«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ιερισσού…Λαϊκή Αντίσταση!

  Σκηνές απο την εισβολή των ΜΑΤ , Ιερισσός απόγευμα 07/03/13
*** 
Το τραγούδι της γιαγιάς, Ιερισσός!
*** 
Μαθήτριες προς Πάχτα: Πρέπει να ντρέπεσαι!!

***
«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ»                                                  Αρ. Πρωτοκόλλου 76/08-03-2013

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ                                                  ΠΡΟΣ : Δ/νση Β’θμιας Εκπ/σης
ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                                                   Ν. Χαλκιδικής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιερισσός 8/3/2013

Την Τετάρτη 6/3 οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου διαμαρτυρόμενοι για τις κλήσεις συμμαθητών τους στην αστυνομία για να καταθέσουν για τη γνωστή υπόθεση στις Σκουριές.

Την Πέμπτη 7/3 μετά από συζήτηση του Συλλόγου Διδασκόντων με τους μαθητές, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του σχολείου και οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους. Όμως περίπου στις 10πμ το σχολείο αναστατώθηκε εκ νέου με τη διάδοση της είδησης ότι διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνονται προς την Ιερισσό.

Άμεσα ο διευθυντής και οι καθηγητές σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων πήραν μέτρα προστασίας συγκεντρώνοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του σχολείου και περιφρουρώντας τον προαύλιο χώρο. Την ίδια στιγμή κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, το οποίο γειτνιάζει με το σχολείο μας.

Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών, για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος κάποια από αυτά έπεσαν κοντά στην καγκελόπορτα εντός του προαυλίου χώρου. Σε συνδυασμό με τη φορά του ανέμου και με τη γενικότερη ρίψη δακρυγόνων εκτός σχολείου η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να νιώσουν δυσφορία, δύσπνοια και γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα. Ταυτόχρονα πολλοί μαθητές λόγω της τεταμένης κατάστασης έπαθαν κρίσεις πανικού.

Στο σχολείο προσήλθε ο αγροτικός γιατρός Ιερισσού ,δύο νοσοκόμες, μία ιδιώτης ψυχολόγος και ένας ακόμα ιδιώτης γιατρός. Δόθηκαν πρώτες βοήθειες και χορηγήθηκε οξυγόνο σε μαθητές καθώς και στην καθαρίστρια του σχολείου που παρουσίασαν τα αναπνευστικά προβλήματα και τις κρίσεις πανικού.

Ο διευθυντής προχώρησε σε συνεννόηση με τον επικεφαλής αξιωματικό των ΜΑΤ έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος μπροστά από το σχολείο,  να διευκολυνθεί η πρόσβαση των σχολικών λεωφορείων και οι μαθητές να προωθηθούν με ασφάλεια στα χωριά τους, πράγμα που έγινε περίπου στις 12.30μμ. Οι μαθητές τις Ιερισσού αποχώρησαν συνοδεία των γονέων τους.

Την Παρασκευή 8/3 η πλειοψηφία των μαθητών δεν προσήλθε στο σχολείο με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους λόγω φόβου για τα χθεσινά γεγονότα. Οι υπόλοιποι μαθητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας  προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο του σχολείου.

                                                                                   Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων