«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα το 1944 ιδρύθηκε η (ΠΕΕΑ) η Κυβέρνηση του Βουνού!

 Σαν Σήμερα στις 10 Μάρτη 1944, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ ιδρύθηκε στη Βίνιανη Ευρυτανίας, η Κυβέρνηση του Βουνού η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Σκοπός της ήταν η οργάνωση της Διοίκησης στην «Λεύτερη Ελλάδα»!

 "Το Εθνικό Συμβούλιο (ή Βουλή της Κυβέρνησης του Βουνού) εξελέγη μετά από εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Απριλίου 1944 σ' όλη την Ελλάδα, για την εκλογή εκλεκτόρων και ολοκληρώθηκαν στις 30 Απριλίου με την οριστική ψήφο των εκλεκτόρων για την ανάδειξη 202 Εθνοσυμβούλων. Στις εκλογές συμμετείχαν 1.800.000 πολίτες και άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών και για πρώτη φορά εκλέγονται πέντε Ελληνίδες Βουλετές:

* η Μαρία Σβώλου και
* η Καίτη Νισυρίου - Ζεύγου (ψηφοδέλτιο Αθήνας),
* η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (Πειραιάς),
* η Μάχη Μαυροειδή (Καλαμάτα),
* η Φωτεινή Φιλιππίδη (Λάρισα) και
* η Ευγενία Μαυροσκότη, δασκάλα (Αιτωλοακαρνανία)."

 Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης και ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι: Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, Άγγελος Aγγελόπουλος, Μανόλης Μάντακας, Γιώργης Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξανδρος Σβώλος, μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, Ευριπίδης Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης. Πηγή: Σπύρος Μελετζής, Με τους αντάρτες στα βουνά, Αθήνα 1996

 Ιερωμένοι Εθνοσύμβουλοι της ΠΕΕΑ. Από αριστερά: Κοζάνης Ιωακείμ, Ηλείας Αντώνιος και ο παπα-Στάθης Κτενάς

 
Όρκος της ΠΕΕΑ

"Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μου από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα".


Περισσότερα ΕΔΩ: 

http://el.wikipedia.org 

http://www.hellenica.de 

Η γυναικεία ψήφος έχει τη δική της ιστορία