«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Τον μαράζωσαν και τον εκχωρούν

Την εκχώρηση ενός σημαντικότατου δημόσιου χώρου, του Εθνικού Κήπου, στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξυπηρετούνται οι σκοπιμότητές του, αποφάσισε η δημοτική αρχή της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία αποφάσισε την εκχώρησή του στη ΜΚΟ «ΝΕΟΝ» του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, για να διοργανώνει εκεί εκθέσεις ζωγραφικής, ώστε να εξωραΐσει το προφίλ του ίδιου και της τάξης του. Σαν αντιστάθμισμα θα κάνει βελτιωτικές μικροπαρεμβάσεις κηποτεχνίας σε οκτώ σημεία του Κήπου.

Σημειωτέον ότι...
για να καταλήξουν σε αυτήν την απόφαση, που ξεφεύγει πια κι απ' αυτά τα όρια μιας συνηθισμένης χορηγίας, προηγήθηκαν μια σειρά μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, ώστε να την επιτύχει.
Αρχικά, η διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου που ελέγχει τη λειτουργία και διαχείριση του χώρου (ο οποίος έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έργα ύδρευσής του έχουν γίνει από την αρχαιότητα), απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του βιομήχανου. Ακολούθησε επιστολή του ίδιου του δήμαρχου, Γ. Καμίνη, προς τα μέλη της Επιτροπής για να τους ...μεταπείσει. Στην επόμενη συνεδρίασή της, η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ο χώρος να παραχωρηθεί μόνο μία φορά, ακολούθησαν νέες «συζητήσεις» κι «επαφές» οπότε η επιτροπή εισηγήθηκε, πάλι κατά πλειοψηφία, ο χώρος να παραδίδεται στο βιομήχανο «περιοδικά».
ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΚΟ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ.
Την παραχώρηση στη ΜΚΟ του βιομήχανου καταψήφισαν στο ΔΣ οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την προσπάθεια συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, με τις πλάτες της δημοτικής αρχής, να βάλει χέρι και σε αυτό το δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι ο χώρος (λειτουργεί ως τμήμα της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου), κρατιέται σε λειτουργία, ως βασικός χώρος πρασίνου και αναψυχής για το λαό της Αθήνας, με τις άοκνες προσπάθειες ελάχιστων εργαζομένων. Υπογράμμισαν το γεγονός ότι ο χώρος δίνεται τώρα στον επιχειρηματία, αφού πρώτα οδηγήθηκε σε υποβάθμιση μέσα από συνειδητές επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας όπως το ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό και η υποχρηματοδότηση. Ενδεικτικά, από τα (έτσι κι αλλιώς λίγα) 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως που προϋπολογίζονταν τα προηγούμενα χρόνια από το δήμο για έργα πρασίνου γενικά στην Αθήνα, πλέον προϋπολογίζονται μόλις 1,1 εκατ. ευρώ.
Επισήμαναν την ανάγκη ο χώρος με την κινητοποίηση του λαού και των εργαζομένων να προστατευτεί από τα νύχια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με ευθύνη του δήμου να προστατευτεί και να αναβαθμιστεί, ώστε να αποτελέσει τόπο ψυχαγωγίας κι αναψυχής για τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας.
Aναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της Πέμπτης 10 Οχτώβρη 2013 σελ.14
http://www.rizospastis.gr/page.do?id=14824&publDate=10%2F10%2F2013&direction=&pageNo=14