«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

«Ζούμε Δυτικά» - Χωροταξικό Δυτικής Ελλάδας

Η παράταξη «Ζούμε Δυτικά», αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό, σημειώνοντας πως είναι απαράδεκτο εκ μέρους της περιφερειακής αρχής του κ. Κατσιφάρα να μην έχει αποσταλεί προηγουμένως η μελέτη σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας και να μην έχει προηγηθεί διάλογος μαζί τους, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπορεί να τοποθετηθεί γνωρίζοντας και τις θέσεις όλων των φορέων.


Να σημειωθεί ότι...
αρχικά, η παράταξη «Ζούμε Δυτικά», ζήτησε την απόσυρση του θέματος προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με όλους τους φορείς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, κάτι αρνήθηκε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έτσι, η παράταξη παρέμεινε στο συμβούλιο, χωρίς όμως να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, για το οποίο εμμένει πως πρέπει να εκφραστεί το σύνολο των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή οι δήμοι της, τα Εμπορικά, Τεχνικά και Γεωτεχνικά Επιμελητήρια, κλπ.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του, να φέρνουν τόσο σημαντικά θέματα προς συζήτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση και διαβούλευση των φορέων.

Λίγο αργότερα δήλωσε:

«Κάποιοι, μπορεί να νομίζουν πως ο Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι ένα σχέδιο επί χάρτου χωρίς μεγάλη σημασία. Και κάποιοι άλλοι, μπορεί και να βολεύονται από σχεδιασμούς εν κρυπτώ που όμως περιγράφουν το μέλλον της περιοχής μας για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, έτσι έγινε και πριν 10 χρόνια, με αποτέλεσμα ο τότε εγκεκριμένος Χωροταξικός Σχεδιασμός να μείνει λευκή σελίδα. Το ίδιο θέλουμε και τώρα; Και εν πάση περιπτώσει, πώς βλέπουμε εμείς το μέλλον της περιοχής και τι θέλουμε για την Δυτική Ελλάδα; Είναι πρέπον και απαραίτητο να τοποθετηθούν όλοι σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό και αδυνατώ να κατανοήσω την στάση της περιφερειακής αρχής να μην αποστείλει το σχέδιο σε όλους τους φορείς, ζητώντας την άποψή τους. Με την στάση της, η περιφερειακή αρχή δείχνει ότι αδιαφορεί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και τελικά, “μικραίνει” το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει, άλλοτε ένα τυπικό όργανο επικύρωσης και άλλοτε ένα… ταχυφαγείο αποφάσεων. Η παράταξή μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να συναινεί σε αυτή την υποβάθμιση και υποτίμηση του Συμβουλίου, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».