«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τι είναι τελικά αυτό που καθορίζει το σχέδιο «Αθηνά»;


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ

και ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

& ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
Αξιότιμε Αναγνώστη,


        Η επιστολή αυτή φτάνει στα χέρια σου γιατί ως Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου θεωρούμε ότι αποτελείς μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στο Ίδρυμα μας και σχετίζεται με αυτό που η πολιτεία ονόμασε Σχέδιο «Αθηνά»...

        Το 1847 ο Βίκτωρ Ουγκώ, στη Βουλή των Ομοτίμων στη Γαλλία, είπε το περίφημο «Celui qui ouvre une porte dcole, ferme une prison» (Σε ελεύθερη μετάφραση: όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή). Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Ιερή Πόλη του έθνους το Μεσολόγγι όταν η πολιτεία αισθανόμενη πιθανώς το χρέος σε τούτο τον τόπο αποφάσισε να παραχωρήσει έκταση που θα γινόταν φυλακές στο νεοσύστατο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
        Έτσι ξεκίνησε το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου (ως ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα) την Ιστορία του σε μία έκταση Οκτακοσίων Χιλιάδων Τετραγωνικών Μέτρων  και στην οποία έχουν οικοδομηθεί πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες τ.μ. και υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια κλειστά και ανοικτά, θερμοκήπια, εστιατόριο, κυλικείο, κλειστές και ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες και ότι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο Τριτοβάθμιο Ίδρυμα. Υπάρχει δε δυνατότητα επέκτασης σχεδόν απεριόριστης αν σκεφτούμε ότι σήμερα υπάρχουν ακόμη περισσότερα από εξακόσιες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αδόμητης επιφάνειας.
        Η πορεία αυτή που σήμερα διαρκεί πάνω από τριάντα χρόνια πέρασε από πολλά στάδια και δυσκολίες με αποκορύφωμα το αναγκαστικό «κούρεμα» του Ιδρύματος το 1994 όπου από τα παραρτήματά του στα Ιωάννινα, Άρτα και Καρπενήσι προήλθαν το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και Λαμίας. Από το 1994 μέχρι σήμερα μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του έχοντας πλέον μόνο ένα παράρτημα, αυτό της Ναυπάκτου, φτάνοντας σήμερα να έχει τέσσερα αξιολογημένα τμήματα και να είναι σε πρόσφατη μελέτη κατάταξης των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τρίτη θέση μεταξύ των Τ.Ε.Ι. (επισυνάπτονται σχετικά κείμενα).
        Με βάση το σχέδιο «Αθηνά» το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου χάνει την αυτονομία του και αποσαρθρώνεται χάνοντας δύο από τα Τμήματα ναυαρχίδες όπως το Τμήμα. Ε.Π.Δ.Ο. (Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία) και το Τμήμα ΤΕ.ΣΥ.Δ. (Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων) τα οποία προσφέρουν στο Ίδρυμα αλλά και στην περιοχή Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό έργο. Φαίνεται δε, ότι η έδρα του νέου Ιδρύματος με την επωνυμία Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων θα είναι η Πάτρα.
        Σε αυτό το σημείο ο σύλλογός μας έρχεται να θέσει μια σειρά ερωτημάτων προς όλους σχετικά με την τύχη αυτού του Ιδρύματος.

  Γιατί το Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δεν παραμένει αυτόνομο εφόσον πληρεί τα γενικά ακαδημαϊκά κριτήρια; Τελικά πανελλαδικά υπάρχουν μόνο δύο αντίστοιχες περιπτώσεις. Αυτή του ΤΕΙ Σερρών (με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) το οποίο από όλους εμφανίζεται ωφελημένο και αυτή του ΤΕΙ Λαμίας (με το ΤΕΙ Χαλκίδας) σε μια πόλη που θα διαθέτει και πανεπιστημιακό τμήμα και δεν γνωρίζουμε ποια κριτήρια εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα υπόλοιπα ΤΕΙ γιατί παραμένουν αυτόνομα;

  Γιατί εφόσον το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει Τ.Ε.Ι. ανά περιφέρεια δεν εφαρμόζεται και στην περίπτωσή μας το εξυμνούμενο μέσα στο ίδιο το σχέδιο μοντέλο ομόσπονδων ιδρυμάτων; (Γιατί δεν υπάρχει ενιαία γραμμή πανελλαδικά;)

  Γιατί στο ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος πρέπει η έδρα να είναι στην Πάτρα;
  Πιστεύει κανείς ότι συμβάλλει στην δημιουργία περιφερειακής συνείδησης με τη γιγάντωση ενός μόνο αστικού κέντρου σε όλη την περιφέρεια; Η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας (η Πάτρα διαθέτει εκτός του ΤΕΙ δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα -Παν. Πατρών, Ε.Α.Π.- και ερευνητικά κέντρα) θα οδηγούσε τον αντικειμενικό κριτή να δώσει την έδρα στην Αιτωλοακαρνανία εξασφαλίζοντας μακροχρόνια παρουσία του Ιδρύματος στην περιοχή. (Πόσο αλήθεια μπορεί να σταθεί ένα παράρτημα;). Επίσης η κατάταξη του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη και το ποσοστό αξιολογημένων τμημάτων του θα οδηγούσε στο ίδιο συμπέρασμα.
        Εδώ να πούμε ότι υπάρχουν και παραδείγματα προ και μετά σχεδίου «Αθηνά»όπου η έδρα της περιφέρειας δεν είναι και η έδρα του αντίστοιχου ΤΕΙ. (Περιφέρεια Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και έδρα του ΤΕΙ την Άρτα, Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη και έδρα τoυ νέου ΤΕΙ την Καλαμάτα κλπ)

  Γιατί τα δύο αναγνωρισμένα από την διεθνή κατάταξη Τμήματα πληροφορικής έστω και αν θεωρήσουμε ότι η συγχώνευση γνωστικών τους αντικειμένων είναι ανεκτή (είναι;) πρέπει να μεταφερθούν στην Πάτρα τη στιγμή που έχουν αναπτυχθεί, εξοπλιστεί και οργανωθεί στην Αιτωλοακαρνανία;

        Τι είναι τελικά αυτό που καθορίζει το σχέδιο «Αθηνά»; Τα ακαδημαϊκά κριτήρια ή τα πολιτικά οφέλη οργανωμένων μειοψηφιών;
        Ελπίζουμε αγαπητοί αναγνώστες να σας προβληματίσαμε και να σας δώσαμε μία άλλη όψη του νομίσματος από εκείνη που σας έχει δοθεί με το κείμενο του σχεδίου «Αθηνά» και που ισχύει μέχρι σήμερα. Ευχόμαστε το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό και βασισμένο σε πραγματικά ακαδημαϊκά – αναπτυξιακά κριτήρια δίκαια και αντικειμενικά για όλους.
        Κλείνοντας, οφείλουμε μια εξήγηση όσον αφορά στο δικό μας ρόλο ως διοικητικοί του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Σίγουρα πολλοί μπορεί να πουν ότι απειλούνται οι δουλειές μας και για αυτό υπερασπιζόμαστε το Ίδρυμα. Πράγματι κατά πρώτον αυτό συμβαίνει, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα επιχειρήματα για να το κάνουμε. Κατά δεύτερον και ουσιαστικότερο αισθανόμαστε υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που αγωνίζονται για το πραγματικό συμφέρον της παιδείας αλλά και στους συμπολίτες μας και να σας κάνουμε κοινωνούς του προβληματισμού μας γιατί από την τριακονταετή και πλέον παρουσία μας στο χώρο του Τ.Ε.Ι. γνωρίζοντες τη σημασία της παρουσίας ενός Τριτοβάθμιου Ιδρύματος και τις ευκαιρίες που προσφέρει στη νεολαία, στους νέους επιστήμονες, στους επαγγελματίες και γενικά στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη αυτού του Ιερού και για πολλούς ξεχασμένου τόπου.

        ΄Εχουμε όλοι καθήκον απέναντι στην ιστορία αυτού του Ιερού τόπου.

        Συνημμένα :
        Παραθέτουμε ως συνημμένα τέσσερα κείμενα (Συμβουλίου ΤΕΙ, συλλόγου, φορέα της περιοχής, μελέτη κατάταξης) για την πληρέστερη ενημέρωσή σας και για τη στήριξη όσων γράφονται πιο πάνω.

1.     Απόφαση Συμβουλίου ΤΕΙ σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά»                                                    
          
http://news.teimes.gr/news/wpcontent/uploads/2013/02/SymvTEIM_Athina_06_02_2013_orthi_epanalipsi.pdf
2.     Επιστολή Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού προς τον Υπουργό Παιδείας    
          (8-2-2013)

3.     Μελέτη : «Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές
         στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking)» 2013         

4.     Επιστολή Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προς τον Υπουργό Παιδείας για το    
        σχέδιο «Αθηνά».

Τέλος, παρακάτω θα βρείτε συνδέσμους για ενημέρωση από τους Προϊσταμένους Τμημάτων ΕΠΔΟ και ΤΕΣΥΔ καθώς και σχόλια για το σχέδιο «Αθηνά» όπως δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.

Ε Π Δ Ο : h t t p : / / w w w . e s o s . g r / a r t i c l e / e i d i s i s - t r i t o v a t h m i a - e k p a i      
                      d e f s i / sxedio_athina_tmima_pliroforikis_efarmogon_dioikisi_oikonomia

  ΤΕΣΥΔ : http://www.tesyd.teimes.gr/www/index.php/announcements/general-             
                   announcements/186-anakoikosiathena