«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ »

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από ποικίλα διαφημιστικά μηνύματα καταναλωτισμού και ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος μπροστά σ΄αυτή την πληθώρα αγαθών που του προσφέρεται απλόχερα.


     Όταν πετάξαμε ασυλλόγιστα πάμπολλες φορές σε δρόμους ή πεζοδρόμια κάποιο μικρό σκουπιδάκι, δεν αναλογιστήκαμε ποτέ τις συνέπειες που θα είχε η συγκεκριμένη πράξη μας για το περιβάλλον και για την καθημερινότητά μας.
     Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν πως πάνω από το 80% των απορριμμάτων μας δεν ανακυκλώνονται με συνέπεια να   καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
     Και αναρωτιόμαστε…
     Γιατί θα πρέπει απαραίτητα άνθρωποι και απορρίμματα να συνυπάρχουν σαν «φιλική παρέα»?
     Γιατί τα σκουπίδια θα πρέπει να αποτελούν κάτι άχρηστο, από τη στιγμή που έπαψαν να υφίστανται οι χρήσιμες ιδιότητές τους για εμάς?
     Γιατί να μην είμαστε πάνω απ΄ όλα άνθρωποι που σέβονται το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε?
     Γιατί η ζωή μας να έχει μεταμορφωθεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και εμείς να το ανεχόμαστε άπραγοι?
     Ερωτήματα που ζητούν επίμονα απαντήσεις, ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να είναι ικανός να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων και να αναλάβει δράση.
     Κι όμως το μήνυμα ζωής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαώδης αυτή κατάσταση, έρχεται διαμέσου της ανακύκλωσης, που  κάθε πολίτης θα πρέπει να βάλει ως στόχο και δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σ΄αυτόν και στα σκουπίδια.
     Η έλλειψη γνώσης του σύγχρονου ανθρώπου για τα οφέλη που αποφέρει η ανακύκλωση, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το δρόμο προόδου της συγκεκριμένης ιδέας στην πράξη.
   Μερικά σημαντικά και ταυτόχρονα απλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως.
Α) Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα και η τεχνογνωσία για να ανακυκλωθούν σχεδόν όλα τα υλικά που μας περιτριγυρίζουν και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, άλλα μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως και άλλα εφόσον επεξεργαστούν κατάλληλα  να  ανακυκλωθεί ένα μέρος τους.
 Β) Στους είδη αρκετά περιορισμένους χώρους υγειονομικής ταφής που διαθέτει η χώρα μας καταλήγουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, ανακυκλώνοντας λοιπόν  ανακουφίζουμε ένα μεγάλο μέρος αυτού του όγκου.
Γ) επίσης με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε να περιορίσουμε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας που χρειάζονται κάποια υλικά για να παραχθούν από την αρχή, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικά υλικά μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι και το 90% της ενέργειας παραγωγής τους.
Δ) Ορισμένα αντικείμενα όταν τα απορρίπτουμε και αυτά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής είναι πολύ ρυπογόνα για το περιβάλλον προκαλώντας διάφορες επιβλαβής συνέπιες στο έδαφος στο σημείο που απερρίφθησαν.
Ε) Ο χρόνος που χρειάζεται για να  αποσυντεθούν φυσικά τα περισσότερα αντικείμενα είναι εξαιρετικά υψηλός π.χ. μια πλαστική συσκευασία μπορεί να χρειαστεί από 150 μέχρι 200 χρόνια, το γυαλί περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια.
     Θα πρέπει λοιπόν υπεύθυνα να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας, να διαχωρίζουμε τα οικιακά απορρίμματα μας, είτε διάφορα πιο ογκώδη αντικείμενα η μπάζα που θέλουμε να απορρίψουμε, γι’ αυτό τον σκοπό λοιπόν υπάρχουν οι μπλε κάδοι οι πράσινοι και οι κάδοι μπαζών ώστε στη συνέχεια να τα τοποθετούμε εκεί, επίσης αρκετά καταστήματα όπως σουπερ μάρκετ και μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη  μπορούν να μας παρέχουν την δυνατότητα να τους πάμε ορισμένα αντικείμενα αναλαμβάνοντας αυτοί να τα στείλουν προς ανακύκλωση.
    Έχοντας λοιπόν πάντα ως γνώμονα την ανακύκλωση ως πνεύμονα ζωής και λύση στο γιγάντιο πρόβλημα των απορριμμάτων, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  ότι τα απορρίμματα αποκτούν σημαντική αξία με τη μέθοδο της ανακύκλωσης και ότι η χρησιμότητά τους δε σταματά όταν παύουν να εξυπηρετούν τις καθημερινές μας ανάγκες.
     Να στείλει με αυτόν τον τρόπο, ένα ηχηρό μήνυμα ζωής και ελπίδας στο περιβάλλον και στον πλανήτη, να σταματήσουν επιτέλους τα σκουπίδια να αποτελούν απειλή για την υγεία του, αλλά πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.-
          
             Η. Σ.                                     Πληροφορημένος Πολίτης