«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Υπ. Εργασίας: Διατάξεις για την ασφάλιση των αιρετών

Στην αρμόδια Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επεξεργάζεται σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας στο οποίο εμπεριέχονται και διατάξεις για την ασφάλιση των αιρετών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αλλά και για τους Συμπαραστάτες (δήμων ή περιφέρειας) που λαμβάνουν αντιμισθία. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
- Δεν αλλάζουν ασφαλιστικό καθεστώς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας και Υγειονομικής Περίθαλψης οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, αντιπεριφερειάρχες και πρόεδροι περιφερειακών συμβουλίων που...
δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων διορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο.
Με βάση την 1/1/2011 και εφεξής οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αυτών των προσώπων πριν την έναρξη της θητείας τους. Αναφορικά με τις εισφορές του ασφαλισμένου, αφενός βαρύνει τον αιρετό, και αφετέρου η εργοδοτική εισφορά βαρύνει το δήμο ή την περιφέρεια στην οποία υπηρετούν ως αιρετοί. Οι ΟΤΑ παρακρατούν την εισφορά του αιρετού – ασφαλισμένου και την αποδίδουν μαζί με την εργοδοτική εισφορά.
- Όσον αφορά στους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες – αιρετούς (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), επίσης από 1/1/2011 και πέρα, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία, βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης. Σε περίπτωση που υπάγονταν στην ασφάλιση περισσοτέρων του ενός ασφαλιστικών οργανισμών κατά τη διάρκεια της θητείας τους, θα εξακολουθούν να διέπονται από το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ασφαλιστική εισφορά επιβαρύνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο, ενώ οι ΟΤΑ βαρύνονται με την εργοδοτική εισφορά για τους φορείς ασφάλισης και πρόνοιας αλλά και για αυτήν προς το φορέα της υγειονομικής περιθαλψης. Η εισφορά για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς βαρύνει τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες – αιρετούς, δεν παρακρατείται το σύνολο των εισφορών υπέρ των φορέων υγειονομικής περίθαλψης από 1/1/2011-31/12/2012· εάν υπάρχουν για το επίμαχο χρονικό διάστημα καταβληθείσες εισφορές για ασφάλιση ασθένειας ούτε αναζητούνται ούτε επιστρέφονται.
- Αιρετοί που πριν από την έναρξη της θητείας δεν υπάγονταν στην ασφάλιση οποιουδήποτε οργανισμού από 1/1/2011 και εφεξής υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ καθώς και στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ. Οι εισφορές ασφαλισμένου βαρύνουν τους ίδιους και η εργοδοτική εισφορά το δήμο ή την δεριφέρεια στην οποία έχουν εκλεγεί. Εισφορές που θα προκύψουν από την ασφάλιση των προαναφερθέντων προσώπων από την 1.1.2011 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.