«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ανακοινώσεις - ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
του  Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

 Με ακατάσχετη υποσχεσιολογία και εμπαιγμό ο Υφυπουργός Αθλητισμού προσπαθεί να κουκουλώσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

 Τρία χρόνια τώρα το ίδιο κόλπο από τρόικα και συγκυβέρνηση. Ότι  κάνουν με τους μισθούς και τις συντάξεις έτσι έκαναν και με τον αθλητισμό. Ανακοίνωσαν αρχικά τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών ύψους 70-80% και μετά έκαναν κάποια προσθήκη για να...
καταλήξει η περικοπή στο 30-40% σε σχέση με το 2012 και να φανούν μεγαλόψυχοι ο Υφυπουργός και ο Πρωθυπουργός!
Δυστυχώς, από την ακατάσχετη υποσχεσιολογία αποδεικνύεται η αδυναμία σχεδιασμού για τον ελληνικό αθλητισμό υπό τις παρούσες μνημονιακές πολιτικές, των οποίων ο Υφυπουργός Αθλητισμού παρά την επίκληση της αγάπης του προς τον αθλητισμό, είναι ο καλύτερος εκφραστής.

Βεβαίως, η σχετική υπόσχεση στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για επιπλέον χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών με 11 εκατ. ευρώ, βρήκε τους κυρίους Καπράλο της ΕΟΕ και Σεβαστή του ΣΕΓΑΣ, ο καθένας για δικούς του λόγους, να πανηγυρίζουν και να εξυμνούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την φιλευσπλαχνία του. Η παροιμία «κράτα με να σε κρατώ…» ταιριάζει απόλυτα.
Το γεγονός ότι από τα 5000 ερασιτεχνικά σωματεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού, θα επιχορηγούνται πλέον μόνο τα 300-400 με κάποια άγνωστα «αναπτυξιακά» κριτήρια, φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί αρκεί να συντηρηθούν στις ομοσπονδίες τους.
Οι απολύσεις, που ήδη άρχισαν σε κάποιες ομοσπονδίες, βασική απαίτηση της τρόικα, όπως και η κατάργηση των επιχορηγήσεων και η συρρίκνωση των αθλητικών φορέων και της ΓΓΑ, είναι προ των πυλών.

Εν κατακλείδι

Η κοροϊδία από όσους προβάλλονται ως «άνθρωποι του αθλητισμού» αλλά έχουν υπογράψει όλα τα μνημόνια που καταστρέφουν τον αθλητισμό δεν έχει τελειωμό. Μην το παίζουν και σωτήρες, οι αθλούμενοι και οι φίλαθλοι καταλαβαίνουν, τους έχουν πάρει χαμπάρι.


1-3-2013                                                                             Το Αθλητικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ



«Απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας για την επίσπευση της εφαρμογής του σχεδίου Αθηνά, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο».
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία αποφεύγει και αναβάλλει με κάθε τρόπο την συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» στην Βουλή, χθες κατέθεσε τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την μείωση της περιόδου διαβούλευσης που προβλέπεται με τους ενδιαφερόμενους ακαδημαϊκούς φορείς, πριν από κάθε αλλαγή στον ακαδημαϊκό χάρτη, από 60 σε 30 ημέρες. Είναι σαφές ότι το Υπουργείο λειτουργεί κάτω από την πίεση των δανειστών για άμεσες καταργήσεις Τμημάτων και δήμευση της πανεπιστημιακής περιουσίας.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η παράταση της αρμοδιότητας των υπαρχόντων οργάνων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ να υπογράψουν τον προϋπολογισμό του 2013 εκεί όπου δεν έχουν εκλεγεί τα νέα όργανα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα γνωρίζει καλά εντούτοις ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος συνεδριάζουν ήδη εν κρυπτώ και ότι μεθοδεύεται στοχευμένα το ξεπούλημα της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα θα βρεθούν απέναντι στο νεοφιλελεύθερο παραλήρημα της τρικομματικής κυβέρνησης και της Τρόικας.

Το Γραφείο Τύπου


«Τα δημόσια ΑΕΙ σε χέρια ιδιωτών»

  Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και πρώην Παιδείας στο συνέδριο του Βρετανικού Συμβουλίου εμφάνισαν το σκληρό πρόσωπο της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί ότι η οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ θα βρει θεραπεία μέσα από τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Για να πετύχει τους στόχους του, προτείνει την παράκαμψη του Συντάγματος και την άμεση μετοχοποίηση των ΑΕΙ σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες «που επιθυμούν να επενδύσουν στην Παιδεία».
Με τη δήλωση αυτή και για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της τρικομματικής κυβέρνησης και της Τρόικας για αύξηση του ΑΕΠ μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Παιδεία, την ίδια στιγμή που κλείνουν Τμήματα και Σχολές με το σχέδιο «Αθηνά» και μένουν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης οι νέοι και οι νέες, λόγω μείωσης των εισακτέων.
Αυτή τη στιγμή, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην υπόλοιπη κοινωνία, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εξαναγκαστικής αλλαγής πλεύσης στη λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των διδασκόντων, φοιτητών, εργαζομένων και της υπόλοιπης κοινωνίας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.
       

Το Γραφείο Τύπου