«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΕΣΠΑ: «Κεκλεισμένων των θυρών» και με δημιουργική λογιστική

Ένα προβληματικό ΕΣΠΑ, που αντιμετωπίζεται ως «τρόπαιο» και αντικείμενο διαβούλευσης και αποφάσεων μόνο από τον κλειστό κύκλο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και επί του οποίου εφαρμόζεται «δημιουργική λογιστική» για να βελτιώνονται οι αριθμοί, κατέδειξε η παρέμβαση της παράταξης «Ζούμε Δυτικά», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαρτίου 2013.

 Όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ήταν η πρώτη φορά σε διάστημα 20 και πλέον μηνών, που το Περιφερειακό Συμβούλιο λάμβανε γνώση για την πορεία του ΕΣΠΑ, ακόμα ένα γεγονός που...
συνιστά τεράστια υποβάθμιση του Σώματος και αναδεικνύει την βαθιά συγκεντρωτική και ουσιαστικά αντιδημοκρατική στάση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία μετά από τόσο μεγάλο διάστημα και μετά από δεκάδες παρεμβάσεις της παράταξης «Ζούμε Δυτικά», έφερε το συγκεκριμένο ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απλώς ως ενημέρωση.

«Στα παλιά περιφερειακά συμβούλια, των δοτών περιφερειών, οι περιφερειακοί σύμβουλοι συζητούσαν και διαβουλεύονταν για τα έργα. Στο νέο, αυτοδιοικητικό περιφερειακό συμβούλιο, αντί για περισσότερη δημοκρατία, εισπράττουμε την απόλυτη απαξίωση. Πείτε μας τελικά, το ΕΣΠΑ είναι αρμοδιότητα του κ. Περιφερειάρχη;» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Καταπέλτης όμως, υπήρξε ο κ. Παπαναστασίου και ως προς την ουσία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η περιφερειακή Αρχή εντάσσει στο ΕΣΠΑ έτοιμα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους, προκειμένου να εμφανίζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων.

Και ως συγκεκριμένο παράδειγμα, ανέφερε το κτίριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ την παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 (24/12/12), ενώ από τις 6 Ιουλίου του 2012 είχε εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης του έργου από το Πανεπιστήμιο Πατρών και στις 3/12/12 – τρεις περίπου εβδομάδες πριν την ένταξή του – είχαν γίνει οι τελικές επιμετρήσεις προκειμένου να μειωθούν οι εγγυήσεις του κατασκευαστή!

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε όλα τα σχετικά έγγραφα στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ σε δήλωσή του τόνισε: «Με αυτά, τα 7,9 εκ. ευρώ του συγκεκριμένου έργου, που λογιστικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ανέβηκε τελικά το ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ για το 2012, σε ποσοστό περίπου 25%! Με αυτό τον τρόπο, η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να εμφανίσει βελτίωση των επιδόσεών της στους πίνακες των στοιχείων, δίνοντας πλασματική εικόνα στην κοινωνία».

Λάβρος κατά της πρακτικής της περιφερειακής Αρχής ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γεώργιος Σκαρμούτσος, ο οποίος ευθέως και ξεκάθαρα επεσήμανε πως οι αποφάσεις του ΕΣΠΑ αποτελούν πλήρη και κύρια αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα δεν εκχωρείται, θέτοντας ακόμα και ζήτημα νομιμότητας για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. «Έχουν πληρωθεί 60 ζεστά εκατομμύρια. Ποιός το αποφάσισε; Πρέπει, επειγόντως να αλλάξετε ρότα» τόνισε, ζητώντας από την περιφερειακή διοίκηση, το αμέσως επόμενο διάστημα να ετοιμάσει έναν χρηστικό και πλήρη κατάλογο έργων, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωρίζει: πότε εντάχθηκε κάθε έργο, αν έχει ξεκινήσει και αν έχει απορροφήσει κονδύλια, καθώς και εάν και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει. Και ο κ. Σκαρμούτσος κατέληξε: «Δεν θέλουμε άλλη ενημέρωση, δεν είμαστε εδώ για να ενημερωνόμαστε, αλλά για να αποφασίζουμε!»