριθμού εισακτέων (+15%), αλλά συγχωνεύονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα). Έτσι, η πολυπόθητη αυτοτέλεια και ύπαρξη Πανεπιστημίου απομακρύνεται. Ας όψονται που δεν ήθελαν τμήματα στο Μεσολόγγι, υπήρχαν υποδομές, θα είχε τουλάχιστον 2 Σχολές, 2 Τμήματα κάθε μία και ύπαρξη Διοίκησης κατά Νομό. Με το παλιό “φλερτ” στα Γιάννενα και πολεμική στην Πάτρα και το Μεσολόγγι το βρήκαν οι αλλαγές “λειψό” και χωρίς εγκαταστάσεις, υποδομές κ.ά. Τουλάχιστον δεν περιορίζεται προς το παρόν, πρέπει να ανησυχεί και να ανησυχούμε και μαζί να αγωνιστούμε για την ύπαρξή του με τη δυσκολία στην ίδια περιφέρεια 2 Α.Ε.Ι. … Θετική η άμεση σύσκεψη στην Αθήνα προ ημερών του Δημάρχου Αγρινίου και αρμοδίων της πανεπιστημιακής κοινότητας με όλους τους Βουλευτές του Νομού μας, για σχεδιασμό δράσης και παρέμβασης.
Για το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, είναι εντελώς διαφορετικοί, ιστορικοί και πραγματικοί, οι λόγοι διατήρησής του. Ξεκάθαρα το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου δεν μετονομάζεται, αλλά ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ με το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά». Δυστυχώς αυτό το απλό και κατανοητό, μερικοί δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν, γιατί δεν αισθάνονται ισχυροί να το αλλάξουν, αλλά μοιραίοι, επιπόλαιοι και επιφανειακοί, επιχαίρουν για την αύξηση τμημάτων και εισακτέων, βομβαρδιζόμενοι απ’ την αρνητική παρουσίασή μας απ’ τα Μ.Μ.Ε. «απόβαση 7.000 σπουδαστών στο Μεσολόγγι!». Μέγα ΣΦΑΛΜΑ, χάνεται το “δέντρο” και μετράνε τα “κλαδιά” που θα είναι έστω προσωρινά, αμφιβάλλω και γι’ αυτό, τα “κλαδιά” του δέντρου του γείτονα (Πάτρα) που θα αποφασίζει και το “κλάδεμά” τους… Οι σπουδαστές θα είναι κλάσμα των δήθεν 7.000, λιγότερο απ’ το μισό, αν ισχύσει με τις κινητοποιήσεις της Πάτρας που την αφορούν κατά τα 4/5 και με τις επερχόμενες “λαίλαπες” της μείωσης κατά 30% των εισακτέων, των μεταγραφών, της «βάσης του 10», των κολλεγίων, ΙΕΚ κ.λπ. Θα σχεδιάζουν και θα αποφασίζουν για την ισχυροποίηση και ανταγωνιστικότητα του εν Πάτραις εδρεύοντος ιδρύματος, πέρα και έξω απ’ εμάς. Το “παιχνίδι” θα χαθεί, το μέλλον τμημάτων και όχι ανεξάρτητου, αυθύπαρκτου, αυτοδιοικούμενου Τ.Ε.Ι., όπως 30 χρόνια υπάρχει και λειτουργεί, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Μας χρυσώνουν το χάπι της κατάργησης! Από τα 14 Τ.Ε.Ι. μόνο 2 καταργούνται, το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και το “ανύπαρκτο” Ιονίων Νήσων και αναβαθμίζεται το μεταγενέστερο της Καλαμάτας και μαζί με την Πάτρα έχουμε 2 Τ.Ε.Ι. στην Πελοπόννησο, όπως και στη Μακεδονία 4 Τ.Ε.Ι.! Μπορούσε στην “απέναντί μας” Πάτρα και επιζητώ τη συνεργασία και προτείνω στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να είναι έδρα Α.Ε.Ι. και το Μεσολόγγι Τ.Ε.Ι., διαφορετικά να είναι ξεχωριστά, χωρίς “ομοσπονδιακού” χαρακτήρα, γιατί πάλι φοβάμαι το μέλλον σ’ αυτό το σχήμα. Διαφορετικά και το προτείνω στη διαβούλευση του σχεδίου «Αθηνά», το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου έδρα του Τ.Ε.Ι. Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως προέβλεψε και σχεδίασε ο Νομοθέτης το 1983 με τον ιδρυτικό νόμο των Τ.Ε.Ι. Πανελλαδικά και πριν 30 χρόνια, πέρα από μεταγενέστερα μικροπολιτικά “φυτρώματα” Τ.Ε.Ι. και Τμημάτων σε πολλές πόλεις.
Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε το σχέδιο με διαβούλευση 45 ημερών και σε ένα μήνα με διορθώσεις που θα γίνουν, ήδη μερικές σε Τμήματα που και εμάς αφορούν προαναγγέλθηκαν, θα παρθούν ιστορικές αποφάσεις. Κανένας εφησυχασμός και ικανοποίηση δεν δικαιολογείται. Οι εκπρόσωποί μας έχουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες, Κυβέρνηση, Κόμματα, Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος, Φορείς και φυσικά η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΑΙ! Άμεση κινητοποίηση (όπως παντού) σχεδιασμό δράσεων και παρεμβάσεων, με τεκμηριωμένες προτάσεις. Έχουμε ισχυρούς και βάσιμους, ιστορικούς και πραγματικούς λόγους και επιχειρήματα, όπως: 1) Αφορά την Ιερή Πόλη του Έθνους και Κιβωτό της Εθνικής Παλιγγενεσίας, παγκόσμιο σύμβολο της Ελευθερίας και κοιτίδα του Πολιτισμού (Δικαιοσύνης και Παιδείας) του Ελληνικού Κράτους. Και τούτο παρατίθεται χωρίς μικροτοπική διάθεση, αλλά απ’ την πρώτιστη ανάγκη εθνικών συμβόλων, αναφοράς, μνήμης και τιμής, που καθορίζουν την ταυτότητα ενός λαού και την διαπαιδαγώγησή του, καθήκον και υποχρέωση των εκάστοτε κυβερνόντων στις παρούσες και μέλλουσες γενιές, 2) Το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, επαναλαμβάνω, συστήθηκε και υπάρχει απ’ τα πρώτα, με τον ιδρυτικό Νόμο του 1983, και αποτέλεσε διαπεριφερειακή έδρα και ειδικότερα της βορειοδυτικής Ελλάδας, με υπαγόμενα σ’ αυτό ιδρύματα στη Στερεά Ελλάδα (Καρπενήσι) που διατηρείται Τ.Ε.Ι. και της Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα), που δημιουργείται. Έτσι το μητρικό και γενεσιουργό Τ.Ε.Ι. αυτών, τώρα καταργείται, συμπεριλαμβανόμενο στα 2 από τα 14 Τ.Ε.Ι., 3) Όταν μάλιστα έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις δεκάδων χιλιάδων τ.μ. στα 800 στρέμματά του, με πληρότητα, σύγχρονες υποδομές, (αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, λέσχη στέγασης και σίτισης, εξοπλισμό κ.λπ.), 4) Έχει αναπτύξει και τρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα με Α.Ε.Ι. (εσωτερικού και εξωτερικού) με το πλεονέκτημα “αδελφοποίησης” λόγω των Φιλελλήνων του Μεσολογγίου σε διεθνή συνεργασία και παρουσία. Πρωτοπορεί στην έρευνα και εφαρμογή καινοτομιών, με ζηλευτά εργαστήρια και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, που επιζητούν την διασύνδεση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Έχει αξιολογηθεί με διεθνή κριτήρια στην 7η θέση κατάταξης, αφήνοντας πίσω του τα μισά απ’ τα διατηρούμενα στο προτεινόμενο σχέδιο, 5) Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ύπαρξη παραγωγικών δυνάμεων και αντιστάθμισμα στέρησης πόρων μας για εθνικούς σκοπούς [υδροδότηση Αθήνας (Εύηνος, Μόρνος), Θεσσαλίας (Αχελώος), εξόρυξη πετρελαίου τώρα κ.ά.] που υφίσταται περισσότερο το Μεσολόγγι, η Ιερή Πόλη των Εθνικών Ποιητών και λογοτεχνών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθιστά πέραν της οφειλόμενης τιμής και διδαχής και χρέος διατήρησης του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Όταν μάλιστα η Πόλη μας (και Ναύπακτος, Αγρίνιο) έχουν τις υποδομές υποδοχής χιλιάδων σπουδαστών ακόμα.
Και άλλα πολλά μπορούμε να προσθέσουμε, για το δίκαιο του αιτήματός μας και την επιβαλλόμενη εθνική αναγκαιότητα να διατηρηθεί το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Ο υπογράφων ήδη έχω επικοινωνήσει με τους Δημάρχους Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. για την ανάγκη κινητοποίησής μας και παρέμβασής μας στα δρώμενα, όπου τα μέγιστα μας αφορούν όλους. Να συγκληθεί άμεσα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δήμων και Φορέων, να κτίσουμε συμμαχίες, να απαιτήσουμε απ’ τους Βουλευτές μας, την ΤΕΔΚ και ΠΕΔ, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Οι αγώνες που δεν έχουν δοθεί, έχουν χαθεί.
Ι.Π. Μεσολογγίου 2/2/2013                               
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Ιδρυτικό μέλος και πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Ε. Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου