«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της ΟΕΣΒΔΕΝ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.)
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ  8  -  ΑΓΡΙΝΙΟ   Τ.Κ.  30100
Τηλ.: 2641031569  -  Fax: 2641057390
http://ermaikistili.blogspot.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ν/Σ του Υπουργείου Ναυτιλίας «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»:

·         Δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να διαμορφώνουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτα τις συνθήκες απασχόλησης των πληρωμάτων και δρομολόγησης των πλοίων, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για την... ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την απομόνωση ολόκληρων περιοχών.

·         Εκ των πραγμάτων, λοιπόν δεν αφορά μόνο τους εργάτες της θάλασσας, αφορά και τους εργάτες της στεριάς, τους νησιώτες, όλους όσους χρειάζονται ασφαλές, σύγχρονο, φτηνό δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών.

·         Ένας λόγος παραπάνω που μας αφορά ,είναι  ότι το ίδιο Ν/Σ προβλέπει συγχωνεύσεις λιμανιών σε δίκτυα και την υπαγωγή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή επιταχύνει το ξεπούλημα τους.
·         Για την περιοχή μας κατονομάζει τους Ο.Λ. Ηγουμενίτσας και Ο.Λ. Κέρκυρας που συγχωνεύονται σαν θυγατρικές στον Ο.Λ.Πάτρας.(Πυλώνας 1)
·         Για τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν σε Λιμενικά Ταμεία Ν.Π.Δ.Δ προβλέπει συγχώνευση μεταξύ τους με σκοπό την ίδρυση Α.Ε. η συγχώνευση σε μεγαλύτερο δίκτυο Α.Ε. (π.χ. ΟΛΠΑ).  (Πυλώνας 2)
·         Ακόμα για τα μικρότερα που δεν ανήκουν σε Λιμενικό Ταμείο προβλέπει την ίδια διαδικασία. (Πυλώνας 3)
Είναι καθαρό ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να «επενδύσει» στα λιμάνια.
Ενάντια σε αυτό το Ν/Σ τα ναυτεργατικά σωματεία οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα απεργιακές κινητοποίησεις. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απάντησε με το αυταρχικό και απαράδεκτο μέτρο της επιστρατευσης. Αυτό δείχνει και την θέληση της να  περάσει το Ν/Σ με κάθε τρόπο.
Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έχει αποφασισθεί από παλιά ,για αυτό άλλωστε οι Οργανισμοί Λιμένων είναι Α.Ε. Ανήκουν κατά 100% στο κράτος αλλά δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κρητήρια
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την καπιταλιστκή κρίση, οι κυβερνήσεις παίρνουν μια σειρά μέτρα, που έχουν αποφασισθεί από την Ε.Ε. στο παρελθόν όπως και η άρση του «καμποτάζ»..
‘Αλλωστε τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είτε έχουν μνημόνια είτε όχι, είτε ανηκουν στην ΟΝΕ είτε όχι.
Είναι μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν σηκώνει «μερεμέτια», το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε σαν Δ.Σ. είναι η απόσυρση του και να αγωνισθούμε για αυτό.
Αυτός είναι ό λογος που τα ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ, και παρά την επιστρατευσή τους,την προκήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 03/04/2013 .
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ δηλώνει καθαρά και κατηγορηματικά την ριζική του αντίθεση στο ξεπούλημα των λιμανιών της Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, και κάθε λιμανιού της χώρας. Πρόκειται για περιουσία του λαού και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν! Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ως λαϊκό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση του λιμανιού, σε ενιαίο οργανισμό που θα είναι ενταγμένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Αυτό προϋποθέτει μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την μεγιστοποίηση του κέρδους μιας μερίδας επιχειρηματικών ομίλων.
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί τους Eμπορικούς Συλλόγους ,τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας να συστρατευθούν με τους εργαζόμενους της θάλασσας και της στεριάς ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού.

                                                                               ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ