«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Επιστολή των φορέων της πόλης του Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα αιτούμαστε να μην υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα καταργηθεί και τα Τμήματά του θα υπαχθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι λόγοι που μας επιβάλλουν τη διατύπωση και την προσυπογραφή του αιτήματός δεν σχετίζονται με...

ρομαντισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς αλλά απορρέουν από ορθή σκέψη που σχετίζεται με την ανάγκη για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή μας. Μια περιοχή κύριε Πρόεδρε που, όπως γνωρίζετε, έχει παραμεληθεί επί δεκαετίες από τον κεντρικό σχεδιασμό. Μια περιοχή που επί δεκαετίες έστελνε μεγάλο μέρος του παραγωγικού της δυναμικού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας προς αναζήτηση εργασίας, στερούμενη τα προοδευτικά της στοιχεία και συμμετέχοντας έτσι στην αναπαραγωγή της δύσμορφης ανάπτυξης τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το σχέδιο «Αθηνά» χαρακτηρίζεται από ανορθολογισμό και δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδρύματος. Τα κριτήρια δεν είναι ξεκάθαρα και δεν προσμετρούνται οι δυναμικές εξέλιξης και τα οικονομικά μεγέθη. Για παράδειγμα, παρουσιάζεται ότι ένα από τα μειονεκτήματα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει την «κρίσιμη» ακαδημαϊκή μάζα ως μικρό πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως πως η συνθήκη αυτή το καθιστά περισσότερο ευέλικτο στη σημερινή συγκυρία με αυξημένες δυναμικές επιβίωσης και περαιτέρω εξέλιξης, καθώς τα λειτουργικά του κόστη διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τα μεγαλύτερα ιδρύματα. Είναι δε γεγονός πως κατά το  σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας του, ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσει τις δομές του φιλοξενώντας ερευνητικά προγράμματα τα οποία επιφέρουν έσοδα και πολλαπλά οφέλη για το ίδρυμα. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας εδρεύει στον ένατο πληθυσμιακά δήμο της χώρας που πληροί τις συνθήκες αστικότητας και υποδομών για να φιλοξενήσει ΑΕΙ με περισσότερα ακόμη τμήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλους δήμους ακόμη και μικρότερου μεγέθους. Και βέβαια τα Τμήματά του διακρίνονται για τον καινοτόμο χαρακτήρα τους με αντικείμενα σύγχρονα που ανταποκρίνονται στις επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας. 

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ως αυτοδύναμο εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτέλεσε επί δεκαετίες βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει ανάγκη τη λειτουργία ενός συγκροτημένου ΑΕΙ στους κόλπους της για πολιτισμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και κατ’ επέκταση αναπτυξιακούς λόγους με όρους πάντα βιωσιμότητας και αειφορίας. Ένα αυτοδύναμο δυναμικό πανεπιστήμιο που θα εξελίσσεται ακολουθώντας το στόχο της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αριστείας θα είναι  πολλαπλά ωφέλιμο στην τοπική κοινωνία και θα συμβάλει στη διεθνή καθιέρωση των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως ο αντίκτυπος της παρουσίας ενός εκπαιδευτικού φορέα σε μια περιοχή δεν είναι μόνο οικονομικός. Αποτελεί πνεύμονα πολιτισμού και χώρο διακίνησης νέων ιδεών που αναζωογονούν το πολιτισμικό απόθεμα ενισχύοντας ταυτόχρονα το πολιτισμικό κεφάλαιο. Σε διαφορετικές συνθήκες οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν να αναπαράγουν αναχρονιστικές δομές και ιδεοληψίες που  περιορίζουν τις δυναμικές εξέλιξης και δη των νέων ανθρώπων. 

Στην κρίσιμη περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στην αναζήτηση διεξόδων και να υποστηρίξει γνωσιακά τις προσπάθειες της κοινωνίας για συνοχή και αειφόρο ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό το καθιστά περισσότερο αναγκαίο και απαραίτητο ως συμβουλευτικό παράγοντα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε η διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δεν εξασφαλίζει μόνο κάποια έσοδα για την τοπική κοινωνία παράλληλα με τις εργασιακές θέσεις μέρους του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό. Διασφαλίζει  κυρίως την προοπτική ο τόπος αυτός να αντικρίσει ένα διαφορετικό μέλλον. Σας καλούμε να μην υπογράψετε το Διάταγμα κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ο τόπος μας το έχει ανάγκη. Η περαιτέρω υποβάθμιση είναι απειλή της κοινωνικής συνοχής. 
Φορείς της πόλης του Αγρινίου